Ратко Младић (Фото: Блиц)
Ратко Младић (Фото: Блиц)

Секретаријат потврдио забрану посета лекара Ратку Младићу

Хаг-Секретаријат Хашког трибунала потврдио је данас да су, према препоруци медицинског особља Трибунала, забрањене све постете оптуженима у притворској јединици, па и Ратку Младићу, те је предложио да се посете лекара одложе до после изрицања првостепене пресуде Младићу која је заказана за 22. новембар.

 

У свом допису председнику Трибунала Кармелу Ађијусу, Секретаријат је указао да је 9. новембра разговарао са Младићевим браниоцем о утврђивању датума посете два лекара из Србије, али да је непосредно пред тај састанак добио писмо од медицинског особља притворске јединице којим се тражи да се не дозволе посете било ком притворенику пре изрицања две преостале пресуде у Трибуналу (од којих је једна Младићу).

Писмо је такође послато Механизму за кривичне судове, који се стара притвореницима у приторској јединици УН у Шевенингену.

„Медицинско особље је изразило своју забринутост да би дозвола било какве посете лекара у овом стадијуму, у контексту других релевантних фактора, “могла да угрози здравље притвореника“ и “могла да заиста штети здрављу притвореника““, навео је Секретаријат.

 

Када је у питању Младић, Секретаријат је након тога, како је навео, затражио од два независна медицинска експерта који су надгледали Младићево ждравље протеклих неколико година, процену разумности препорука лекара из притворске јединице.

Секретаријат је добио одговор од једног експрета који сматра да је у погледу Младића, прихватљива и разумна процена „да се не дозволе посете пре изрицања заказаних пресуда“.

На основу свега наведеног, Секртетаријат је предложио да се посета лекара Младићу закаже за касније датуме који су раније предложени одбрани.

Ти датуми нису никада јавно објављени.

 

Младићев син Дарко јуче је рекао Танјугу да је добио усмено обавештење да је главни лекар у притворској јединици Пол Фалке забранио посете лекара Младићу јер би оне биле штетне по његово здравље.

Он сматра да је то мимо свих правила самог Трибунала.

Адвокати Ратка Младића прошле недеље су тражили од Трибунала да покрене поступак против Фалкеа за непоштовање суда, тврдећи да опструира посете српских лекара Младићу у притворској јединици, али је тај захтев Трибунал одбио.

Одбрана Младића сматра да је његово здравствено стање јако лоше јер је претрпео више можданих удара, али да то лекари Трибунала крију.

Изрицање првостепене пресуде Младићу заказано је за 22. новембар.

 

 

Новости/Танјуг

2 коментара

  1. Устани народе србски,тражи да се србски херој Ратко Младић ослободи из окупаторске хашке проклете авлије.
    Истани србски народе,похапси,осуди и стрељај све кои су учествовали у хапшењу те испоручивању србских хероја,родољуба,војника окупаторском хашком логору.
    Част и слава и хвала данас и у вјекове вјекова србском хероју Ратку Младићу.

  2. VUCIC DIGAO SRBIJU NA NOGE! – IZETBEGOVIC: BiH ce uskoro priznati KOSOVO!
    https://www.youtube.com/watch?v=blLDT3eAOzc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Политика)

Уместо пацијентима лекари се баве рецептима и упутима

Београд – Колико задовољних, толико незадовољних здравственим системом. Звучи помало невероватно, али ...

Загрљај Вучића и Изетбеговића у Сарајеву (Фото: ЈуТјуб)

Како је Вучић ловио и генерала Младића: Био је и пас трагач

Александар Вучић је помагао Миодрагу Микију Ракићу и у лову на генерала ...