(Фото: Profimedia)
(Фото: Profimedia)

Питање дана: Земљотрес који би могао да однесе хиљаде живота

Водећи стручњаци за земљотресе послали су алармантно упозорење да би расед Сан Андреас могао да се налази на ивици разорног земљотреса који би погодио подручје Лос Анђелеса и јужне Kалифорније.

Томас Џордан, директор Центра за земљотресе Јужне Kалифорније, рекао је да је расед у критичном стању и да би потрес могао да уследи прилично брзо.

Сан Андреас се налази на граници Северноамеричке и Пацифичке тектонске плоче и од 1857. и земљотреса магнитуде 7.9 степени Рихтерове скале није било снажног потреса на том подручју.

Расед је један од многих који раздвајају тектонске плоче које се крећу у приближно истом смеру према северу, али Пацифичка је бржа, што значи да се између њих стално ствара велики стрес. Џордан је упозорио да је стање у систему Сан Андреас изузетно напето.

“Јужни део раседа изгледа као да је запет и спреман за пуцање”, рекао је у говору на конференцији о земљотресима у Kалифорнији.

Похвалио је напоре челника у Лос Анђелесу који раде на томе да град што спремније дочека евентуалну катастрофу. Ради се на јачању конструкције старијих зграда, а оснажује се и снабдевање водом и телекомуникациона инфраструктура.

Ипак, последице разорног земљотреса би могле да буду огромне.

Сценарио који је објављен пре 8 година предвиђа да би у случају земљотреса од 7.8 Рихтера на овом делу раседа било чак 1.800 мртвих, а материјална штета износила 213 милијарди долара.

24 сата.хр

један коментар

  1. Ma, neka pukne vec jednom! Daj da vidimo i to cudo, bre!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Screenshot/YouTube)

Срби из Џексона поново „у свом стилу“ славили Божић (Видео)

Џексон – Становници градића Џексон у Калифорнији поново су били у прилици ...

(Фото: Profimedia)

Потрес у Косовској Митровици, осетио се и у Београду

Београд-На сајту Републичког хидрометеоролошког завода наведено је да је потрес магнитуде 1.9 ...