Протест у Солуну (Фото: REUTERS/ EUROKINISSI)
Протест у Солуну (Фото: REUTERS/ EUROKINISSI)

Протест у Солуну: 100.000 Грка на улицама због речи „Македонија“ (Видео)

Атина – Више од 100.000 Грка окупило се у Солуну на демонстрацијама против употребе речи „Македонија“ у било каквом решењу спора између Атине и Скопља.

Организатори протеста тврде да се на демонстрацијама окупило 400.000 људи, док полиција незванично процењује на 100.000, преноси АП.

У протестима су учествовали свештеници, чланови македонских синдиката из Северне Грчке, конзервативни и социјалистички локални политичари и војни пензионери пренео је грчки портал грикрепортер.

Протест није повезан ни са једном политичком партијом и циљ је да се Бившој Југословенској Републици Македонији јасно упути порука да престане да користи реч „Македонија“ у свом имену.

Док су са звучника гласно свирале песме легендарног грчког композитора Микиса Теодоракиса, демонстранти су узвикивали слогане „Грчка — Грчка — Македонија“, „Нема дуплог имена, нема више издаје“, „Македонија је Грчка“, навео је грчки портал.

Протест је протекао мирно, са неколико чарки које су се догодиле између демонстраната и анархиста обучених у црно који су покушали да се убаце међу демонстранте.

То је први велики протест у Грчкој откако су се две земље овог месеца сагласиле да обнове напоре у циљу решавања 25-годишњег спора.

Овонедељни преговори између главних преговарача Грчке и Македоније, под посредовањем дипломате УН Метјуа Нимица, нису донели конкретне резултате, али су неки предлози везани за име изнети на преговарачки сто.

4 коментара

  1. Pre par godina zalutam oko Soluna i pitam čoveka na ulici kuda za Makedoniju.Čovek kaže..u njoj si..

  2. Najbolje rešenje, koje bi Grci sigurno prihvatili, je da se vrati stari naziv te oblasti, a to je STARA SRBIJA !!!

  3. Čemu dilema, čemu svi ti problemi u vezi imena, kada sve može da se sa lakoćom reši. Najbolje rešenje, koje bi Grci sigurno prihvatili, je da se vrati stari naziv te oblasti, a to je STARA SRBIJA !!!

  4. Da, Gospodo,

    To je STARA SRBIJA a ne komunisticka
    makedonija!!!

    Amin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com