Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)
Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Писање о Милу опасно по живот

Подгорица – Позивајући се на лондонски „Експрес“, најтиражнији црногорски дневник „Дан“ обелоданио је да познати британски новинар и писац Миша Глени не сме да крочи у Црну Гору јер је после објављивања књиге „МекМафија“ упозорен на опасност која му прети од „криминалаца из источне Европе“ и да може бити мета напада.

Глени је, да подсетимо, у поменутој књизи пре 10 година направио истраживачку сторију о деловању организованог криминала, кријумчарењу наркотика и трговини људима и шверцу дувана у последњој деценији прошлог и првим годинама новог миленијума (Би-Би-Си је по мотивима те књиге снимио и посебну серију).

У књизи је нарочита пажња посвећена улози Црне Горе и њеног премијера, односно председника Мила Ђукановића у кријумчарењу цигарета, како су стотине милиона долара отишле у приватне џепове.

„Већ 1994. године Европска унија је открила да је шверцери цигарета са којима је Ђукановић пословао лишавају између шест и девет милијарди евра годишње само на име ненаплаћеног пореза на приход, углавном у Италији и Британији“, писао је Глени.

Он тврди да је италијанско тужилаштво својевремено „очајнички желело“ да оптужи Ђукановића за шверц дувана, али је, наводно, властима у Риму стигла дискретна замолница из Вашингтона да оставе на миру Ђукановића јер им је црногорски председник тада био потребан у борби против режима Слободана Милошевића.

Кад је Милошевић пао и кад је пала и цена Ђукановића у очима Америке, њему је саветовано да се окани шверца уколико жели да се приближи НАТО-у и Европској унији. Тај савет му је, како пише Глени, дао лично Бил Клинтон, који се 1999. године срео са Ђукановићем, а то поткрепљује извештајем британске обавештајне службе, која је две године касније обавестила кога је требало да је Ђукановић схватио америчку препоруку, поступио по њој и прекинуо кријумчарење дувана.

Нестало 35.000 тона цигарета

Сада на актуелности добија и званични извештај посебне црногорске парламентарне комисије која је на основу званичних извештаја надлежних државних органа својевремено утврдила да су само у периоду од 1997. до 2001. године, дакле од наводног престанка шверца, у барску луку упловила 103 брода натоварена дуваном, а на подгорички аеродром слетела 433 тешка карго авиона, типа антонов (сваки је доносио између 10 и 15 тона дувана), односно да је у Црну Гору за те четири године доспело више од 35.000 тона цигарета, које су, наравно, у највећој мери „попушене“ у црним шверцерским каналима широм Европе и Медитерана.

За Маровића 40 шлепера

Како је функционисао криминални ланац, односно у чије се све џепове сливао силни новац од шверца дувана, најбоље казује пример Светозара Маровића, десне руке Мила Ђукановића, својевремено и председника Државне заједнице Србије и Црне Горе.

Пре више од 20 година објављено је да је за његов рачун прокријумчарено 40 шлепера дувана, односно да је у његов џеп отишло 1.600.000 марака. Никад то ни он нити било ко други није демантовао нити га позвао на одговорност (Момир Булатовић је тај податак објавио у својој књизи „Правила ћутања“). Напротив, то му није сметало да се 20 година пење уз степенице власти.

Б. Симоновић / Вести

један коментар

  1. Milo nije moj politički „fan“ ali otišao je u Italiju i tamo je završeno saslušanje. Oslobođen je svih optužbi. Zanimljivio je da je poslije dvije godine tužilac koji je vodiuo postupak protiv Mila završio na sudu kao saradnik mafije. Opštepoznata je stvar da se švercom bavila JNA/VJ/VSCG i državni vrh srbije, a „tikva je pukla“ kada su crnogorske vlasti počele naplaćivati svoje luke i infrastrukturu (luke, aerodrome i željeznicu) koje su se koristile za šverc. U međuvremenu se po odobrenu EU u Crnoj Gori obavaoljao dozvoljenbi „tranzit“ duvana, kojim se punio budžet Crne Gore, o čemu postoji detaljna dokumentacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Мигранте на Балкан? Сигнал очајних времена

Заборавите Брегзит и трговински рат – дипломатски сукоб избио је између Италије ...

Мило Ђукановић (Фото: Новости)

Умислио да је Бог

Чусте ли ону Карлу дел Понте како нам блати нашег Мила: као ...