фото:Коссев

После 13 година поново крст на цркви Св. Спаса у Призрену

Призрен-Тринаест година након мартовског погрома, на чувеној цркви Светог Спаса у Призрену поново је постављен крст. Симбол хришћанске цркве, од кованог гвожђа, висок 90 цм, израдили су и поставили Друштво пријатеља манастира Светих Архангела заједно са Црквеном општином призренском на челу са јерејом Слободаном Ђорићем. Ова црква из XИВ века запаљена је и уништена у мартовском насиљу, а њена обнова завршена је 2012., након чега се улагало у атријум цркве који се користи за културне догађаје који се редовно одржавају. Крајем месеца ту ће се одржати други по реду међународни фестивал средњовековне музике, чије је најпознатије име овог лета Еди Карамазов.

„Оно што је најбитније од свега, крст је постављен после више година. Много људи обилази ту цркву, а практично она није имала крст. И код туриста је била дилема каквог је садржаја објекат,“ каже за КоССев Бојан Бабић из Друштва пријатеља манастира Светих Архангела.

Ово је, ипак, само један у низу пројеката које ово друштво спроводи на јачању православне духовности на Косову и Метохији.

Тако ће се крајем августа – 26. и 27. августа, такође у Призрену, у атријуму исте цркве одржати други по реду међународни фестивал средњовековне музике.

На фестивалу наступају позната уметничка имена – ансамбл Левант из Београда, Драган Момчиловић, а ту су и ансамбл из Мађарске „Тхе Боурдон Трио“, мешовити-словеначко хрватски ансамбл „Цасо“, а највеће име је Еди Карамазов. На прошлогодишњем фестивалу гостовали су Слободан Тркуља и ансамбл Ренесанс.

Друштво пријатеља манастира Светих Архангела, уз благослов Владике Теодосија и за овај догађај, фестивал организује и уз помоћ самог манастира и фондације Светих Архангела, као и Дома културе Грачанице.
Бабић је позвао све љубитеље ове музике да посете Призрен у време када се фестивал буде одржавао и да истовремено уживају у јединственом погледу који се пружа на овај древни град из чувене Поткаљаје где се црква и налази.

 

 

Коссев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Глас Русије)

Пражњење Балкана: Шта се дешава?

Од 169 општина у Србији само шест њих је током претходне године ...

Беџет Пацоли (Фото: radiokim.net)

Упркос почастима које су добили шиптари траже да Фифа казни Русију

Окупиране територије – Беџет Пацоли се на друштвеним мрежама обрео против Русије, ...