(Фото: Youtube Screenshot/BBC News)
(Фото: Youtube Screenshot/BBC News)

Први киборг на свету: „Мислили су да сам покемон“

Нил Харбисон је први киборг на свету – има антену уграђену у главу. Током викенда је био гост једне конференције у Црној Гори и разговарао са репортерком ДW.

Нил Харбисон је рођени далтониста. Иако слеп за боје, он не живи у црно-белом свету. Захваљујући антени коју је уградио у лобању – чује боје. Авангардни уметник из Енглеске стигао је у Будву. Док на плажи тражи инспирацију за говор на хајтек маркетиншкој конференцији Спарк.ме, уперио је антену према мору. Свидела му се мелодија коју производи јадранско плаветнило.

На овај начин Нил Харбинсон доживљава свет већ 14 година. Постао је киборг захваљујући једном уметничком пројекту. Професори су га као студента уметности охрабривали да у стварању користи технологију, а он је одлучио да оде корак даље – и постане технологија.

„Хтео сам да проширим своју перцепцију реалности. Антена ми омогућава да доживим боје које ја сам не могу, јер сам далтониста. Идентификујем се као киборг, јер се више не осећам одвојеним од технологије. Она је део мене“, објашњава Нил у разговору за ДW.

Први киборг 

Наглашава да он није робот, нити пола човек, а пола машина. „Нисам мање или више човек због тога што имам вештачко чуло. Сви ми смо трансврста јер се хиљадама година развијамо из једног облика у други. Некада смо били бактерија, данас смо хомо сапијенси, а ја сам постао киборг“, наводи Нил, док му се антена на глави благо помера.

Нил је први званично признати киборг на свету. Антена је постала саставни део његовог тела, због чега је инсистирао и успео да енглеска Влада призна његов нови идентитет и прогласи га за киборга. Према дефиницији, киборг је кибернетички организам, који се састоји од вештачких и природних делова.

„Живимо у времену у којем можемо да престанемо да мењамо планету и почнемо да дизајнирамо себе онаквим каквим желимо да будемо. Што више мењамо себе, то мање морамо да мењамо планету“, објашњава Нил разлоге који стоје иза његове одлуке да постане киборг, наводећи практичан пример: „Када бисмо имали могућност да видимо у мраку, онда не бисмо морали да користимо светло што би било добро за природу. Што више чула имамо, мање морамо да утичемо и мењамо природу“, закључује наш саговорник.

Нил је уградио антену на којој се налази електронско око, директно повезано са чипом уграђеним у његов мозак. Визуелни стимуланси се претварају у електронске сигнале, који се шаљу у уређај у његовој лобањи, а затим их програм претвара у звукове. Он је свој недостатак претворио у предност, па сада може да разликује више боја него људско око – од инфрацрвене до ултраљубичасте.

„Моја омиљена боја је инфрацрвена, која је невидљива људском оку, али многе животиње могу да је осете. То је боја која ме чини ближим неким другим врстама и зато је волим“, каже Нил.

Признаје да је био збуњен када је први пут чуо боје. Требало му је неколико месеци да се навикне.

„Звукове чујем константно, али сам навикао, постали су саставни део мене и то ми не смета. Могу савршено мирно да спавам, иако у глави стално чујем мелодије. Не могу да се искључим, немам дугме за то, али могу да прекријем антену ако желим и онда не прима стимулансе.“

Сликари постају композитори 

Захваљујући новом чулу, Нил може да доживи уметност на сасвим другачији начин. Претварањем боје у звук, сликари постају композитори, па овај авангардни уметник може да слуша Пикаса или рецимо Салвадора Далија. Каже да посебно ужива у мелодијама које производе дела Ендија Ворхола.

У мелодијама ужива свакодневно, на различитим местима. „За мене је одлазак у супермаркет као одлазак у ноћни клуб – због разноврсних боја производа на полицама“, Нил говори у шали и додаје: „Антену користим и када бирам одећу. Сада се облачим тако да звучим добро. Носим музику.“

Занимљиво је да може да очита и мелодије са лица људи. Посебно истиче закључак да антена не препознаје расе. Без обзира на то да ли „чита“ лице црнца или белца, увек се емитују тонови наранџасте боје.

„Не постоје црнци и белци. Само наранџасти људи“, уз осмех говори наш необични саговорник.

„Мислили су да сам покемон“ 

Питали смо Нила шта је његов највећи изазов у свакодневном животу. Без размишљања, јасно је одговорио да су то реакције људи.

„Људи различито реагују. Неки су врло толерантни, неки нису. Када им кажем да сам проширио чула, неки људи кажу да то није етички. Сматрам управо супротно – етички је мењати себе, јер је ултимативни циљ да престанемо да мењамо планету.“

„Једно време су мислили да сам покемон. Чак су покушавали и да ме ухвате“, присећа се Нил.

Нил није усамљен у киборг-свету. Његова најбоља пријатељица Мун Рибас уградила је чип на основу којег има сеизмичко чуло – у ногама осећа све земљотресе на свету. Јачина сензације у њеном телу зависи од јачине земљотреса. Док је заједно са Нилом држала презентацију на спарк.ме, осетила је више мањих потреса широм света, дише ДW.

„Осећам као да имам откуцаје два срца – мог сопственог и срца планете Земље. Сеизмичко чуло је уметничко дело које живи у мени као уметнику“, појаснила је Мун.

Нил и Мун су недавно покренули фондацију како би промовисали киборг активизам.

„Припремили смо пет закона који би требало да дефинишу ову област. Још ништа није постало званично, све је у прогресу. Такође, јавља нам се много људи који желе да постану киборзи, али неки имају различите мотиве за то у односу на нас“, објашњава Мун.

Најбољи пријатељи наставиће да унапређују своја чула. Нил се припрема да угради уређај који ће му помоћи да осећа време. Верује да ће на тај начин имати могућност да утиче на перцепцију трајања времена.

„Својим мислима ћу моћи да контролишем осећај протока времена. Када ми буде лепо, ја ћу утицати да тај осећај траје дуже него што заправо јесте. Када се уређај буде унапредио, неко ко буде имао 70 година, моћи ће да осећа да је живио 200 година.“

Дојче веле

један коментар

  1. Eto, degenerici prednjače u tom britanskom neodarvinizmu.

    Mešaju se sa srodnicima, rađaju nakazni, pa ih nauka krpi.

    Posle se proglase za nadrasu, pa krenu da istrebljuju sve zdrave, kojima toliko zavide.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Петровић Алас: Хидроинтегратор, претеча рачунара

Србин који је изумео први рачунар и сматра се претечом информатике и кибернетике

Свестрани српски научник, често неправедно запостављен, оснивач је неколико математичких дисциплина: математичке ...

(Фото: Sputnik / Grigoriy Sisoev)

Америчког програмера отпустио робот

Програмер из Калифорније и један од оснивача „Ренлија“ Ибрахим Диало је на ...