(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Седам начина да сирће искористите за здравље и лепоту

Јабуково сирће моћан је савезник за лепоту и здравље, а можете га свакодневно искористити на много начина, посебно зато што није скуп и увек га имате у кухињи.

Осим народне медицине захваљујући којој се већ годинама зна за његове добробити, за нека повољна дејства јабуковог сирћета постоје и научни докази.

Дијабетес

Више је студија потврдило како јабуково сирће помаже код одржавања нивоа глукозе, што је од користи за особе које болују од дијабетеса типа 2. Студија америчког универзитета Аризона из 2007. потврдила је да две кашике јабуковог сирћета са 30 грама сира пре спавања помажу у снижавању нивоа шећера у крви за четири до шест одсто.

Сузбија апетит и подстиче осећај ситости

Студија спроведена у Шведској 2005. потврдила је да су испитаници били дуже сити када су појели хлеб са мало сирћета, за разлику од оних који су јели сам хлеб. Чаробни састојак сирћета који сузбија апетит јесте његова киселина. Захваљујући киселини, сирће смањује гликемијски индекс намирница, због чега смо дуже сити јер шећер из хране спорије улази у крвоток и одржава ниво инсулина.

Снижава ЛДЛ односно лош холестерол

Студија објављена у „Лифе Сциенце Јоурналу“ показала је да конзумација јабуковог сирћета два мјесеца може значајно смањити штетне липиде који придоносе високим нивоима холестерола и триглицерида код људи који пате од хиперлипидемије односно вишка масноћа у крви. Позитиван утицајсирће има због хлорогеничне киселине која редукује холестерол ЛДЛ.

Мршављење

Будући да може да смањи масноће и одржавати ниво шећера у крви због својих састојака, сирће се повезује и са лакшим губитком вишка килограма. Мања јапанска студија то је и потврдила истраживањем 2009. Испитаници који су свакодневно конзумирали 15 до 30 милилитара сирћета дневно лакше су мршавели, али и изгубили масне наслаге на подручју стомака и струка и према налазима имали мање масноћа у крви.

Сјајна и мека коса без перути

Разни стручњаци за лепоту тврде да сирће чини чуда за косу. Да ли је то стварно тако лако, можете пробати уколико га користите уместо регенератора након прања косе. Измућкајте мешавину од једнаке размере воде и сирћета, излијте на косу и пустите да делује од пет до 15 минута па исперите.

Лош задах

Међу многобројним саветима како на природан начин уништити лош задах из уста налази се и сирће. Наводно је довољно помешати воду с једном кашичицом сирћета и гргутати два пута на дан, ујутро и увече.

Побољшава пробаву

Јабуково сирће садржи ензиме због којих се храна лакше разграђује па помаже и код пробаве. Ако имате проблема с пробавом, попијте воду с мало сирћета пола сата пре оброка.

ТПортал

2 коментара

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Биљке за болне зглобове

Неправилна исхрана, гојазност, пасивни начин живота или напротив, претеран физички напор, често ...

(Фото: Shutterstock)

Решите се упале мокраћних канала

Бактеријска инфекција мокраћних канала и бешике најчешћи је проблем са којим се ...