(фото:Фејсбук)

Пријепољцима почела да стижу решења са наређењем о рушењу кућа у којима живе

Пријепоље- Многи мештани Пријепоља су се ових дана ухватили за главу када им је поштар уручио решење у коме се наређује рушење кућа у којима живе. Како пише у решењу, које је послала Грађевинска инспекција Општинске управе у Пријепољу, власници кућа имају три дана да сруше куће у којима живе или да започну процес озакоњења објеката који су, по њима, нелегално саграђени.

У решењу пише да је грађевински испектор, решавајући предмет незаконите градње, донео такву одлуку иако се никада није појавио на вратима неке од кућа, нити било ко од власника има примерак тог предмета.
Ко није задовољан овим решењем може да поднесе жалбу Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Златиборског округа у Ужицу.

Закон о озакоњењу требало би да реши проблем преко милион и по нелегалних објеката у Србији, што не значи да ће омогућити да сви они постану легални. Они који не буду могли да се озаконе мораће да се руше. Колико је таквих за сада се још не зна, јер све општине нису доставиле потпуне податке, али ће ускоро све бити у систему и сви ће морати да озаконе своје објекте које су саградили.

Подаци из Пријепоља су изгледа стигли на време, а и решења са наређењем о рушењу такође на време уручени преплашеном становништву, које не зна шта их је снашло. Свака градња без дозволе од 1. јануара 2016. године је кривично дело и не може бити предмет озакоњења, кажу у Министарству грађевинарства.
Као главни доказ користиће се сателитски снимак направљен 2015. године, на основу кога грађевинска инспекција треба да донесе одлуку о озакоњењу.

Озакоњени не могу бити објекти који су изграђени после 27. новембра 2015. године, који у степену завршености имају само темељ или два стуба на темељу, објекти изграђени на јавним површинама, на траси коридора и аутопутева, на заштићеним природним и културним добрима, на траси водотокова.

 

 

Далибор Томашевић/Пријепоље.инфо

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Малинари најавили блокаду путева уколико се не постигне договор о откупној цени малине (Фото: Правда)

Малинари у Пријепољу започели протест (видео)

    Пријепоље-Око 700 малинара из Западне Србије окупили су се данас ...

Малинари Прибоја и Пријепоља поново најављују протест и блокаду пута према Црној Гори

Прибој-Малинари Прибоја и Пријепоља удружени у организацију „Лимска долина“, заједно са малинарима ...