Крагујевац (Фото: С. Радовановић)
Крагујевац (Фото: С. Радовановић)

Прети напредњачка заплена и чистка у фирмама

Крагујевац-Након што је Скупштина Крагујевца у петак усвојила иницијативу о формирању једног уместо шест локалних јавно-комуналних предузећа, противљење пословодства и запослених у Урбанизму, али и стручне јавности, постало је још изразитије.

 

Вучићева чистка у Српској напредној странци

 

Према одлуци Скупштине ЈКП Чистоћи ускоро ће бити припојени Зеленило, Градске тржнице, Градска гробља, Паркинг сервис и ЈП Урбанизам,

Разлози за формирање једног уместо шест јавних предузећа су, како је речено на Градском већу и на седници Скупштине, рационализација јавне потрошње, консолидација тог сектора, те повећање његове економичности и ефикасности.

– Више нећемо имати шест наџорних одбора него један, нећемо имати ни шест директора већ једног, имаћемо једну књиговодствену и једну службу јавних набавки – рекао је градоначелник Крагујевца Радомир Николић, напомињући да ће одлука о формирању једног ЈКП бити реализована за месец дана. Истакао је, притом, да ће ново предузеће имати промет од две милијарде динара годишње, а кад му се, како се очекује, припоје и Градска агенција за саобраћај и Водовод, онда ће промет да достигне пет милијарди динара, што је „финансијска снага коју има град Крагујевац са својим буџетом“.

Опозициони одборници су, међутим, утврдили да спајање пет комуналних и једног јавног предузећа у једну целину „представља најгору одлуку у јавном сектору Крагујевца у последњих неколико деценија“. Имовина грађана Крагујевца постаће, сматрају у Удружењу грађана „Шумадијска регија“, власништво политичко-тајкунског лобија, захваљујући дилу тајкуна са СНС. Отуда, поручују регионалисти, синдикати и запослени у тим предузећима треба и кривично да гоне чланове наџорних одбора уколико пристану да реализују „ову сумануту одлуку“.

– Та предузећа у једну целину улазе са својим специфичностима, почев од разноликости услуга, преко потпуно различитих имовинско-материјалних статуса, кредитних задужења, ненаплаћених потраживања. Доћи ће до гашења Урбанизма, некада најбоље урбанистичке куће у Србији, јер није јасно шта ће у комуналном предузећу радити архитекте, урбанисти и просторни планери. Очигледно је да се обједињавањем припрема и драстично отпуштање запослених, како би огромна и атрактивна имовина предузећа, без радника, постала лак плен тајкуна у процесу приватизације. Деценијама стицана имовина грађана Крагујевца, постаће власништво политичко- тајкунског лобија, захваљујући великом дилу тајкуна са Српском напредном странком. Друга фаза тог ‘биг дила’ треба да омогући тајкунима да убудуће диктирају цене комуналних услуга које ће грађани бити приморани да плаћају – рекао је тим поводом шеф одборничког клуба „Шумадијске регије“ Бојан Стојадиновић.

 

Данас

2 коментара

 1. A sta ste cekali!? Svi vi, sta ste cekali do sada, i vrpacima na grani je odavno jasno sta se radi, da se ide sistematski redom sa unistavanjem svih dobrih drzavnih firmi, pocev od JAT koji je sveden na nista, pogasena predstavnistva koja su radila vise od 40 godina, pootpustani svi koji su bili odlicni radnici, a pozaposljavali se prvo spo dupelisci, na celu sa onom jalovom trandzom, pa nadalje do potpunog urusavanja onakve avio kompanije. sta ste vi ostali spram njih, NISTA, ima i da odete tako pod led, k’o nista. Sad ste se javili, sad vam sinulo u glavi, kad ste vi dosli na red!?

 2. Прво су разбили Југославију и направили 6 држава, шест председиштава, шест војски, шест клозета, шест класа и шест срања.
  Свако имало разуман ће схватити да тих шест ројти не вреде ни 12-ти део једнога, али правог. Ни економски, ни војно, ни духовно а ни људски нису ни за курац. Једино Србија и донекле Словенија као изузетан паразит на телу Србије, који Србија подноси одувек.
  Учили смо још у забавишту шта значи сноп а шта значи стабљика.
  А овде у Крагујевцу су такође направили безброј рита од комуналија и исто толико директора. Ко имало разуман може да сматра то боље него што је једна, централизована комунална организација?
  Мање директора, мање секретарица, мање службених мерцедеса, мање ручкова, мање курвања и мање времена за избегавање.
  Па то увек било нормално, и никако ми неиде у главу да је неко ту службу исецкао у парам парчиће.
  И ови типови се још буне, а пола од њих ништа није радило под милим Богом.
  Ко за време тита што су били комесари. Не сећам се више како се та политичка директорска функција звала, али ми је једном понуђена и једва сам живу главу извукао што сам је одбио. Јебига, како да је прихватим када сам већ наследио приватни посао од тате ми? Онда се то сматрало као велика част.
  Док је ММФ плаћао, имали су послове СНС миљеника, али сада је дошло до преокрета и ето белаја.
  Коликогод је то њима штетно, јер губе послове, толико је Србији корисно.
  Нажалост, Србија је и имала прећутну дозволу ММФа и ЦИЈЕ да отвара аветињска страначка радна места, јер је било на штету Србије. Сада иду још даље. Остали послови су уништени, сада нам укидају и аветињске послове.
  Двоструко голо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ненад Миленковић, председник општине Сремски Карловци (Фото: Јутјуб)

Челници Сремских Карловаца спискају на иће и пиће више него 40 пута већи Нови Сад!

Сремски Карловац – Општина Сремски Карловци, на чијем је челу Ненад Миленковић, ...

(Фото: Србија данас)

Сведок потврдио да је учествовао у куповини гласова за СНС

Београд – Своје учешће у куповини гласова за СНС на прошлогодишњим локалним ...