(Фото: Shutterstock)

Пребиотици су кључни део исхране: Спречавају рак и друге болести црева, а највише их има у овим намирницама!

Већина људи уноси довољно пробиотика, или бар знају да би требало то да чине, али оно што не знају јесте то да су њиховом организму неопходни и пребиотици.

Реч је о несварљивим дијететским влакнима која покрећу раст бактерија и позитивно делују на целокупну цревну флору. Не треба их мешати с пробиотицима – добрим бактеријама, без којих наш организам не би могао нормално да функционише. Поједностављено речено – пребиотици су храна за бифидобактерије и лактобациле, који покрећу метаболичке процесе у организму и успешно сузбијају патогене микроорганизме.

Шта је инулин и зашто нам је потребан?

Најпознатији пребиотик јесте инулин, ког има у белом и црном луку, празилуку, шпарглама и артичокама. Међутим, због њиховог значаја за здравље, често се додају неким готовим производима, попут пахуљица, кекса, хлеба, намаза, пића и јогурта.

Познато је да пребиотици у храни побољшавају цревну флору, спречавају развој канцера, оснажују имунитет и подстичу брже мршављење. Такоде, ублажавају симптоме улцерозног колитиса, Кронове болести, иритабилног колона и целијакије.

Пребиотици се не разлажу нити апсорбују у цревима, а најпознатије врсте јесу инулин, олигосахариди и арабиногалактани.

Инулин и олигосахариди јесу кратколанчани полисахариди, то јест ланци угљених хидрата који делују у различитим деловима дебелог црева доприносећи здрављу. А порастом и одржавањем популације добрих бактерија, потискују се патогени микроорганизми, који узрокују различите и нимало пријатне здравствене тегобе.

Јачају имунитет и умирују рад црева

Један од најважнијих бенефита који се приписују пребиотицима јесте јачање имуног система. Бебе имају користи од њих док су још у мајчином стомаку, а сматра се и да смањују ризик од екцема, убрзавају раст и метаболизам, и повећавају толеранцију на млеко и млечне производе. Управо због тога се додају готовим производима, нарочито за исхрану најмлађих. Исцрпна истраживања показују да пребиотици у храни подстичу стварање Т-ћелија, важних за одбрамбени систем организма. Наиме, хранећи добре бактерије, јачају имунитет система за варење, али и целокупног организма.

Патогени микроорганизми лакше се провлаче кроз пропустљива црева, а потом колонизују друге органе у телу. Стога је од кључног значаја санирати упалу црева и обезбедити довољно хране за развој корисних бактерија. Истраживања су показала да пребиотици у храни успешно ублажавају симптоме запаљења дебелог црева. Између осталог, ово стање обухвата изостанак имуног одговора на бактеријску културу у цревима. То важи и за оболеле од Кронове болести, целијакије и улцерозног колитиса, који имају смањен број добрих бактерија у систему за варење, стоје најчешће последица узимања антибиотика.

Показало се да пребиотици у храни знатно ублажавају симптоме улцерозног колитиса, попут бола у стомаку, дијареје и крваве столице. Поред тога, повећавају апсорпцију нутријената као што је калцијум и подстичу пражњење црева.

Пробиотици и пребиотици чине моћан дуо

Желећи да споје два добра производа и понуде их купцима заједно у пакету, фармацеутске компаније креирале су синбиотике – мешавину пробиотика и пребиотика са широким спектром благотворног дејства. Ова лако пробављива храна побољшаће микрофлору пробавних органа и спречити ширење патогених бактерија. Симбиотици јачају имуни систем, снижавају ниво лошег холестерола у крви, спречавају рак дебелог црева, обнављају слузницу у цревима након терапије антибиотицима и помажу у лечењу урогениталних инфекција.

Биљна влакна штите од канцера и најтежих болести

Нека истраживања чак сугеришу да пребиотици у храни имају сличну улогу као и антиоксиданси, јер неутралишу канцерогене материје. Наиме, они хране бактерије што производе кључне кратко ланчане масне киселине (бутират, ацетат, пропионска киселина и валерат), које јачају слузокожу црева. Производња кратколанчаних масних киселина спречава канцер, јер се притом смањује пХ вредност у цревима. Две најпознатије добре бактерије у људском организму јесу бифидобактерија и лактобацил, а обе производе млечну киселину која штити дебело црево смањујући пХ вредност. Нижа пХ вредност у дебелом цреву значи мањи ризик од рака, јер се инхибирају проканцерозни ензими. Бактерије такође производе и бутират, који се повезује с апоптозом (самоуништењем) канцерозних ћелија, као и с повећањем антиоксиданса глутатиона у цревима.

Регулишу ниво глукозе

Истраживачи су открили и то да уколико се пребиотици у храни редовно узимају, моге смањити апетит и ризик од дијабетеса типа 2, будући да доприноси одржавању нивоа глукозе у крви. У једној студији испитивано је дејство пребиотика и пробиотика на више од 6.500 људи. Особе које су пиле јогурт не само што су смањиле инсулинску резистенцију и шећер у крви – већ су имале и знатно нижи ниво триглицерида и крвни притисак. Иако је потребно још доказа о томе, истраживачи сматрају да повећање бутирата инхибира производњу холестерола у јетри.

Неке од намирница које садрже пребиотике јесу: црни и бели лук, празилук, ротквице, шаргарепа, кокос и кокосово брашно, ланено и чиа семе, парадајз, банане, цикорија, маслачак, артичока, шпаргла и слатки кромпир. Уколико на дневном менију имате често неке од ових намирница, учинићете много за вашу пробаву и здравље вашег целокупног система за варење.

dijetamesecevemene.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Монсанто (Фото: Визионарски)

Монстанто на удару: Калифорнијски суд наложио гиганту да исплати 289 милиона долара одштете јер изазива рак

Акције немачке хемијско-фармацеутске компаније Бајер пале су данас за више од 10 ...

Клима (Фото: Thinkstock)

Тешко да можемо без климе у врелим данима, а како утиче на здравље?

Температуре ваздуха напољу ових дана досежу свој летњи максимум и често је ...