Северна Кореја (Фото: AFP 2015/ Ed Jones)
Северна Кореја (Фото: AFP 2015/ Ed Jones)

Пјонгјанг: Америку чека неизбежна смрт

Москва – Пјонгјанг је спреман да свим расположивим средствима одговори на резолуцију Савета безбедности Уједињених нација о новом пакету санкција Северној Кореји, рекао је амбасадор те земље у Русији Ким Хен Чун.

„САД треба да знају да их чека неизбежна смрт уколико, без обзира на наша упозорења, буду ишле на крајњу политичку, економску и војну конфронтацију с нашом земљом… И надаље ћемо јачати своје снаге за нуклеарно обуздавање и не намеравамо да одступамо од пута који смо изабрали да бисмо заштитили свој политички систем и свој народ од америчких претњи“, навео је дипломата.

Противници Северне Кореје гаје илузије очекујући да ће Пјонгјанг променити своју политику под притиском санкција, рекао је севернокорејски амбасадор и оценио да резолуција УН грубо нарушава суверенитет земље и отворено провоцира Пјонгјанг.

Према његовим речима, иницирајући нове санкције Северној Кореји, САД желе са себе да скину одговорност главног виновника напетости на Корејском полуострву.

„Данас се ситуација на Корејском полуострву приближава ивици рата због хистерије САД, усмерене на гушење Северне Кореје. То што САД преиспитују наше мере за јачање нуклеарних снага, настављају да производе незаконите санкционе резолуције једну за другом – то су само глупи покушаји да се оцрни наша земља пред светском заједницом и да са себе скину одговорност главног виновника напетости на Корејском полуострву и извора нуклеарне претње“, рекао је амбасадор на свечаности поводом 69. годишњице оснивања Северне Кореје.

Према његовим речима, испитивање хидрогенске бомбе је „нормалан процес“ кроз који је потребно проћи ради реализације политике паралелне изградње економије и нуклеарних снага коју је одабрала Северна Кореја.

Дипломата је навео да ће Пјонгјанг одговорити САД на санкције „контрамерама севернокорејског обрасца“. „САД ће сносити сву одговорност за ове страшне последице“, констатовао је амбасадор.

Према његовим речима, Северна Кореја ће, без обзира на ограничења која јој је наметнула међународна заједница, наставити да јача средства за одбрану.

Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ким: Трамп ме је разумео

Пјонгјанг-Лидер Северне Кореје Ким Џонг-ун саопштио је да је „хитно“ неопходно да ...

(Фото: Tanjug/AP)

Русија припрема нове санкције Америци

Русија-Москва разматра удвајање узвратних мера за проширење санкција САД према физичким и ...