(Фото: Природњачки музеј)
(Фото: Природњачки музеј)

Откривена нова биљна врста: На Старој планини нашли вилину траву

Ботаничари Природњачког музеја открили су на обронцима Старе планине нову врсту биљке за Србију – патуљасту ефедру (Ephedra distachya L.). Припадници групе ових биљака су реликти и процењује се да су старости од око 250 милиона година, што значи да су преци ових биљака настали пре диносауруса, четинара и биљака цветница.

У народу их зову вилина брада, метлина, коситерница или власац, а примерке у близини Књажевца, у заштићеном подручју, случајно је уочио др Марјан Никетић, музејски саветних и ботаничар.

Патуљаста ефедра је, саопштавају из Природњачког музеја, у Србији откривена на каменитом гребену, на површини мањој од 200 метара квадрадних, где је пронађено око 70 јединки, које због прошлогодишње суше нису „цветале“, нити су развиле веома декоративне „бобице“.

Одраније је познато да су ефедре распрострањене у топлијим и сувљим деловима Балканског полуострва, па и у суседним земљама, а за постојање представника овог рода у флори Србије није било ни наговештаја.

Патуљаста ефедра има статус ретке и угрожене врсте, а на основу међународних класификација у Србији је процењена као крајње угрожена врста. Из Природњачког музеја најављују да ће, у циљу очувања ове врсте и њеног станишта, у сарадњи са надлежним институцијама, ускоро бити предузете и конкретне мере заштите.

Смањује апетит

Некада је ова биљка била посебно значајна, јер се из ње добијао лековити алкалоид ефедрин, који се данас производи синтетичким путем. Ефедрин се користи као стимуланс, смањује апетит, служи за побољшање концентрације, за третирање ниског притиска узрокованог анестезијом, као и за лечење носног загушења.

Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Волонтери из целог света на радној акцији на Старој планини (фото, видео)

Пирот – Двадесет волонтера, од чега 17 из иностранства, учествовало је протеклих десетак ...

Млађан Динкић (Фото: ФоНет)

Обруч око Динкића је порука Вучићу?

Београд – Ако је веровати београдским медијима, најконтроверзнији српски политичар новије генерације ...