(Фото: © SO/M. Kornmesser / Wikipedia)
(Фото: © SO/M. Kornmesser / Wikipedia)

РТ: Мистериозни објекат ће бити истражен на трагове ванземаљске технологије

Мистериозни велики објекат који долази из другog звезданог система требало би да буде исатражен помоћу једног од највећих светских телескопа, у потрази за знаковима ванземаљске технологије.

Телескоп „Зелена банка“ ће испитати мистериозни објекат који ће брзо проћи кроз наш соларни систем, како би проверио могуће постојање знакова ванземаљских сигнала. Посматрање почиње у среду и њиме ће руководити „Брејктру листн“, глобални астрономски програм, који се бави потрагом за доказима о постојању других цивилизација.

Тело у облику цигаре први пут је примећено у соларном систему од стране истраживача на телескопу „Пан-старс“ на Хавајима у октобру, известио је „Брејктру листн“. Добивши назив по хавајској речи „оумуамуа“ што у преводу значи „гласник“, изашао је из међузвезданог простора, а брзином од 315,000 kmh прошao је поред Сунца.

„Присуство Оумуамуе унутар нашег Сунчевог система ствара прилику да се дође до јединствених података осетљивости на могуће вештачке предајнике и демонстрирање наше способности да пратимо оближње објекте који се брзо крећу“, рекао је Ендрју Сајмон, директор истраживачког центра „Беркелеј Сет“.

„Да ли је овај објекат вештачки или природни – то је одлична мета за „Брејктру листн“ „, додао је Ендрју

„Највероватније је да је објекат природног порекла, али зато што је тако чудан, желели бисмо да проверимо да ли има било каквих знакова вештачког порекла, попут радио таласа“, каже Ави Лоеб, професор астрономије на Харвард универзитету и саветник у пројекту „Брејктру листн“.

„Ако откријемо сигнал који се појављује вештачки, одмах ћемо знати.“, наглашава Лоеб.

Телескоп, који се налази у западној Вирџинији, слушаће радио сигнале са „Оумуамуа“ преко четири различита радио-фреквенцијског опсега. Моћни телескоп може пронаћи мале сигнале као оне који долазе са мобилног телефона. „Оумуамуа“ се налази на двострукој удаљености као од Земље као Сунца.

Небеско тело од 400 метара је десет пута дуже него што је широко, а многи астрономи га сматрају међузвезданим астероидом, али његов облик је различит од било чега што се до сада видело.

Пројекат „Брејктру листн“ покренуо је Стивен Хокинг 2015. године, а финансира га руски милијардер Јуриј Милнер. Циљ му је тражење радио сигнала који долазе од потенцијалних других цивилизација, ван нашег соларног система.

Восток / РТ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: AP Photo / Visar Kryeziu)

Шиптарска застава била забрањена на Мундијалу, Шиптари траже реакцију ФИФА

Након што је Мундијал у Русији завршен, ђиптарски медији су пренели вест ...

(Фото: Тинксток)

Американци ухапсили Рускињу под оптужбом да је шпијун

Вашингтон-Рускиња Марија Бутина, која живи у Вашингтону, ухапшена је и оптужена за ...