Сарајево (Фото: Новости)
Сарајево (Фото: Новости)

Сарајево лежи на српској земљи

Сарајево-Враћањем имовине Српској православној цркви у Сарајеву језгро главног града БиХ опет би било српско, а Митрополија богатија за више од 100 милиона марака.

 

То је очигледно главни разлог због кога градска, кантонална, па и федерална власт не чине ништа конкретно да вредне некретнине врате ономе чије су биле пре комунистичке национализације.

Реч је о парцелама, стамбеним и стамбено-пословним зградама, попут оне у којој је сарајевски Економски факултет.

На земљишту СПЦ у међувремену су саграђени приватни објекти, зграде Парламентарне скупштине и Савета министара БиХ, део хотела „Холидеј Ин“, спортске дворане „Зетра“. Две капеле на гробљима, међу којима је и она у којој је сахрањен Гаврило Принцип, једина су имовина коју је Град Сарајево меморандумом вратио СПЦ.

Накнада за кориштење

Из Митрополије даборобосанске нисмо добили одговор на питања. Међутим, дугогодишњи адвокат Митрополије Душко Томић тврди да њена одузета имовина у Сарајеву вреди бар „стотинак милиона марака“.

„Немојте занемарити да СПЦ има право да тражи и накнаду за кориштење те огромне имовине. Верујем да ће нови митрополит Хризостом офанзивније наступити у решавању овог проблема. Очекујем састанак са њим, пуномоћ ми није отказана“ – каже Томић.

Истиче да је протеклих година, заједно са оцем Вањом Јовановићем, имао бројне састанке са градским и кантоналним властима као и са српским представницима у институцијама БиХ. Сви су обећавали да ће помоћи али резултата нема.

„Позивамо се на забрану дискриминације јер су Исламској заједници и Католичкој цркви у Сарајеву вратили готово сва њихова добра. Ако за њих није био неопходан закон о реституцији, није потребан ни за имовину СПЦ“ – каже Томић.

На питање шта с објектима који су изграђени на земљишту СПЦ, каже да постоје два решења – да буду срушени или да Црква буде обештећена.

Иза Срба нико не стоји

Имовина у Сарајеву није враћена ни СПКД „Просвјета“. Уместо тога, општина Стари Град, иронично, дала им је под симболичан закуп део зграде коју је „Просвета“ саградила 1911. у Улици Симе Милутиновића.

„Када су 1949. укинута национална просветна друштва одузета је сва имовина и сачињен записник. Из њега се види да „Просвјета“ у Сарајеву има 15 објеката који јој нису враћени“ – каже њен председник Саво Влашки.

На питање због чега се Србима у Сарајеву не враћа одузета имовина, Влашки „као из пушке“ одговара – иза Срба нико не стоји, док Хрвате подржава Ватикан, Католичка црква и ХЏ, а Исламску заједницу СДА. Посебно га вређа то што појединци у Српској осуђују сународнике који су остали у Сарајеву и називају их „Алијиним Србима“.

„Да смо сви отишли не би био српског језика, културе. Многи српски политичари су било код нас, укључујући Младена Иванића, али је подршка била само декларативна. Милорад Додик је недавно изјавио да у Сарајеву има само 1.300 Срба, а нас је овде 13.300. Борићемо се док смо живи да вратимо наше“ – каже Влашки.

Иванић поручује да је изузетно важно да имовина СПЦ у Сарајеву што пре буде враћена.

„То је битно, не само за функционисање СПЦ, него и за Србе којих је мало остало у Сарајеву и који су у много чему обесправљени. Највећи део имовине Исламске заједнице враћен је њој, док СПЦ на простору целе Федерације није успела да поврати своју имовину“ – каже Иванић за „ЕуроБлиц“.

Ћутање

Однос сарајевске власти према овом питању најбоље показује зид на коју је наишао „ЕуроБлиц“ у покушају да чује и њихов став.

У Граду Сарајеву су нам рекли да је упит упућен „надлежним службама“, али одговор нисмо добили. У Прес служи Владе Кантона Сарајеву тврде да су наш допис проследили у кантонално Правобранилаштво, тврдећи да је то посао за њих.

Међутим, у тој институцији кажу да им никаква питања нису стигла, а и да јесу, то је у надлежности Правобранилаштва ФБиХ.

 

 

Блиц

један коментар

  1. Па зато је ватикан и финансирао рат у БИХ да би сломио ПРАВОСЛАВНУ ЦРКВУ И СА ЊОМ И СРБЕ. ТОМ НЕПРИЈАТЕЉСКОМ НАПАДУ ПРИДРУЖИЛИ СУ СЕ САУДИЈСКА АРАБИЈА, ТУРСКА, ИРАН УЈЕДИЊЕНИ АРАПСКИ ЕМИРАТИ А ТРУЛА ФАШИСТИЧКА АМЕРИКА ЈЕ ИЗВРШИЛА ТАЈ ЊИХОВ ПЛАН КАКО БИ ОПЉАЧКАЛИ СРБСКУ ЗЕМЉУ. ЗА ГЕНОЦИД ИЗВРШЕН НАД СРБИМА У БИХ ЈОШ УВЕК НИКО ОД ТИХ ЊИХОВИХ СИЛНИХ ПРАВА И ДЕМОКРАТСКИХ ПРИНЦИПА НИЈЕ ПОДИГАО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ НИ ПРОТИВ ЈЕДНЕ ДРЖАВЕ И ПОРЕД ОФРОМНИХ ДОКАЗА И ЧИЊЕНИЦА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Срби са Косова и Метохије захвални ставу СПЦ поводом косовског проблема

Окупиране територије – Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ са ...

Први слободни србски дневник

Слободни србски дневник 5.5.2018 (Видео)