(Фото: Васељенска ТВ)
(Фото: Васељенска ТВ)

Русија забрањује увоз воћа из Србије?

Москва/Београд-Кишна сезона и велика количина влаге која је проузроковала развој гљивица у бресквама и нектаринама из Србије, разлог је за привремену забрану увоза тог воћа у Русију. Проблем ће бити решен у догледно време.

Русија: Могућа забрана увоза воћа и поврћа из Србије

Русија ће од 15. августа привремено забранити увоз коштуњавог воћа у Русију, пре свега кајсија и брескви из Србије, саопштила је руска служба за фитосанитарни надзор „Росељхознадзор“, а у Министарству пољопривреде Србије објашњавају да су у сталном контакту са руским колегама и да ће извоз бити настављен по окончању анализа свих спорних пошиљака и њиховог стављања под контролу.

„Росељхознадзор“ је данас саопштио да се забрана увоза кајсија и брескви из Србије уводи све док Србија не предузме исцрпне мере, како би забранила извоз производа заражених монилинијом.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је за Спутњик да не постоје проблеми у извозу коштуњавог воћа из Србије на руско тржиште, већ се ради о, у неку руку, очекиваној ситуацији. Конкретно, реч је о појави гљивица у бресквама, односно нектаринама које се стварају због велике количине влаге у том воћу.

„Ове врсте воћа су, поред малине и купине, највише подложне кварењу услед киша, а против природе некад не можете. Такође, транспорт нектарина до хладњача додатно погоршава процес“, напоменуо је Недимовић.

Он истиче да су у сталном контакту са руским колегама као и до сада и додаје да ће у догледно време све бити у реду.

„Ми смо до сада извезли око 90 одсто ове врсте воћа и очекујемо да ће извоз бити настављен по окончању анализа свих спорних пошиљки и њиховог стављања под контролу“, рекао је Недимовић.

Према подацима руске царине, у Руску Федерацију је укупно увезено 448.462 тоне коштуњавог воћа, од чега 56.744 из Србије, што је 12,7 одсто. Наша земља је трећи извозник воћа у Русију, након Турске и Белорусије.

Мира Канкараш Тркља/Спутник

 

један коментар

  1. A da nije mozda voce i povrce iz bratske nam zapadne Evrope doslo a mi uvaljujemo RF kao nase?!
    Nije nam prvi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Банке нуде за багателу некретнине: За 100 квадрата – 4.800 евра

Од банатске куће од 100 квадрата у Новом Милошеву за само 4.800 ...

(Фото: Пиксибеј)

Хоће ли Русија вечно бити увлачена у “хладне ратове“

Москва – Компликовање међународне ситуације, све оштрије несугласице великих држава, довели су ...