(Фото: ЈСО)
(Фото: ЈСО)

Припадници ЈСО ослобођени оптужби за побуну

Београд-Припадници ЈСО који су оптужени да су 2001. године извели оружану побуну су ослобођени оптужби пред Специјалним судом у Београду, сазнаје Б92.нет.

Легија: ЈСО побуном тражио да ради по закону и Уставу

Пресуда је изречена у згради суда у Устаничкој улици, а првооптужени, некадашњи командант ЈСО Милорад Улемек Легија по сопственој жељи неће бити привођен на објаву пресуде из затвора у Пожаревцу где служи казну од 40 година затвора због низа кривичних дела, међу којима је и убиство премијера Зорана Ђинђића.

Звездан Јовановић, такође некадашњи комадант Јединице за специјалне операције, који исто тако служи казну од 40 година затвора, на коју је осуђен као непосредни извршилац убиства Ђинђића, присуствоваће изрицању пресуде. Остали оптужени се бране са слободе и нису обавезни да присуствују објави пресуде.

У завршним речима Тужилаштво за организовани криминал предложило је за све оптужене предложило затворске казне, док су браниоци оптужених тражили ослобађајућу пресуду тврдећи да није било побуне, већ да се радило о протесту.

За Улемека тужилаштво је предложило суду да га осуди на казну од 12 година затвора због организовања оружане побуне, иако Улемек није био на челу ЈСО у време побуне, али је према ставу тужилаштва имао кључни утицај на јединицу која је била у саставу Ресора државне безбедности.

За Јовановића тужилаштво је предложило суду да му изрекне казну од 10 година затвора, док је за припаднике јединице Мићу Петраковића и Драгослава Крсмановића тражило по пет година затвора.

За Веселина Лечића предложило је четири године затвора, а за Драгишу Родића и Владимира Потића по три године затвора. Што се тиче Душана Маричића Гумара, који је у време побуне био комадант јединице, медицинским вештачењем које је зимус представљено оцењено је да није способан да прати суђење, па је поступак против њега раздвојен.

Маричић такође служи казну затвора у Пожаревцу.

Тужилаштво терети оптужене тврдећи да је од 9. до 17. новембра 2001. године ЈСО отказала послушност команди, повукла своје припаднике у центар у Кули, прекинула комуникације с командом и у више наврата одбила захтеве начелника ресора, министра унутрашњих послова и премијера Зорана Ђинђића, да прекине са побуном. Истовремено, оперативни део Јединице борбеним возилима и наоружаним људством у два наврата је блокирао аутопут.

Таквим поступањем Јединице, били су непосредно угрожени безбедност и уставни поредак земље, наводи се у оптужници. Протест ЈСО је прекинут након што су Петровић и Мијатовић поднели оставке, док Михајловић то није учинио.

Вестионлајн

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Инвеститор ослобођен оптужби за превару купаца неизграђених станова

Београд-Апелациони суд правоснажно је ослободио грађевинског инвеститора из Београда Миљка Филиповића од ...

(Фото: Танјуг/АП)

Револуционарна гарда: Побуна у Ирану је завршена

Техеран – Иранска Револуционарна гарда прогласила је данас окончање антивладиних нереда који ...