(фото:Б,Митрић)

Сећање на зверски убијеног дечака: При крају споменик Слободану Стојановићу

Зворник-Академик Српске краљевске академије наука (СКАНУ) Драгољуб Драго Мирковић, ликовни уметник из Бијељине, у својој радионици „Евро-мермер“ приводи крају израду монументалног споменика висине четири и по метра дечаку Слободану Стојановићу. Једанаестогодишњег Слободана је Албанка Елфете Весели, са помагачима, уморила на зверски начин када се вратио у своје родно село Каменицу, по свог пса. То се десило на почетку рата у БиХ, пошто је дан раније са оцем, мајком и сестром успео да побегне пред нападом екстремиста.

Драгољуб Мирковић досад је бесплатно урадио готово 600 споменика за борце и жртве минулог рата, а и сада је трошкове израде преузео на себе. Београдски ликовни уметник Мирко Мркић, члан УЛУС, урадио је Слободанов рељеф, који ће бити део споменика.

 

Споменик малом Слободану подиже Борачка организација Републике Српске, на челу са председником, генералом Миломиром Савчићем. Борци су издвојили део новца за рељеф посвећен настрадалом дечаку.

Мирковић је, са Лазаром Ристићем, председником ГО БОРС у Зворнику и представницима локалне администрације, разгледао могуће локације за споменик. Између осталих, спомиње се она у центру, прекопута Робне куће и крај Дрине.

„На споменику управо исписујемо мисли великих домаћих и светских умова о деци, њиховим судбинама, нашем односу према њима и обавези света да чува не само њихове животе, већ и права, и да им обезбеди безбрижно детињство“ – каже Драгољуб Мирковић.

 

 

 

Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Getty images)

Ново иживљавање на окупираним територијама: Скинута застава са споменика српским жртвама

Ораховац – Са споменика киднапованим и убијеним Србима из општине Ораховац који ...

Муслимани у Зворнику не дозвољавају деци да иду у школу док не добију „босански“ језик

Зворник- Директор Основне школе „Свети Сава“ из Зворника Радомир Петровић потврдио је  да ...