Дариуш Кухарски (Фото: ЊузФронт)
Дариуш Кухарски (Фото: ЊузФронт)

Пољски историчар: Ситуација са рушењем споменика је последица меке политике Пољске према Украјини

Рушење споменика жртвама масовних убистава Пољака које су убили нацисти украјинске СС дивизије «Галиција» у селу Гута Пењацкаја је резултат меке политике према украјинским радикала, рекао је пољски историчар, професора Дариуш Кухарски, преноси Радио Марија.

 

 

У Украјини уништен споменик Пољацима страдалим током Другог светског рата

«Ситуација са спомеником је последица меке позиције пољских званичника у вези са прошлим и садашњим злочинима украјинских националиста. Потребна нам је снажна и принципијелна политика која ће штитити историјско сећање Пољске, и осудити све злочине украјинских националиста», рекао је он.

 

 

Према његовим речима, мека политика пољских власти је таква годинама.

 

«Нажалост, тема геноцида над пољским становништвом које је живело међу украјинскин националистима, посебно оних под УПА заставом (Украјинска устаничка војска, забрањена у РФ), није била скривена, напротив, добила је своје кретање. Ово су неке од последица пропуста у политици историје пољске стране. Због тога пољска страна покушава да покрене сва ова питања, али наилази на велики отпор», додао је он.

 

После рушења

 

Становнике села Гута Пењацкаја убили су 1944. припадници украјинске нацистичке СС дивизије «Галиција». Ова територија је тада припадала Пољској, а сада је то Бродовски рејон у области Лавова у Украјини. Током казнене операције погинуло око хиљаду људи, већина њих су живи спаљени у цркви. Од сеоских кућа остао је само пепео.

 

У знак сећања на трагедију, у селу је у доба СССР-а подигнут споменик кога су непознати починиоци уништили почетком деведесетих година прошлог века. 2005. године, споменик је обновљен, али је сада поново уништен.

 

Пре рушења

 

Односи између Украјине и Пољске се погоршавају из дана у дан. Разлог за то су некоректне изјаве украјинских званичника упућене Пољској. Пољаци такође нису нимало одушевљени украјинским «гастарбајтерима» који масовно одлазе на рад у Пољској.

 

Њуз Фронт

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Немачка (фото: пиxабаy.цом)

Од рушевина до светске силе – како су успели?

Немачка је данас економска велесила, мотор Европе, како је неки називају. Међутим, ...

Украјински војници у Донбасу (Фото: МО Украјине)

Москва: Ситуација у Донбасу се поново заоштрава

Москва-Ситуација у Донбасу поново се заоштрава, оценило је Министарство иностраних послова Русије ...