Видовдан (Фото: Восток)
Видовдан (Фото: Восток)

Песма за сва времена: Како је настала песма Видовдан (Видео)

Београд – Милутин Поповић Захар. Композитор, текстописац, аранжер, сликар, магистар и докторанд међународног права, давне 1989. створио је “Видовдан”. По мишљењу многих, једну од три најчувеније српске песме. За сва времена.

Симболично, на Видовдан, Захар се присетио дана када је настала вечна српска песма, те по чијем благослову.

„Песма је настала тако што сам ја позван од стране директора ПГП-а и он је рекао да га је замолио секретар патријарха Павла да се, пре прославе 600 година од Косовског боја, направи 10 песама о Косову. Избор је пао на мене, не знам како ни зашто. Било је ту и других добрих композитора, али ја сам добио и изгледа да сам оправдао поверење. То је најбоље што сам урадио у животу. “Видовдан” пева пола света, не само Срби „, каже Захар за Телеграф.

„У кратком времену сам имао ту инспирацију, а како и не бих кад сам одрастао на верским песмама у Лозници, у Тршићу, где сам и рођен. “Видовдан” је последња у низу које сам направио. Ово ми нећете веровати… Ја сам пола дана осећао страшну грозницу, нисам знао како се зовем. Од беса сам сео на под, и одједном… Видео сам лик патријарха Павла. Као да ми је послао поруку, преко неке силе божанске… Ја сам за 5 минута написао и мелодију и све строфе! За 5 минута…а у мени је то врило месец дана, откако сам почео да радим. Ето… После два дана смо кренули у снимање. Изгледа као фантазија, сањарија… Али, није“,  рекао је чувени Захар иза ког стоје најлепше српске песме.

Телеграф

2 коментара

  1. КОСОВО ПОЉЕ – РУСКА песма због које сузе саме теку
    https://www.youtube.com/watch?v=WjMcfiC7Aak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Видовдан дугиних боја

Декларисана лезбејка чита експозе на Видовдан. То је, наравно, Вучићева режија и ...

(Фото: Тинксток)

Не одустају, протести на Видовдан

Београд – Произвођачи малина организоваће у среду 28. јуна протест у Ариљу ...