Радован Радиновић (Фото: Новости)
Радован Радиновић (Фото: Новости)

Радован Радиновић: Српски официри бранили народ, амерички убијали по целој планети

Београд – Зашто су се невладин сектор и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот толико узбудили, наљутили, разјарили после најаве министра одбране Александра Вулина да ће некадашњи командант Треће армије и Приштинског корпуса ВЈ, генерал Владимир Лазаревић, предавати на Војној академији у Београду?

Зашто ударају на команданта који се на Космету успешно супротставио НАТО агресији, одбијао нападе и замке терористичких шиптарских јединица, одбранио и Ликен и Кошаре, уз то и прислушкивао непријатеља, и тактички увек био корак испред њега?

На ова питања, специјално за „Новости“, одговарају наши истакнути војни експерти, правници, политички аналитичари… Откривају и цео контекст новог пропагандног удара на Србију, још једне коцкице у мозаику сталних притисака на нашу земљу, подсећају да није тајна да ветерани из Вијетнама, Ирака, Сомалије предају на чувеној америчкој војној школи „Вест Поинт“, наглашавају да САД не признају Хашки трибунал као суд где би се могло судити њиховим војницима и злочинима…

*************

„Свуда  у свету је сасвим уобичајена пракса да они официри који су учествовали у ратовима предају млађим генерацијама. То је најбољи начин обучавања нових војних кадрова, да се на њих пренесу искуства преживелих, који су били истакнути у борбама. Не видим никакав разлог зашто би се Војска Србије тога одрекла.“

Овако, у разговору за „Новости“, говори генерал у пензији Радован Радиновић, и коментарише многобројне нападе неких невладиних организација и проевропских опозиционих странака да се генерал у пензији Владимир Лазаревић ангажује као гостујући предавач на Војној академији.

„Лазаревић је најмеродавнији, нарочито по питању одбране од НАТО агресије, и то не може нико да му оспори. Он није никакав криминалац, ниједан злочин није лично учинио. Није крив ни за шта. Осуђен је по командној одговорности, а та врста злочина је измишљена да би се могло судити Србима и да би се тако могао осудити цео политички и војни врх државе која се супротставила отимању своје земље и која се бранила од напада.“

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот навео је да на америчким академијама не би могао да предаје неко ко је осуђен…

Неумесно је поредити српске и америчке генерале, јер амерички никада нису изашли пред неки суд, ни међународни, ни у САД. У својим ратовима знали су да сравне до темеља туђе градове. Важније им је било колике ће они губитке имати него то што је настрадало силно цивилно становништво. Због свега тога цинично је поредити наше официре са њима.

САД су са огромним бројем држава, па и са Србијом, склопиле билатералне споразуме да њихове војнике неће кривично гонити уколико почине злочине?

Они су велика сила којој су сви повлађивали, једни јер су тако хтели, а други јер су натерани и принуђени. Ту привилегију им није требало давати, али шта да се ради. Они су самопроглашени спасиоци света и сматрају да им то припада захваљујући војној и економској сили коју имају у рукама.

Генералу Лазаревићу оспоравају кредибилитет јер је у Хашком трибуналу осуђен због злочина на Космету…

Лазаревић је часно бранио своју земљу и осуђен је у политичком суду, а ми сад због тога треба да га изопштимо и онемогућимо му да своје велико знање пренесе онима којима треба. Ма немојте! Нема подобнијих да говоре о томе како се воде битке и ратови од оних који су били принуђени да их воде, што је случај са Лазаревићем и осталим нашим официрима из 1999. Ту не може бити ништа недостојно и неморално.

Који је разлог напада на Лазаревића, с обзиром на то да је он одлежао своју казну и сад је слободан човек?

Мотив да му се одузме право да предаје је искључиво политички. Циљ је нарушити кредибилитет државе и руководства које то дозвољава. Лазаревић и његови сарадници и саборци су успешно водили одбрану земље и у стручном смислу страховито понизили страшну војну силу. Последице по нашу војску и њени губици су били занемарљиви. А то их боли.

Шта је интерес Србије у овом случају, како се поставити?

Притисци ће бити на делу, некад јачи, некад слабији. Сва ће се „жгадија“ света, а то је оно најгоре, побунити. Нарикаче из невладиног сектора предвођене „Женама у црном“, проатлантски лобији, једва су дочекали да се јаве и оправдају захтеве за добијање нових донација, јер су у последње време мало посустали и нема их у јавности. Али нека „гракћу“ као вране, ми треба да радимо свој посао на бољитку државе и народа, по оној изреци „пси лају, каравани пролазе“.

С. Ј. Матић / Новости

3 коментара

  1. Генерале, кад ћеш научити да се за Србију не треба борити. Не улазим у твој лични случај ни проблем већ у генералну психологију Србина и његове памети. Заборавимо далеку историју српске голготе и узмимо само онај део који нам је свеж. Задњи трзај Србина да спаси своје, народно и државно достојанство је завршетак Првог св. рата када је цела Србија показала врхунац достојанства, херојства, патриотизма, сложности, јединствености, пожртвованости……… Од тада настаје српска МОРАЛНА ГОЛГОТА, ПОНИРАЊЕ И СУНОВРАТ. Тешко је наћи прави разлог тога, али се ваља подсетити наше далеке историје. Период наше славно-неславне династије Немањића коју смо ми претворили у „Свету“ династију је нека врста наше заслепљености. Та династија је никла из пепела јер она није ни имала своје корене већ је настала из ниже класе племства бацивши у заборав све раније цареве, краљеве, велможе који су можда много више задужили српство. Немањићи су, било нам то мило или не, ратовали и међусобно и правили савезе са непријатељима српства. Да није било великана и правог свеца Растка Немањића, доцније Светог Саве, ми би данас били вероватно све сем СРБИ! Он је унео у нас дух светости и српства као нешто посебно и узвишено и од тада ми тражимо свој пут и делимо се на следбенике његове и супротности самих себе и њега.Зато смо имали, почев од светог Лазара и несретног Вука, преко Карађорђа и Милоша, несретних два Александра, комуниста и роајалиста, четника и партизана, сталне супротности, трвења, клања и осталих самоуништења.
    Пред тобом, као и пред осталим новим нашим херојима стоји знак питања са чим и како ићи у будућност. Ти, Младић, Караџић, Милошевић…..сте нам били хероји и браниоци српства. Зато сте доживели да вас они за које сте се борили испоручују најгорем „суду“ икад створеном на свету да вам суде и да робијате јер сте се усудили да нас браните. Ужасан је ваш пример и лош знак за српску будућност. Ако вам то нешто значи примите извињење нас који смо вам захвални, А ИМА НАС ДОСТА!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Кадри Весељи (Фото: Србија јавља)

Весељи у званичој посети Француској: Тражи подршку за либерализацију виза

Окупиране територије – Шиптарски окупатор , Кадри Весељи, отпутовао је у званичну ...

„Косово је Србија“ усред Русије! (ВИДЕО)

Уочи прве утакмице репрезентације Србије на Светском првенству у Русији против Костарике, ...