(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Пронађен 2.000 година стар скелет с ранама попут Исусових

Скелет из римског доба тек је други физички доказ о разапињању. Једини други пример јесте ексер дужине 19 центиметара, пронађен у телу једног Јеврејина 1968. године у Јерусалиму.

Током ископавања гробнице у северној Италији, пронађен је 2000 година стар скелет са рупом у стопалу. Костур из римског доба представља тек други физички доказ о техници мучења осуђеника на смрт „којом је убијен и Исус Христ“.

Трагови су пронађени на десном стопалу, због којих се претпоставља да је човек разапет.

Иако су Римљани практиковали разапињање стотинама година и тако убили десетине хиљада људи, укључујући и Исуса, до сада није пронађено много физичких доказа о таквој техници погубљивања, пише Дејли мејл.

Докази разапињања су ретки јер су Римљани користили дрвене крстове који се брзо распадају. Веровало се да ексери којима су жртве закиване на крст имају чаробна својства, па су често узимани са тела преминулих.

Осим тога, посмртни остаци људи бацани су као смеће и углавном били храна стрвинара, па су их археолози тешко проналазили.

Славни римски говорник Цицерон говорио је да је овакво кажњавање најокрутније и најстрашније од свих других казни.

Новооткривени скелет пронађен је шездесетак километара од Венеције, у долини реке По. Сахрањен је сам, без икакве имовине, а према проценама научника, мушкарац је у тренутку смрти имао између 30 и 34 године.

Тродимензионални приказ рупе у кости стопала направљен је помоћу дигиталног микроскопа, пише Тајмс оф Израел. Откривено је да лезија пролази кроз целу ширину кости.

Аутори кажу да је то доказ да је „стопало било закуцано на тврду површину пре него што је човек умро“.

Претпоставља се да су горњи удови били „причвршћени на крст ексерима кроз зглоб, као и у историјским записима“, преноси 24 Сата.

Начин на који је човек сахрањен указује на то да је припадао маргинализованој друштвеној групи, или је био у заробљеништву.

24SATA.HR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Петровић Алас: Хидроинтегратор, претеча рачунара

Србин који је изумео први рачунар и сматра се претечом информатике и кибернетике

Свестрани српски научник, често неправедно запостављен, оснивач је неколико математичких дисциплина: математичке ...

(Фото: Thinkstock.com)

Научници објаснили зашто нам море толико прија

Готово да нема особе која не воли да ужива на плажи, сунча ...