Застава БиХ (Фото: Глас Русије)
Застава БиХ (Фото: Глас Русије)

Руска амбасада: Ревизија тужбе може имати озбиљне последице по БиХ

Сарајево – Амбасада Русије у БиХ саопштила је да иницијатива о покретању ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије може имати најозбиљније последице по стабилност, политичку слогу и међуетнички дијалог у БиХ, по њен социјални мир и економски развој, стање у региону у целини.

У саопштењу се додаје да Русија као држава-гарант Општег оквирног споразума за мир у БиХ истиче да је Међународни суд правде у Хагу вец́ донео одлуку по овом поступку, те да је поновно активирање ове тужбе једнострани потез који нема подршке свих конститутивних народа БиХ, као ни одобрење од државних институција, што је потребно у складу са Уставом.

„Узимајући у обзир наведено, позивамо да се још једном пажљиво процени целисходност такве агенде која ради на штету односима у јачању поверења, дијалога и сарадње, без којих напредак БиХ као мултиетничке државе није могућ“, поручују из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Из руске Амбасаде наглашавају да је веома важно упозорити иницијаторе на њихову одговорност према народима БиХ због неизбежног озбиљног корака уназад у компликованом процесу међуетничког помирења у БиХ, те да се знакови у том смислу виде вец́ сада.

Председник СДА Бакир Изетбеговић рекао је прошле седмице да ће бити ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу уколико експертска група, предвођена агентом Сакибом Софтићем, процени да за то има елемената.

Спутник.рс

2 коментара

  1. A „srpska“, tj NATO – Vučićeva vlada, koja je preko SRJ takođe garant „dejtonskog plana“ ĆUTI!

    Jel pozvao Dačić nekog iz pederacije da ga upozori na ludost takve odluke, koja krši pravo ustav „bih“?

    Često Srpstvo brane SAMO Rusi, a čak i „srbi“ ćute…

  2. Kepec dacic ima druga posla – brani fotelju!
    Podlizica se podlizuje, pa nema vremena za te „sitne“ probleme …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*