(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Радиоактивни облак изнад Европе? „Два извора могућа“

Широм Европе у јануару ове године забележена је мала, али забрињавајућа стопа радијације, а научници све време безуспешно покушавају да открију извор.

Неки сумњају да је за све криво нуклеарно тестирање које су Руси извели на Арктику, а други да је за опасно зрачење одговорна фармацеутска индустрија, пише „Мотхербоард“.

Француски нуклеарни институт ИРСН известио је да су у траговима детектовали радиоактивни јод-131 у атмосфери изнад северне Норвешке, Финске, Пољске, Немачке, Чешке, Француске и Шпаније. Ниво му је данас у границама нормале, али стручњаци су забринути јер не знају шта је био узрок повећању.

Ударна вест: Експлозија у нуклеарној електрани у Француској, има повређених

Норвешка агенција за заштиту од радијације НРПА потврдила је забрињавајућу информацију, али уверава како тренутно нема опасности за човечанство, пише Јутрањи.хр.

Већ се неко време шушка да је Русија у тајности тестирала нуклеарно оружје на арктичком подручју, наводно у области Новаја Земља.

Радиоактивни јод-131 први пут открили су научници са два универзитета у Калифорнији 1938. године, а касније су га повезали с радиоизотопом сличним оном из тестирања атомске бомбе која су педесетих провели Руси и Американци.

Кина тестирала ракету великог домета са десет нуклеарних бомби

Исте опасне честице претиле су и после нуклеарне катастрофе у Чернобилу у Украјини 1986. године, те после несреће у нуклеарној електрани Фукушима у Јапану 2011. године. Али спорни јод-131 користи се и у медицинској индустрији и то за лечење болести и рака повезаних за штитном жлездом.

„С обзиром на то да је у атмосфери препознат само јод-131, а других радиоактивних састојака није било, верујемо да му је извор у фармацеутској индустрији јер управо она производи радиоактивне лекове. Ипак, тешко је са сигурношћу потврдити локацију спорне фабрике због пребрзог мењања смера ветрова који носе опасне честице, али сумњамо на источну Европу“, рекла је Астрид Лиланд из норвешке агенције НРПА.

С њом се сагласно и Британско друштво за заштиту од радиологије СРП. Због радиоактивног облака изнад Европе узбуну су подигнуле и Сједињене Америчке Државе па су 17. фебрауара на стари континент послале специјалну летелицу која би требала да детектује опасне честице.

Исти авион недавно је учествовао у експедицији изнад Корејског полуострва након нагађања да је Северна Кореја извела нуклеарна тестирања.

Јутарњи лист

3 коментара

 1. Strasno smo se zabrinuli zbog eurupe!
  Strasno!
  Jadni ljudi, kako to da ih radioaktivni oblak tako zagadjuje?
  Sram vas bilo, bagro nacisticka!
  Bas vas bilo briga kad ste nas bombardovali svakojakim otrovima, kao da nece doprteti vazduhom do vasih zemalja!
  I nase vajne prijatelje norvezane, da Boga da vas zasulo sto vise, pocrkajte, bre!
  Nistarije!
  Zabrinuti, jel’!?

 2. Опет су кривци на истоку.
  Не знам како ће облак да се креће. Можда се чак утврди да је кренуо из Србије и РС.

 3. То је била нека тајна експлозија, тако да је сејзмографи нису запазили. Они једва да ако препознају пад авиона?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*