(Фото: Данас)
(Фото: Данас)

Шиптарски каратисти долазе на ЕП у Новом Саду

Београд – Каратисти са Косова учествоваће на предстојећем Европском првенству у Новом Саду од 9. до 13. маја, потврдио је за Данас Косовски карате савез (ККС).

Како нам је казао секретар ККС-а, Назми Гаши, „Косовски карате савез доћи ће на првенство у комплетном саставу са својим спортистима, званичницима, судијама, селектором и тренерима, као што би иначе отишао на било које друго локално, европско или међународно такмичење“.

„Наше учешће је веома битно јер наши спортисти имају озбиљне шансе да освоје медаље на предстојећим Олимпијским играма. Пошто је карате сада олимпијски спорт, ниједном спортисти не би требало ускратити могућност да се бори за важне олимпијске поене, поготову то не треба чинити из политичких разлога. Ми смо о нашем учешћу обавестили Косовски олимпијски комитет а обавестићемо и Међународни олимпијски комитет“, додаје Гаши.

Упитан да ли је његова организација разговарала са Карате федерацијом Србије (КФС) о могућим безбедносним ризицима, секретар ККС-а истиче да је безбедност учесника искључиво обавеза домаћина.

„Ако Српска карате федерација сматра да постоје претње или да су наши спортисти у опасности, онда треба да предузме мере опреза како би такмичари са Косова имали једнаке шансе као и остали да се боре за олимпијске поене“, објашњава Гаши. Саговорник Данаса закључује да је Србија знала да је Косово члан европске и светске карате федерације када је преузимала домаћинство, и да ће као члан ових тела учествовати на такмичењу у Новом Саду.

Током јучерашњег дана Данас је безуспешно покушавао да добије и председника српске карате федерације Славољуба Пипера. Како нам је речено у Карате савезу председник тренутно није у земљи, а нико други не може да одговори на питања у вези с учешћем косовских спортиста на такмичењу у Новом Саду. У савезу су такође приметили да „их не зовемо када освоје медаље него само кад су неке овакве ствари“. Славољуб Пипер иначе је пре пет дана казао Тањугу да „није упознат са тим да косовски каратисти долазе у Нови Сад“.

Више информација о предстојећем првенству није било могуће добити ни у Европској карате федерацији. На наша питања да ли их је српска карате федерација обавестила о евентуалним безбедносним проблемима, и да ли ће све земље учеснице наступати са својим националним обележјима, кратко су одговорили да „не поседују нове информације о постављеним питањима“ упућујући нас на свој сајт и веб страницу првенства где је могуће прегледати списак досада регистрованих учесника. На том списку за сада нема такмичара са Косова, међутим регистрација траје још неколико недеља, тако да списак такмичара није коначан.

Истовремено, у брошури о Европском првенству стоји да земље учеснице пре почетка такмичења треба да обезбеде дискове са својим химнама и заставе, па ће, за разлику од прошлонедељног турнира за рукометашице где је због учешћа Косова било планирано да нема државних симбола, у Новом Саду учесници наступати под државним обележјима.

Нико из Владе, укључујући ни министра спорта Вању Удовичића, који је председник Организационог комитета такмичења, није за сада говорио о предстојећем Европском првенству, иако је у последњих неколико дана Србија у два наврата одустала од такмичења на коме се појављују и представници Косова.

Подсетимо, прво је забрањена квалификациона утакмица за СП за јуниорке рукометашице између Србије и Косова која је требало да се игра у Крагујевцу односно Ковилову, због „безбедности“ након чега је јуниорска селекција избачена из даљег такмичења, а Рукометни савез очекује казну. Потом је Џудо савез одлучио да повуче своје такмичарке са надметања у Сарајеву где је требало да се састану са спортисткињама са Косова.

М. Раденковић / Данас

6 коментара

  • Анархиста

   @СРБИН
   Хвала ти што си окачио овај снимак,доказ постојања издајничких србских копилади курвиних синова,потребно је дознати списак њихових имена и презимена те их по ослобођењу ако преживе,ако се где сакрију,похапсити и стрељати ко издајнике сараднике терориста,
   Нисам знао за овај снимак на ком издајници полажу заклетву испред терористичког злочинца хашима тачија .њих ће тачи слати у прве редове против србске војске када крене у ослобађање окупираног Космета.

   • @_______32 000-e,“EVRICA“prilikom stupanja i naravno“lepa plata“.
    -PATRIOTIZAM SE NE ISPLATI…!!!!
    -IZDAJA JE PROFIT…!!!!
    __________________________________
    -VEC IH JE 700-a,za sada u redovima“UCKA“…!!!
    -„RADO SRBIN IDE U VOJNIKE“.PONOS I DIKA,PREDAKA NA SVOJE POTOMKE….TOPOVSKO MESO,SIPTARSKO…!!!

 1. Анархиста

  Забранитим долазак,шиптарска држава косово не постоји,
  Косово је привремено окупирана србска територија кој ће бити ускоро ослобођена.
  По уставу србије забранити учеће или следи рат народа србског против владе србије којој је устав правило службе за рад.
  Изволите,изаберите,спроводите устав или дајте оставке или ћете добити отказ,хапшење и казну за кршење устава…..доста је било зајебавања.

 2. A Rahoj odbija da Španija učestvuje na nekom bezveznom skupu sa tkz državom kosovo i kriminalcem tačijem u Bugarskoj
  vlasti u bgd, pg i prištini ( i skoplju, sarajevu …) su isto društvo sa centrom u Vašingtonu

 3. Kad dolaze treba im pripremti iznenadjenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

У свим областима живота и у свим земљама света завладало је лудило

Посрнула цивилизација Иако континенти и разне земље имају различита материјална и духовна ...

Нацистички Лавов поклања Новом Саду бисту „украјинског хероја“

Нови Сад-Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић примио је амбасадора Украјине у Републици ...