(Фото: http://www.bizlife.rs)
(Фото: http://www.bizlife.rs)

Први смо у Европи по геотермалним водама, али их не користимо

Београд – Србија има највише геотермалних извора и бунара у Европи у односу на број становника, а снага подземних вода Београда је довољна да греје најмање 50 хиљада станова у главном граду као и десетине државних институција.

Међутим, овако значајан потенцијал за загревање објеката и бањски туризам у Србији се мало користи.

Иако постоје законске регулативе, откривена али и потенцијална налазишта, те чињеница да се таква инвестиција враћа за три до пет година, што је знатно брже него у пољопривреди, компаније се ипак споро одлучују да пређу на тај тип енергије, а коју земља, иначе, нуди бесплатно.

Војводина је, по речима Ане Врањеш са Рударско-геолошког факултета у Београду, „златна кока“ овог дела Европе у смислу потенцијала за коришћење геотермалних ресурса, како за добијање топлотне енергије тако и за добијање електричне енергије.

Србија зна са чиме располаже, истиче Ана Врањеш, јер су у протеклих пет година израђене стратешки важне студије.

„Откривен је потенцијал енергије у висини од 250 милиона тона еквивалената нафте, а треба знати да трошимо на нивоу целе Србије енергију у висини од 15 милиона тона еквивалената нафте“, каже Врањеш.

Да Војводина може да буде Исланд, наука нема дилему, годишње се у Србији угради око хиљаду топлотних пумпи, највише у домаћинства, те смо у том погледу, каже Врањеш, водећа земља у региону, али још далеко од Немачке, САД, Исланда, Норвешке…

„Највећи број бушотина има температуру до 100 степени, а Рударски факултет тренутно ради на испитивању које су то локације на којима је могуће да постоје температуре веће од 100 степени за добијање електричне енергије“, објашњава она.

Бројке кажу да Србија има чак 238 откривених изворишта термалних и термоминералних вода, а у земљи би могло да постоји чак 300 бања.

Међутим, свега десет одсто термоминералних извора у Србији је искоришћено.

Са Рударског факултета поручују да је у Србији избушено 128 хидрогеотермалних бушотина, од чега је 81 у Панонском басену и 47 у другим реонима.

Међутим, то не значи да се оне и користе.

„Геотермални извори температуре 30 до 70 степени се највише користе у бањама. Скоро половина тих ресурса је у банеологији, а остали део за агрукултуру, грејање стакленика, узгој риба док се мањи део користи за загревање објеката јавне намене“, објашњава Врањеш.

Напомиње да је улога државе кључна у планирању експлоатације као и у обезбеђивању субвенција за оне који желе да овај потенцијал користе.

„Подручје Београда има огроман потенцијал, пре свега лева обала Саве, Нови Београд“, наводи Врањеш уз напомену да није немогуће да се на систем за дајинско грејање Београда, за десет година укључе и топле подземне воде.

Један од светлих примера општина у Србији која се определила за употребу топле воде за грејање општинских објеката је и Богатић код Шапца, за шта је општина издвојила 2,7 милиона евра, а годишње ће штедети 150.000 евра.

„Управо је започео пројекат у Богатићу и то ће бити први геотермални даљински систем грејања у Србији где ће се користити геотермална вода температуре 70 степени“, каже Врањеш.

Србија је преузела обавезу да до 2020. године повећа учешће обновљивих извора енергије са садашњих 21,2 процената на 27 одсто у бруто финалној потрошњи и 10 одсто учешца биогорива у сектору саобраћаја.

Међутим, уколико се досадашњом брзином буде улагало у обновљиве изворе енргије, биће потребне деценије да се нађемо на листи првих 20 земаља у свету, међу којима су Исланд (где се подземна енергија користи за грејање 87 одсто домова), САД, Немачка, Никарагва, Филипини, Русија…

Врањеш каже да када је реч о зградама и кућама у великим градовима, па чак и централним зонама града, геотермалне сонде могу да се уграде у подруме и дворишта како би се објекти загревали.

Али, прецизира, најчесће у овом случају није реч о загревању подземним водама већ о коришћењу енергије стена.

„Цела инвестиција за грађане изађе око један евро по вату потрошене струје како би се загрејао објекат. Дакле, по рачуну за струју знате колико објекат троши и на тај начин се може направити рачуница о исплативости“, објашњава она.

Инвестиција се исплати, истиче, после друге, треће године што зависи од површине и намене објекта, а након тога креће период зараде односно уштеде.

Иначе, буџети за истраживање и реализацију геотермалних пројеката у Србији протеклих деценија су скоро преполовљени, а велики број постојећих геотермалних објеката је тренутно затворен, док код одређеног броја објеката термална вода слободно отиче на површину терена.

Да Србија може да научи много од комшија, показује и пример Мађарске где има око 1.300 термалних извора и 197 квалификованих лековитих вода, а њихова искоришћеност је чак 80 до 90 одсто.

Танјуг

12 коментара

 1. Otvorio covek perionicu za automobile da bi se izdrzavao jer je ostao bez poosla. Posto je voda za pice iz gradskog vodovoda preskupa za pranje automobila , pobio cev u zemlju i postavio pumpu da bi automobile prao „bunarskom“ vodom. DOSLI DOJUCERASNJI DZABALEBAROSI i nalozili mu da stavi brojilo za merenje potrosene vode koju vadi iz zemlje kako bi tu vodu PLACAO DZABALEBAROSIMA. Posto znam coveka licno , ne mogavsi da poverujem u ono sto mi je ispricao , potrazim sluzbeni glasnik i ZAISTA SE CRNO NA BELO UVERIM DA SU DZABALEBAROSI IZGLASALI SEBI ZAKONSKO PRAVO DA NAPLACUJU VODU IZ BUNARA. I TO NIJE SVE. POKVARENA KRV ZORANA DJINDJICA JE OSMISLILA DA NAPLACUJE I KISNICU. U TOM ISTOM ZAKONU STOJI DA CE SE KISNICA PLACATI TAKO STO CE SE NA OLUCIMA SOLITERA UGRADITI BROJILA , A ZA INDIVIDUALNA DOMACINSTVA PREMA POVRSINI OBJEKTA. Istina , zakon je na snazi , ali se prema domacinstvima jos ne primenjuje , sto ne znaci i da nece cim se tenzije oko izdaje Kosova smire.

  ……..Dakle , o cemu mi ovde mozemo da pricamo ?. Kako da covek ulaze u nesto , kad nezna sta ce mu sutra natovariti na vrat. I nije to slucaj samo sa podzemnim vodama. Pojedini iskusni rudari su u svojim privatnim parcelama iskopali ugalj i poceli da ga prodaju. Odmah je reagovala vlast i zabrani li su im jer po njihovom „ugalj pripada drzavi. Sta dakle znaci vapaj nadleznih da Srbija ne koristi svoje potencijale ?. „Pa mi jesmo ludi kad trpimo ovakvu vlast ali ne toliko da ulazimo u investicije koje ce nam doneti troskove i glavobolju.

  • @ Sreten,
   Сви закони у Србији после 2.000 године добијени су на поклон од Европске уније у оквиру приступних преговора.
   И сви закони су антисрпски, не као нације, него као државе.
   Осмишљени су од стране Европских Мудраца, у циљу што већег моралног и финансијског исцрпљивања грађана Србије.
   Не треба да се чудиш уопште што наплаћују кишу, Ђинђа се спремао да почне и ваздух да наплаћује, али срећом нешто им се замерио па су га стрељали. Сада се чека погодан тренутак када се жабе боље прокувају.

 2. То је Сретене, што је мени јасно, да ту нема среће: нема приватне имовине. Не знаш шта је твоје. Закони су направљени тако да политичари одлучују о свему, а своди се на комунизам.

 3. Ако је тај твој случај аутоперионице на територији Војвојебине, и зависно какав је конкретан бунар, тј ако је артески, има смисла и да му забране, јер је често артеска вода тамо заробљена у праисторији и није обновљива. Међутим, свако је копао и бушио како му прдне, па ће једног лепог дана та вода да пресуши. А онда.

  • @ туризам,
   И тебе су индоктринисали ови препредени Западњаци: „Обновљива“. Шта ти значи то „обновљива“? Поједеш лубеницу, она оде после у канализацију, готова ствар нико више не може ту лубеницу да обнови. Значи, направио си злочин малтене, појео си нешто што не може да се обнови. Може да се посади, али стиже тек догодине, није то исто.
   А ако неко попије преисторијску Војвођанску воду, најебали смо, она је „необновљива“. Значи, не дајеш да се пије, а ја те питам за који је курац чуваш. Онда као да и не постоји. Цркни ако си жедан.
   Чујеш, енергија на угаљ није „обновљива“, а енергија на ветар је „обновљива“.
   И пошто ти Европски Мудраци забрањују да трошиш необновљив угаљ, ти ћеш да га гледаш онако црног, нема струје, тресеш клинце, али нема смисла да га трошиш. Како да га трошиш, а он не може да се обнови. То је прави еколошки злочин. Ипак није лоше да га сачувамо за Европске Мудраце, можда ће њима некада затребати.

  • Па да имаш минимално знање из геологије, знао би које су воде обновљиве, а које нису.

   Ова вода из Војвојебине, на коју се односи мој коментар, није обновљива. Заробљена је у праисторији испод водонепропусних слојева земљине коре и не обнавља се. Те воде има пуно, да не лупам колико, али коначно. Ко зна колико је артеских бунара без било какве контроле избушено по Војвојебини, из неких вода куља неконтролисано, цузи узалуд. И кад исцури, ај здраво.

   Обновљива вода је из водопропусних слојева, са мањих дубина, обнавља се, кишница, падавине бла бла.
   Ел сад мало јасније?

   • @ туризам,
    И шта када сва вода исцури?
    Онда нема воде.
    Ако је не црпиш напоље, нема воде. Има је али доле дубоко, мирује.
    Значи опет нема воде.
    Ово му дође као „ко те има тај те нема“. То може да разуме песник, не треба да има минимално знање из геологије.
    Како си почео, да неко открије доле резерве нафте, ти би му забранио да је црпи, она није „обновљива“. Шта ћемо радити када буде сва исцрпљена? Исто као сада, нећемо имати нафту.

   • За ту воду не постоји никакав смислен разлог да се црпи. Јер има и других вода које можеш и треба да користиш. Ја бих водио рачуна о покољењима, треба и они неку воду да пију и да имају у резерви, за случај да се површинске воде загаде да не буду за коришћење. А ти како хоћеш.

    Ја сам управо зато бирао себи окружење, да не може свако да располаже ресурсима како му прдне, него где има неки ред и закон. Бирао сам себи имања са воденим и минералним правима, да имам и потоке и бунаре и конфигурацију терена, и шуме, ливаде, баре и да не зависим ни од кога. О свему томе сам водио рачуна, пре свега о правном амбијенту, комшијама, тј да се граничим са федералним земљиштем/шумом, да сам удаљен од свих и од свега и да ме боли ђока, а услов куповине је био да сам прво послао геологе да видимо ми шта је то на продају, шта ту тачно има и шта нема, каква је вода, какво је земљиште, какве су шуме, какве дивљачи има и да не давим..

 4. Tamo ’90-tih godina,Moamer el Gadafi je davao predlog,da sa Srbijom sklopi trgovinski sporazum 1:1min.voda-nafta,ali su došle sankcije i sve nakon toga,tako da je sve propalo.Da je ovde vlada i državno rukovodstvo,koje razmišlja dugoročno o interesima zemlje,ne bih ddozvolila da i jedno polj.preduzeće propada,niti da se privatizuju izvori min.voda,a o banjama da se i ne govori.Samo od poljoprivrede i od banjskog turizma+izvoz flaširane vode,Srbija bi premašila Švajcarsku!

  • Лупаш к`о отворен прозор, какав Гадафи каква вода за нафту.

   Гадафи је био домаћин човек а не будала ко ти, (на)правио је испод пустиње цевовод 4м у пречнику за целу реку, могао је да напаја целу пустињу водом. Да је поживео тај пројекат би и завршио.

   Иначе си жешћи комад будале, само гледам шта све налупаш овде.

   • Budala te napravi kretenu jedan,nemaš pojma skote jedan,napravio je cevovode i iz morske vode pravio običnu,što ne znači da je imao i mineralnu vodu iz tih cevi i vodovoda,a skoro sve kapacitete tih cevovoda je odlazilo na zalivanje useva tj za hranu.

 5. То је свакоме јасно шта доноси неисцрпљива топлотна вода, али коме ће увознички лоби да продаје струју, гас, нафту. Шта да Хамовић, Лазаревић Бајатовић и остали да банкротирају.
  Пре 15 година боравила једна делегација из Израела и хтела је да приватизује једно пољопривредно добро са огромним плантажама воћа и земљиштем. Услов је био да могу да експлоатишу термалну воду са дубине од 300 метара за пластенике. Однах су их најурили.
  Србијом влада увоознички лоби.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандалозно ћутање: Тирана повезује Улцињ и Рашку област, а у Подгорици мук

Изјава  Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без ...

(Фото: Вебтрибуне.рс)

„Осећа се приближавање и дисање антихриста … после ових картица стављаће жиг!“

Поштовани читаоци, доносимо вам превод разговора са чувеним сверуским старцем, Кирилом (Павловим) ...