(фото: Air Serbia)

Породиље из Ер Србије покрећу поступак пред повереницом

Београд –  Отпуштање породиља без најаве у Ер Србији је била пракса и пре него што су Теодора Стефановић, Ана Урошев и Јована Ђорђевић добиле обавештење да им уговори након истека одсуства неће бити продужени.

 

Губитак посла као „награда“ за рађање деце у „Ер Србија“

 

Самохрана мајка Јована Петровић то зна најбоље. Она је без посла у националној авио-компанији остала пре више од годину дана, а да ће тако бити, обавештена је свега четири дана пре истека породиљског одсуства.

„Била сам прва група стјуардеса 2013. када је и компанија почела званично са радом, прошла сам први конкурс који је био објављен. На трудничко сам отишла средином 2015. године. Желела сам да се вратим раније на посао, али су ми тада рекли да то није могуће правно, а наредна два месеца ми говорили да будем без бриге јер ме уговор чека и да уживам са бебом“ – каже за Данас Јована Петровић.

Октобра 2016. Јована је завршила и неопходан лекарски преглед, имала је, како каже, све препоруке да добро обавља свој посао и није било разлога да стрепи због продужења уговора. Међутим, без претходне најаве, 12. децембра, на рођендан, добила је усмену „честитку“ из компаније да јој уговор неће бити продужен.

„Нисам имала везе и протекције, а уз понижавања и обмане наредна два месеца после тога јер сам поднела захтев за боловање ради специјалне неге детета, оптужена сам да ми дете у ствари није болесно и да радим на штету компаније“ – каже Јована Петровић.

Обећано јој је да ће се „случај решити“, писала је и тада генералном директору Данету Кондићу и члану ИО Браниславу Маловићу. Једино што је добила – јесте блокада службеног мејла са ког је послала писмо.

„Тиме се завршила моја борба. Одустала сам, послали су ми јасну поруку као државна компанија. Знам да су наставили са истом традицијом за неке запослене. И да многе колегинице стрепе за своје радно место. Надам се да ће неко сагледати ове услове и ваше наслове и текстове, јер је мајкама већ довољно отежано одгајање деце“ – истиче Јована Петровић, која сада своју кћерку издржава тако што продаје ручно прављене ствари.

У кабинету поверенице за равноправност полова за Данас кажу да су се неке од жена које би у Ер Србији ових дана могле да остану без посла јавиле и да ће када поднесу писмене захтеве бити покренут и поступак како би се утврдило да ли је било дискриминације.

Председник Конфедерације слободних синдиката Ивица Цветановић за Данас каже да нису имали оваквих случајева у компанијама у којима је њихов синдикат присутан. КСС окупља велики број радника запослених управо у државним фирмама, између осталог, њихов синдикат присутан је и у Ер Србији.

„Нисмо знали за случајеве ових жена. Кроз колективни уговор жене, поготово труднице и породиље су заштићене све време, чак и када се врате на посао после породиљског. Колективни уговор, међутим, штити само оне које су запослени на неодређено и одређено време, али не и на оне који раде преко агенција или на основу привремених и повремених послова“ – каже Цветановић.

Он апелује на све надлежне да реагују и истиче како ће и КСС као централа реаговати поводом овог случаја.

Из кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику Славице Ђукић Дејановић истичу да су одмах по објављивању текста контактирали Ер Србију и добили информације да су уговори запослених на одређено време продужени или још трају, док су са рада одсутне за време трудноће, породиљског и одсуства ради неге детета, у складу са Законом.

„Такође, компанија је прихватила сугестију да код повећања обима посла баш ове мајке имају предност при запошљавању. Социјална одговорност државних и привредних субјеката ће од Владе и у наредном периоду бити подржавана и стимулисана, јер је заиста поштовање и неговање материнства услов без кога нема успеха ни компаније, ни државе, односно ни послодавца ни запосленог“, стоји у писаном одговору из кабинета.

Саопштење Ер Србије медијима

У демантију на писање Данаса који је Ер Србија послала свим медијима признаје се да ће „до почетка летњег реда летења бити укупно шест колегиница којима ће истећи уговор, који је продужен на основу заштите материнства. Договором између Ер Србије и Аеродрома „Никола Тесла“ предвиђено је да ће оне, као и преостали запослени којима је на основу сезоналности истекао уговор, имати предност у запошљавању“.

Осим што Ер Србија овиме званично потврђује да породиље оставља без посла када им истекне боловање, треба рећи и да је тврдња о договору између Ер Србије и Аеродрома НТ дошла тек након текстова у Данасу и реакције потпредседнице Владе Србије Зоране Михајловић, која је након упита Данаса контактирала Ер Србију, а затим изјавила за наше новине да ће апеловати на директора Аеродрома да породиљама да предност приликом запошљавања.

„Важно је рећи и то да је за све информације о правима запослених надлежна искључиво Служба људских ресурса Ер Србије. Поштујући законске прописе, поменута служба једина управља радно-правним односима и обавештава запослене на адекватан начин. СМС није средство којим Ер Србија обавештава запослене о њиховим правима и обавезама“, наводи се у допису Ер Србије.

Међутим, искуство најмање пет жена запослених у Ер Србији са којима смо разговарали је да нико из кадровске службе Ер Србије није хтео да им да конкретан одговор у октобру, приликом преузимања запослених од стране Аеродрома, шта ће бити са њима, као ни у сличним случајевима претходних година, а као доказ можемо да објавимо и имејлове запослених на званичне адресе који су остали без одговора. Такође, управо тај СМС, који смо објавили, показује да је у ствари политика Ер Србије да у овој компанији за младе жене са тек рођеном децом нема места.

 

 

Љ.Буквић- М.Обрадовић/Данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Како је почела напредњачка пљачка јавних предузећа?

Београд – Подсетимо да је 27. новембра 2012. године, дакле, мање од ...

Поплаве у Обреновцу пре неколико година (Фото: Муп Србије)

Због најављених обилних падавина послат допис свима да буду спремни на хаос!

Београд – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, упутила је, због ...