Патријарх Иринеј (Фото: Васељенска ТВ)
Патријарх Иринеј (Фото: Васељенска ТВ)

Патријарх Иринеј код Путина

Београд – Патријарх СПЦ Иринеј срео се вечерас са председником Русије Владимиром Путином. Поглавар СПЦ је био у делегацији православних цркава које учествују у празновању великог јубилеја Руске православне цркве, стоте годишњице обнове њене патријаршије.

Колико Руси цене нашег патријарха доказ је да је по протоколу Кремља патријарх Иринеј седео у непосредној близини Путина одмах до руског патријарха Кирила.

За време боравка у Москви патријарх Иринеј је више пута истицао захвалност наше цркве и српског народа за помоћ братске Русије. Иринеј је изразио наду да ће братска Русија уз Божју помоћ допринети да Срби сачувају своју свету земљу Косово и Метохију.

Поздрављајући поглаваре православних цркава које присуствују свечаности у Москви председник Русије се захвалио гостима што су допутовали да заједно обележе велики догађајза РПЦ.

„Ваш долазак у Русију је доказ јединства православног света… Савремени свет постаје све отворенији и међусобноповезан.Али видимо и велике проблеме савременог света. Видимо и духовну кризу, која често девалвира традиционалне и моралне вредности, све што лежи у основи људске цивилизације, казао је Путин. Он је додао да се у другој деценији 21 века поново сударамо са прогонима на верској основи , а то се односи и на хришћане. Посебно је оштар проблем на Блиском истоку, у том региону који је колевка хришћанства где су извори православне вере.“

Путин је упозорио да посебну ситуацију заслужује ситуација у Сирији. Терористи су тамо убили и протерали десетине хиљада људи. Многе хришћанске цркве и манастири су покрадени и разрушени…Већ неколико година руска држава заједно са Руском православном црквом и другим религиозним организацијама пружа хуманитарну помоћ пострадалима.Важно је да се што пре нормализује мирни живот и обнове храмови.Важну улогу може да одигра повратак хришћана па радна група Руске православне Цркве и Римске католичке цркве треба да саставе каталог разрушених сиријских храмова са циљем да се обнове. Путин је обећао помоћ и другим конфесијама.

Б.Влаховић / Новости

13 коментара

 1. Милко Цвијовић

  Иринеј Гавриловић је јавно изјавио да је он ЕКУМЕНИСТА И ПАЦИФИСТА и тиме признао да је расколник, јеретик и отпадник у Светој Христовој и Апостолској Цркви и НЕДОСТОЈАН је да буде на Трону Светога Саве. Амин!

 2. Србине сачекај мало.
  Не могу од тебе да се рекламирам.
  Патријарх Иринеј Из некадашње СПЦ је једини пропапски свештеник који је то звање заслужијо тако што је постао секта сам себи.
  Његова црвена линија…не знам.
  Тај нема црвених линија. Све је већ оставио иза себе.
  Отишо сада код РПЦ паписте да закрпи остатке и добије пољубац у чело од Путина, бившег комунисте који се изненада крстио у цркви, али поуздани руски кремаљски извори кажу – ОДАВНО! Одавно.
  Руски староверци никада нису признали ни Путина ни РПЦ ни Иринеја.
  Прогон руских старовераца је био раван хитлеровом матхаузену.
  А зашто?
  Зато што су Јевреји поставили црвену линију у Русији а иза ње оставили староверце.
  Као и у Србији. И онда их убадали копљима удупе и сабљама секли главе.(Ко не верује, тај стварно ништа није схватио. То је била жива истина. Као кад би данас ДАЕШ улетио у Србију и Русију и почео да тамани хришћане као секту. Као што иза ислама стоји Папа, тако стоји и иза ДАЕША)
  Не, нисам ни нововерац ни староверац нити сам превише религиозан. Иако сам крштен са закашњењем као комунистичко дете. Одавно – „Чим сам се родио“. Ту ја и Путин имамо исти део живота.
  Можда бих и постао религиозан да ми Иринеј није отворио очи.
  Иринеј је за мене био црвена линија и убо ме ватиканским копљем у дупе па сам подивљао.
  Иринеј ме није бацио у религозну нирвану хришћанства, али јесте ме заголицао да се мало заинтересујем ко су то уствари Староверци, које називају секта и у Русији и у Србији.
  Испаде да су они оригинална словенска религија а Хришћанство уствари СЕКТА!
  Не, нисам постао ни староверац, јер једноставно нисам довољно религиозан, али копља у буљу су ме натерала да размишљам.
  Знате оно – дође издупета у главу!

  • @ Крез,
   Читам ове твоје високоумне мисли о руским Староверцима, и схватам да ти је ипак дошло из дупета. У главу. Па си схватио да је и Иван Грозни ратни злочинац као Стеван Немања.
   Зато је превентивно жена Станета Доланца, увек када су легали, овоме везивала чалму око главе. Да би разликовала где му је дупе, а где глава.

   • То брате „Косовац.
    Удри банду и мене ми. Нисам ја уопште мислио на Стефана и Грознога. Заболе ме, али ако су утеривали веру Србима и Русима а убијали оне који нису хтели да је прихвате…Е, па јебига, ту ја нисам паметан, али ти знаш одговор. Требали су, погађам? Ако су? Нека су?
    Него лепи мој Косовац, ја још увек кажем оно што ме мама учила и увек кажем Бошпомози и слично. То ми у крви. Прекрстим се сдесна налево…
    И то ми у крви.
    Него шта ћемо ако се уведе крштење слева на десно а православни попови некако све више воде ка томе?
    Хоћемо ли убити Косовца зато што неће да промени веру и бити дивни.. .велики људи? Или ћеш променити веру?
    Па ако нас ови азиланти натерају ускоро да се клањамо…хоћемо ли убијати оне што неће?
    Слаба ти основа за размишљање па сам ти је мало проширио.
    Има још…
    Не знам ја колико где може да стане, само причам, питам а одговори некако никакви. Ко издупета. Ајде лепо одговори ми на свако питање горе појединачно. Али онако…из срца.

    • @ Крез,
     Ти си комунистичко дете, а код обичних људи, комуниста је био отац који је обезбеђивао егзистенцију. Мајка ако није радила, није се морала доказивати као комуниста, па је као твоја, код тебе уградила компоненту која одликује правог човека. Често су такву улогу имале бабе, ако је код оба родитеља зинуло дупе за паре, па су се оба учланили у тај комунистички чопор.
     Иначе, комунистичко васпитање је било успешно ако је почињало од малена, када су деца као пластелин и могуће их је образовати по облику суда у који их стрпаш. Комунистичко васпитање је у почетку имало основу потпуно исту као православно, само је негирано постојање Бога и то кроз индоктринацију да интелигентан човек може да верује само у оно што види. То је доста плитко за оног ко мисли својом главом, али у детињству се ретко мислило својом главом, касније се мислило доњом главом, тако да си могао комотно да убедиш неко дете да Америка не постоји ако је није видело.
     Сећаш се како су те комунисти васпитавали да волиш ближње, да будеш поштен, да слушаш старије, да им уступаш место у јавном превозу, да будеш родољуб, да славиш. Али, индоктринација није била права ако су ти омогућили сазнања о Богу и Исусу Христу, па су морали да направе неке замене: Уместо Црвених јаја на Ускрс везивали су вам црвене Пионирске мараме, Уместо Ђурђевдана, научили су вас да славите празник Јосип Радник 1. маја, слављење Божића су преузели од Римокатолика и увалили вам као Нову годину – празник у коме свако свакоме жели срећу и успех у животу и раду. А не као православни, који свима желе несрећу и неуспехе у раду.
     Када је то комунистичко васпитање достигло врхунац куване жабе, онда није морало ни да се објашњавају лева скретања, зато што је свим васпитаницима било нормално да се убију и униште сви назадни елементи који су сметали васпитачима. Срећом, мајке, бабе, улица, успевају да искористе шупљине у том васпитању, и дарују сазнања која исправљају сатанистички утицај тог светског прогреса. Тако смо у Србији добили комунисте који су остали нормални људи, нису Србомрзитељи, чудно, али схватају национализам као позитивну особину човека. Грубо дефинисање таквих, било би означити их као све оне који нису Стамболићевци.
     Сада се јавио један проблем, Коминтерна је окренула гуњ наопако, па је сада Глобалтерна. Та Глобалтерна лови српске комунисте на варалицу, како би друго, неће ваљда на бућку. Као сваки школовани геније, пуни су идеја, али све се своди на коришћење научних речи као што су „бољи живот“, „напредак“ „човек“, „ненасилна комуникација“, „одрживи развој“, „енергетска ефикасност“………. Међутим, све то изгледа не пали код Срба, сем код српских новинара, па је Глобалтерна решила да иде мало у дубину, прво дизањем перке Србима признањем да су Срби стар народ, а одмах на углу их чекају српски ратни злочинци који су чупали језике богумилима, и секли сабљом све своје Србе који нису хтели да се учлане у православну партију. Још тада се знало да ће Србија да изроди ратне злочинце као што је Ратко Младић, на пример.
     Има још…..

    • @ Крез,
     Питаш „Хоћемо ли убити Косовца зато што неће да промени веру и бити дивни.. .велики људи? Или ћеш променити веру?“
     Када су покушавали да ме учлане у СКЈ, добијао сам комплименте да је њима потребан такав човечина као ја, увек сам одговарао да нисам још спреман, иначе да сам ја комуниста већи од многих њих иако нисам Члан. Нису ме баш остављали на миру због тога, имао сам неке непријатности, али нисам ни патио много, зато што по васпитању нисам био каријериста. Била су три покушаја, на задњем трећем нисам био толико снисходљив већ сам грувао, осилио сам се зато што сам као и сви приметио да су комунисти испушили. Испушили захваљујући Слободану Милошевићу, не баш баш, али он некако дође симболично, као узрок пропасти Стамболићизма и аутономашизма.
     Ето видиш, чак ни комунисти мене нису укинули због вере, јесте био сам љисица и као катакомбе викао на сав глас да сам комуњара као и они, али за чланство „ево им га на“. Тако сам успео да сачувам икону моје славе коју је „Одобрила краљ* Српска Митрополија 22. марта 1906. године. Тада је та икона донесена из Београда у Турску код мог деде, који је њу трговцу поштено платио. После 1912. године, зна се, тај део Турске државе постао је „Косово је Србија“.
     Има још…..

 3. хихихихи
  Постао си човек који се правда.
  Увек ћеш, ако не прихватиш реалност без ријалитија.
  КОСОВАЦ, НЕ КЕЊАЈ МОЛИМ ТЕ!
  МИ СМО СВИ ОБРАЗОВАНИ У КОМУНИЗМУ!!!
  ЈЕСИЛ ТИ ОБРАЗОВАН У МАНАСТИРУ???
  А да ти овај чича нешто прекаже.
  Мене су „примили“ у комунисте 1967/8. када сам био 3. разред Гимназије.
  СВИ „напрредни“ ГИМНАЗИЈАЛЦИ СУ ТАДА ПРИМЉЕНИ У КПЈ ИЛИ СКЈ;не сећам се који назив су тада употребљавали! Не сећам се да ли неко није био примљен.
  Нико нас није ни питао.
  Дошли у учионицу са директором, професорица нам рекнула да устанемо сви и саслушамо „радосну“ вест.
  Овај чича је НАПУСТИО СКЈ 1978. а дефинитивно добијо Црвени Досије 1981.
  Нисам ни знао за њега све до 1996.
  А Црвени Комунистички Досије се добија искључиво због АНТИКОМУНИСТИЧКОГ деловања.
  Нисам ни знао да ме третирају као антикомунисту.
  Замисли!!!
  Ја сам најебаво деценијама док нисам…
  Е, то је већ други део приче.
  Оћеш још?
  Е, нема „још“ јер Крез се не поноси ни комунизмом, ни антикомунизмом ни Црвеним досијеом.
  Никада у животу нисам „дрвце шибице“ украо.
  Тако да знаш.
  Овај чича и данас има Црвени Комунистички Досије у Србији!
  Знаш оно, комунисти још увек владају!
  А што се тиче Старовераца и Иринеја, ајде брате, одговори ми –
  Јесул убијали Србе и Русе зато што нису хтели да мењају веру и погрдно их назвали староверци?
  Ако јесу, покри се ушима и буди и даље савремен.
  Немам времена тренутно а нисам чак ни читао све што си написао, па нисам „категоричан“, али ћу ипак све то твоје прочитати и од сада, пошто си ме тако начепио (не, ниси ме увредио, ти си за мене поштен и искрен човек и тако ће остати) од данас „копам багерима“ да сазнам што више о случају Хришћанизације Срба, о Перуну и „староверцима“ и има да решетам овде на васељенској све док УНИЈАТИСТА Иринеј лично не дође у Васељенску и забрани објављивање коментара Анти Иринејисте Креза.
  Иринеј ће ускоро убијати КОСОВЦЕ који неће да се покатоличе.
  Е, неће мајци. Овог КОСОВЦА Креза неће убити унијати.
  Ја у својој разбијеној вери и разбијеним комунистичким идејама, разбијеним идеалима нисам у оно време ни знао да постоје Староверци. А данас знам да се окупљају и по шумама Србије. Е, то је почело нешто да ми шапуће.
  Има још…

  • @ Крез,
   Не треба толико да се једиш, није ми била намера да те нервирам. Све сам писао на основу твога исповедања да си био комуниста, и да се још крстиш на православни начин. Да сам знао да си родноверац, не бих трошио папир да ти објашњавам те ствари, зато што сте ви Нововерци старе вере десет пута паметнији од мене.
   Само нема смисла да се петљаш у српско православље, на начин „туђе се козе прцале а нашег јарца боле јајца“. Зато што после и ја долазим у искушење да вређам твоју секту, а не бих желео да прљам руке.

  • @ Крез,
   Некако отужно делује да неки инжењер јаке струје који се школовао у Загребу, проучава злочине Срба над Србима и Руса над Русима. Само трошиш своје драгоцено време. Препусти то буразеру неком овлашћеном Трибуналу, или хуманитарној организацији. Или се информиши код Канцеларије за информације при Ватиканском Савету. Евентуално ако хоћеш да добијеш сва сазнања из прве руке, замоли Мутавог да ти све исприча.

   • ISUS: Lakše je kamili kroz iglene uši, nego popu džipašu u.........RAJ

    Mutavi ne treba pričati njemu………on zna!!!!!!!!!

    Tebi treba pričati……….jer pojma nemaš………niočemu, a kurčiš se!!!!!!!!!!!

    Tebi je fašistička sekta………zaključala mozak……pa i da hoćeš da razmišljaš……..nemaš sa čime!!!!!!!!!!!

    Meni su interesantni takvi likovi……….za razbibrigu………ne mogu me naljutiti jer ih posmatram kao decu………predškolskog uzrasta!!!!!!!!!!!!

    • Крез, ти ли си?

     • Косовац, не буди празноверан. Зар ме ниси довољно упознао па не знаш да се не кријем иза других?
      Човек ти нешто рече а ти врдаш око Креза?
      Бре човек, добићеш параноичне фрустрације без потребе.
      Баш сам прочитао. Чак и стил је различит, а ја никада не пишем коментаре латиницом.
      Пре некако сам видео „Kosovac“ па сам те заскочио као латиничара. Сећаш се?
      Иначе, тачкастог ценим већ дуже време и то је нешто временски откривено али, као што видиш, уопште се не ослањамо један на другог. Иако би требало да се сећаш, нема везе, ја сам на само један његов изоколи миг променио један мој став на пречац…заиста није за дискусију па нећу о томе.
      Или си намерно ударио ниско па нек Крезу звече јаја и нек се правда?
      Немо сада да ја из ове моје торбе на леђима извучем неке мемоаре…

     • @ Крез,
      Не могу да тврдим никад да си ти „мутави“, не због твојих аргумената. Али питање је на месту, зато што си добио комплимент „Mutavi ne treba pričati njemu………on zna!!!!!!!!!“. После тога, оно „Крез, ти ли си?“ нисам написао ја, оно се само написало.
      Али ме изненадило сазнање да сте сарадници, сметнуо сам са ума да код вас комуниста може да неко високо образован (ти) служи неком мање образованом. Као што је Геблес био у односу на Хитлера, традиција је то.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Руске избеглице у Краљевини СХС

Београд-Октобарска револуција, руски грађански рат и коначна победа Црвене армије довели су ...

Фудбалска репрезентација Србије победила Костарику са 1:0

Казањ-Фудбалери Србије победили су Костарику 1:0 (0:0), у првом мечу Групе Е ...