(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Сложена једначина за пензије: Ко добија, а ко губи

Београд – Влада је од пензионера узела шта је узела, неком ништа, неком мање, неком више, кроз повећање је нешто вратила, и сада би требало наставити где се стало, као и да није било тог интервентног закона о умањењу пензија, каже за Спутњик економиста Љубодраг Савић.

„Мислим да ствари треба поштено принципијелно решити. А то значи да се суспендује закон о умањењу пензија донет на крају 2014. године, који је био орочен 2017. и важност му је истекла са том годином, и да се од јануара 2018. утврди нова висина пензија рачунајући и сва усклађивања пензија два пута годишње, како је то предвиђено законом о пензијама пре него што је почело њихово умањивање“, каже за Спутњик професор Економског факултета у Београду, Љубодраг Савић.

Он притом истиче да проблем људи са ниским пензијама треба решавати социјалном политиком, а не на уштрб оних са вишим пензијама за које су уредно издвајали доприносе.

Причу о српским пензијама додатно је ових дана закомпликовала оцена највиших српских званичника према којој је највећем броју пензионера исплативије да и даље буде на снази Закон о привременом умањењу пензија. Она је уследила после сугестије мисије Међународног монетарног фонда да буду укинуте привремене кризне мере за пензионере — односно Закон о привременом умањењу пензија, који је на снази већ четврту годину, будући да су јавне финансије стабилне.

Ана Брнабић: Не можемо да вратимо пензије на пређашњи ниво

Премијерка Ана Брнабић је, међутим, саопштила да би „враћање на старо“, односно укидање Закона о привременом умањењу пензија, због повећања која су у међувремену добили, значило смањење примања за 80 одсто пензионера. И председник Србије Александар Вучић сматра да би враћање на старо значило повећање пензије за оне који примају више од 50.000 динара, а да 76 одсто најстаријих суграђана не би добило ништа. Истичући да је увек за заштиту најсиромашнијих, он је оценио да је могуће направити комбинацију која би помирила и једне и друге.

Коментаришући ове оцене, Савић подсећа да су неким пензионерима пензије умањене, некима нису уопште и да је повећање пензија које је у међувремену било, очигледно веће него што је било смањење. И сада они, српски речено, имају већу пензију него с краја 2014, када су пензије умањене, објашњава Савић. Он, међутим, напомиње да се те цифре ипак не могу поредити, јер закон о пензијама налаже да оне сваке године треба да буду усклађиване два пута, 1. априла и 1. октобра, и то у односу на раст цена на мало и на БДП-а.

Савић зато сматра да треба испоштовати чињеницу да је са истеком 2017. истекао и рок интервентном закону о умањењу пензија и да се треба вратити на пређашње стање с краја 2014. године, које подразумева и усклађивање пензија два пута годишње. То је, како каже, неопходно да бисмо правилно одредили ниво са кога је требало стартовати у 2018. години.

„То не значи да ће сада држава Србија враћати тим људима оно што су у међувремену изгубили јер није било усклађивања. То само значи да треба да се одреди нови почетни ниво у 2018. години, када пензије требало поново да почну да се обрачунавају по закону. И ја сам убеђен да би сви људи добили пензије веће него што су биле. Није то убеђење, то је потпуно ствар математике, сви би добили веће пензије јер би свима оне биле усклађиване и то би било поштено“, тврди професор Економског факултета.

Он не спори да је држава за повећање пензија издвојила значајан новац. То је, како каже, враћање дела онога што је практично узето од краја 2014. године.

Може ли од ове српске пензије да се живи?

„Слажем се са Вучићем да је положај неких људи јако лош, да су неке пензије јако ниске. И то је у реду. Али то не сме и не може да се решава на терет других пензионера. То се може и мора решавати социјалном политиком, а не тиме што ћете узети неком ко има високу пензију да би дали оном ко има ниску пензију“, истиче саговорник Спутњика.

Савић указује да се у стечена права пензионера, која су у складу са доприносима која су уплаћивали, не сме дирати. По његовом мишљењу, социјалном политиком треба решавати питање пензионера који су у тешкој позицији, али не по систему да сви са 25.000 добију ту помоћ. Вероватно да је 95 одсто њих сиромашно, али због оних пет одсто који нису, држава Србија би требало да донесе социјалну карту и да из буџета издвоји новац и помогне социјалне случајеве. То, како истиче, никако не треба везивати за заустављање раста високих пензија.

У међувремену, судећи по најавама, неки пензионери су спремни да правду потраже и у Стразбуру. Макар је тако најавио председник Удружења синдиката пензионера Србије, Михајло Радовић, који каже да је више од 40.000 пензионера Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање поднело захтеве за повраћај пензија. Ако не буду обештећени, жалиће се Суду за људска права у Стразбуру, напомиње он.

Мира канкараш Тркља / Спутник.рс

6 коментара

 1. “ ΛV PENZIONERSKI SCENARIO”

  Umesto ukidanja nakaradnog privremenog zakona o otimanju penzija, sada pokušava da se ustali, a da se uvede novo otimanje penzija“ bogatim“ penzionerima, umesto da se ukune otimačina i posluša MMF, koji slušan do slovce do sada. Poraslo dete i više mu ne treba ljuljanje, osamostalilo se.Da bi premijer(ka) objasnio(la) MMF po pitanju penzija, prvo treba njoj da je jasno šta hoće, drugo, da li joj objasnio mentor ΛV. Njoj nije jasno, ako se ukine njihov nakaradni i populistički zakon o otimanju penzija, da će oni koji imaju penziju ispod 25.000 rsd, njima se ništa ne menja. Čarobno povećanje penzija od 7,53% za period od četiri godina, ostaje, ako drugačije vlasti ne izmisle. Ešalon penzionera, kojima se otima penzija, vratili bi se na nivou 2014. godina sa pomenutim povećanjem, a realno mnogo niža od stadašnje. Penzije nisu usklađivane, a troškovi života su porasli 20-30%. Ovo premijer(ka) prenebregava ili ne zna. Funkcioneri koji se sekiraju za penzionere, u suštini su veliki poltroni i roboti nenadmašnog ΛV. Po zadnjim ponašanjima ΛV se transformiše u majku većeg dela penzionera, koje naziva „siromašnim“, a ponaša se kao očuh (možda i mačeha) prema „bogatim“ penzionerima kojima bezdušno otima penzije, jer je veoma lako uveo otimačinu penzija, a teško je ukida. On socijalu kod „siromašnih“ penzionera, koju je u dobrom delu izazvala država svojim činjenjem i nečinenjem, prebacuje na grbaći „bogatih“ penzionera. Zaboravlja se da je penzija stečeno imovinsko pravo po Ustavu Srbije, ukoliko još uvek je na snazi, a nije promenjen? Takođe, kod nas sada je „trend“ kupovina diplome i prodaja znanje na velikom. Kakva diploma takvo i znanje i njegova primena.

 2. ПРВО ИЗВРШИ РЕФОРМУ ОБРАЧУНА И ОДЛАСКА У ПЕНЗИЈУ ПОЛИЦИЈИ И ВОЈНИМ ЛИЦИМА:ОДЛАЗЕ У ПЕНЗИЈУ У НАЈБОЉИМ ГОДИНАМА;УЗ НЕВИЂЕНЕ ПЕНЗИЈСКЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ И ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ ОД ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТЕ ИЛИ ПРОФЕСОРА СРЕДЊИХ ШКОЛА:НАКУПИО СЕ ТОГ ШЉАМЉА ПРЕКО 100000 :ОДЛАЗЕ У ПЕНЗИЈУ У са 55 година ,поједини је примају и по 35 година али у просеку минимум 25 година . А Њихова издвајања у пензиони фонд од њихових плата не покривају често ни ТРЕЋИНУ онога што је издвојено од њихових плата. у пензиски фонд. Јел за ВАС нормално да ПОЛИЦАЈАЦ СА ТРОМЕСЕЧНИМ КУРСОМ ИЛИ ВАТРОГАСАЦ ИМА ВЕЋУ ПЕНЗИЈУ ОД ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТЕ са 40 година радног стажа–који ради до 65 године а овај пензионер вечћ у 55 година.ИСЊПРАВИТЕ ТО ГОСПОДО: ГДЕ ТО ИМА ДА БИЛО КОЈИ РАДНИК МУПА СА ФАКУЛТЕТОМ И МИНИМУМОМ ОД 15 ГОДИНА СТАЖА ИНСПЕКТОРА И 55 ГОДИНА СТАРОСТИ ИМА ЗА 20% ВЕЋУ ПЛАТУ ОД ЛЕКАРА СПЕЦИЈАЛИСТЕ СА 40 ГОДИНА РАДНОГ СТАЖА:ЕМ ИДЕ ДЕСЕТ ГОДИНА РАНИЈЕ ем 20 па и више већа.

  • Ти изгледа ко и вучић само ти је битно да блатиш и нападаш одређену групу и то ПЕНЗИОНЕРА. Па ти управо вучићев сценарио и спроводиш оваквим неаргументованим критикама. У тексту господин Савић лепо објашњава како су СВИ пензионери кажњени а највише су погођени управо они који и примају најмање зато што НЕМА УСКЛАЂИВАЊА ПЕНЗИЈА 2 ПУТА ГОДИШЊЕ КОЈЕ БИ БАШ ОВИМ ПЕНЗИОНЕРИМА СА НАЈМАЊИМ ПРИМАЊИМА БИЛА ОД НАЈВЕЋЕ КОРИСТИ. ШТО СЕ ТИЧЕ ДРЂЖАВНИХ СЛУЖБЕНИКА ПОЛИЦИЈЕ И ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА ТАКО НИСИ ПРИЧО КАД СЕ РАТОВАЛО. ГДЕ СИ ОНДА БИО ПА ШТО И ТИ НИСИ ОТИШО У ПОЛИЦИЈУ ИЛИ ВОЈСКУ ПА ДА ВИДИШ ДА ЛИ ЈЕ ТО ТОЛИКА ПЛАТА И ПЕНЗИЈА. Свака критика без аргументованих доказа је исто ко што и вучић прича и лаже.

 3. Осигураници од чијих је зарада уплаћиван допринос на највишу основицу, а нису остварили пензију, обрачунату на основу пуног стажа и уплаћеног доприноса, већ су им пензијски износи лимитирани на основу Закона о пензијском и инвалидском осигурању, чиме су наравно већ једном били оштећени,сада по неуставном и дискриминаторском Закону о привременом уређењу исплата пензија, њима се поново умањује ,већ умањени износ пензије и то умањен за износ две минималне пензије.То значи да је једном кориснику максималне пензије наметнута обавеза да се из његових личних средстава исплаћује минимална пензија за два пензионера, иако је обезбеђивање средстава за исплату пензије, обавеза Фонда ПИО, за коју је гарант Република Србија.
  Ако томе додамо и чињеницу да се удова или удовац одричу своје пензије ради исплате породичне, то значи да се током радног века уплаћују доприноси за две пензије, а исплаћује једна. Где завршавају тако прикупљена средства нико не зна, се евиденција не води, а и чему би служила,кад контроле и надзора нема.

  • Изгледа ЗОРИЦЕ да нисте прочитали мој горњи коментар.Ако мој БИВШИ НАЧЕЛНИК тадашњег СУП-а.Оде у пензију са 50 година са 800 евра и који је досад примиооко 100000 евра и ако поживи ко мој покојни теча ТИТОВ УДБАШ пензионисан у 46 година и примао је још43 године.Значи ако овај новопечени пензионер поживи као мој теча до смрти ће примити још МИНИМУМ 300000 Евра.Е ту СУ ПЕНЗИЈЕ о којима ви пишете . А ево ВАМ ПРИМЕР УРЕЂЕНЕ ДРЖАВЕ КОЈА КАО И МИ ИМА ТЗВ:СОЛИДАРНИ ПЕНЗИОНИ СИСТЕМ АЛИ ТАМО ОВОГА НЕМА:Моја комшика која је Прошле године стекла услов за пензију по Немачким законима прима пуну своју стечену пензију али и 70% пензије преминулог мужа од пре три године.

  • Тачно тако Зорице. И поред тога чињеница је да се највише закида на обрачуну старосних пензија а та „пракса“ је покренута још 2003 године када је престало са обрачуном просечних радних сати и радних дана у току једне године и то календарске године ОСИГУРАНИКА јер је број часова и основ сваке плате из које се врши обрачун за уплату доприноса за пензије и социјално осигурање.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Седам лажних Вучићевих теза о Космету

Последњих недеља појачала се пропаганда Вучићевог однарођеног режима која има за циљ ...

(Фото: Агенције)

Повуци (се) и покрени забаву

Београд – Као бомба експлодирала је вест о наводном повлачењу лидера напредњака, ...