(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Словачка депортовала 24 радника из Србије, радили на црно

Братислава – Словачка полиција за странце открила је у уторак у рутинској контроли индустријске зоне у граду Њитра 24 држављанина Србије који нису имали легални боравак. Њима је због рада на црно наређено да напусте Словачку.

„Због кршења прописа о боравку и рада на црно 24 држављанина Србије су протерани, административно, без забране поновног уласка у земљу, а дат им је рок од 30 дана да напусте Словачку“, рекао је портпарол словачке полиције Денис Балогов.

У контроли у граду Сеница, где се такође налазе предузећа која запошљавају стране раднике са Балкана, проверено је 48 српских радника и 21 држављанин Босне и Херцеговине, али је тамо због мањих неправилности изречено само 10 прекршајних казни.

У Словачкој је крајем прошле године радило 49.478 страних радника, највише Срба, њих 12.259, саопштио је у јануару словачки министар рада и социјалних питања Јан Рихтер.

Словачки парламент усвојио је овог месеца измене прописа којима ће се олакшати запошљавање српских и радника из трећих земаља у четири региона Словачке, где је незапосленост испод пет одсто и где фабрике на домаћем тржишту не могу да нађу довољно људи.

Реч је о региону Братиславе, Трнаве, Жилине и Њитре, где је концентрисана и аутомобилска индустрија.

Од лета Словачка ће направити списак професија у којима словачкој привреди недостају радници и олакшаће запошљавање људи из Србије, Украјине и Вијетнама.

У фабрици удео „гастарбајтера“ неће смети да пређе 30 одсто запослених, а фабрике су дужне да их запосле по истим условима и уз исту плату као и словачке раднике.

Вести, Танјуг

2 коментара

  1. Poklanjamo nasa bogatstva a sami posle robujemo

  2. Srbi samo u Srbiji treba i mora da rade na crno, kako javlja IV Rajh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Аксел Дитман (Фото: Јутјуб)

Немачки амбасадор поручује: Брзо предајте Косово!

Београд – Пре чланства у ЕУ Србија мора да реши проблем с ...

(Фото: Телеграф)

Наставља се са поскупљењима: И месо скупље за 15%

Београд – Свињско месо, чија цена већ дуго није мењана, поскупело је ...