(Фото: АП)
(Фото: АП)

Случај „државни удар“ — да је Русија хтела, тај план би био извршен

Подгорица – Реаговање шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на случај „државни удар“ у Црној Гори још једном потврђује да Русија није имала везе са тим, каже лидер ДФ Милан Кнежевић и додаје — да је Русија имала било каквих претензија у том правцу, тај план би био извршен много брже него што би Миливоје Катнић или Мило Ђукановић могли да сазнају за њега.

Ток процеса, каже Кнежевић за Спутњик, потврђује и оно што је Демократски фронт тврдио од самог старта — да је специјални државни тужилац Миливоје Катнић користио фиктивна презимена и фиктивне људе за фабриковање оптужнице, а све уз несумњиву помоћ западних обавјештајних служби.

Након што је Демократски фронт објавио писмо шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова упућено предсједнику партије „Родина“ Алексеју Журављову, у којем се констатује да је државни удар у Црној Гори био „монтиран“ случај и „политичка наруџбина“, очигледно се осјетило прозваним и Специјално државно тужилаштво, које је експресно издало саопштење да је оптужница, ипак, заснована на „материјалним и персоналним доказима“.

Кнежевић, који је и сам један од оптужених у афери „државни удар“, подсјећа да је реакције од стране званичних органа Руске Федерације о овом питању било и раније, али да је саопштење министра Лаврова једна од „најдиректнијих реакција“, у којој се јасно каже да „Шишмаков и Владимир Попов, који слове за првооптужене у такозваном државном удару, уопште нису задржавани или хапшени на територији било које европске државе“.

„То баца нову сумњу на мотиве специјалног државног тужиоца у овој конструисаној политичкој оптужници, јер по подацима и списима доказа које ми имамо, налази се да је Широков Едуард једино лице које је боравило у Србији, а не постоје никакви подаци за првооптуженог Шишмакова, што ће рећи да је специјални тужилац Миливоје Катнић у недостатку доказа желио да од једног лица да направи и Широкова и Шишмакова, и да их по потреби користи како би могао да фабрикује сопствене доказе“, каже Кнежевић.

Наш саговорник такође подсјећа да такозвани свједок-сарадник Саша Синђелић у свом свједочењу тврди да је он био све вријеме озвучен током његовог последњег разговора са извјесним Шишмаковом, у којем је „Шишмаков наводно од њега тражио да лично убије снајпером Мила Ђукановића, или да пронађе неког ко би могао да га убије“.

Кнежевић такође поставља питање да „уколико је извјесни Шишмаков стварно то саопштио, а био је ’све вријеме озвучен‘, због чега он онда није био ухапшен, него је под именом Широков напустио Србију редовном авио-линијом 21. или 23. октобра“.

Кнежевић указује и на, како каже, парадоксални велеобрт — а то је да Шишмаков уопште није био у Србији, већ је био извјесни Широков, који је опет Србију напустио редовном авио-линијом без икаквих проблема.

„То су све питања на која ће Миливоје Катнић морати кад-тад да одговори, јер је јасно да је он користио имена руских држављана уз помоћ западних обавјештајних служби не би ли директно помогао ДПС-у да са партијама националних мањина намакне већину, и не би ли убрзали учлањење Црне Горе у НАТО, под образложењем да је Црна Гора угрожена од панславистичких амбиција Руске Федерације“, подвлачи наш саговорник.

С тим у вези, Кнежевић додаје да је и „реаговање министра Лаврова још једном потврдило да Русија и руски званичници и грађани нису учествовали у организовању државног удара, уз опаску да је „сваком у Црној Гори јасно да би се, када би Русија заиста имала било каквих претензија у том правцу, тај план извршио много брже него што би Миливоје Катнић или Мило Ђукановић могли да сазнају за њега“.

На крају, наш саговорник је позвао специјалног државног тужиоца да јавности коначно презентује било какав доказ, ако га има, који доводи у везу њега или Андрију Мандића са наводном припремом крвопролића у Црној Гори.

„С обзиром на то да се Миливоје Катнић позива на изванредну сарадњу са обавјештајним службама у региону и Европи, ја га овом приликом позивам да достави један једини доказ, а тиче се фотографије, или прислушкиваног разговора, мог или Андрије Мандића, са Шишмаковом, Широковом, Поповом или било са ким из те организоване криминалне дружине која је требало да изазове крвопролиће. С обзиром на то да Катнић све вријеме тврди да има и материјалне и персоналне доказе, и да има изванредну сарадњу са свим обавјештајним службама, онда му за тај посао не треба више од пет минута“, јасан је Кнежевић.

Небојша Поповић / Спутњик

15 коментара

 1. Glupi, tupi i ograniceni picopevci, picajzle milogorske.
  Ovo je neopisiva sprdacina. Da imaju imalo, trunku mozga u glavi ne bi ovakve budalstine podmetali, i to ni manje ni vise nego RUSIJI!?
  Vi ste se bas isprsili, a?
  Debilcine!

  • Rasistički klerofašistički debilu, a i ovi što puštajo ove rasističke komentare, glupi Rusi jesdu pokušali što su pokušali, ali su kao izvršioce uzeli najgori ološ i najgore ljude koje su mogli naći. Sve sam nesojluk.

   • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

    Zašto je on rasista……….da nisu Crnokurci………crnci?????????

    • ROB-e zar je rasizam orijentisan samo na crnce? Rasizam je mržnja prema drugom a fašizam je politički izrazu rasizma. Nesoji se odlikuju mržnjom prema svima i neprekidnom željom i pokušajima za fizičkim istrijebljenjem drugih.Nesoji su zlo svijeta.

     • ROB: Neću slobodu.......dajte mi gazdu......koji više plaća

      Nisi razumeo……….mogao si iskoristiti reč mržnja……..a ne rasizam!!!!!!!!!

      Crnokurci su……….samo………jedan srpski zabačeni zaseok………sa srednjevekovnim pogledom na svet………i nagonom da nađu staratelja!!!!!

      Ako ne nađu staratelja………ona se odaju kriminalu i slave kriminalce kao bogove!!!!!!!!!

      Takvi nemaju pravo da u tuđem oku traže………..trun!!!!!!!!!!!

     • Robe, tako slikovit nik, zato štro se radi o rasizmu.
      Srbi su bijedni zaostali isprdak Crnogopraca.
      Crnogorcisu kosmopoliti koji su uvbijek sažaljevali slabe, pa su takjo i Srbi dobili njihovu naklonost.
      Na žalost nerazumna pohlena čini da kad jadnom daš prst on uzme cijelu ruku, takvi su Srbi.
      Zaista nemate pravo ni d ase javite da ste živi koliko ste zla naniojeli svakom.

 2. „да је Русија хтела, тај план би био извршен“

  Znaci….samo su se salili ?.

 3. Rusija jeste htjela ali nije mogla, uglavnom jer je za izvršioce uzela najgori planetarni nesojluk

 4. Kao sto rece Lavrov, cini mi se, da su Rusi to radili, gumicom bi vas izbrislai, ne bi se ic arcili.
  A obaska mi se dopade ono „rasisiticki, klerofasisticki itd“. Mastovito.

  • Pa Rusko Carstvo je to učinilo jednom 1916. i znamo kako su prošli, ako su se zaželjeli može im se ponoviti i 2016. Uostalom Ruska Federacija mora poštovati međunarodne ugovore koje je potpisala, inače će ispasti nepouzdan partner u međunarodnim odnosima, kao često puta do sada. Takođe zar ne bi ista Rusija izručila ljde koje potražuje Crna Gora da su nevini? Ne pustila bi ih da dokažu svoju nevinost. Ovako su priznali da su neke službe Rusije i Srbije umiješale prste u namjeru izazivana krvoprolića u Crnoj Gori a to se Bogu neće uopšte sviđeti, kao što mu se nije sviđelo ni 1916.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Нису им одавно били криви: САД оптужила Русију и за протесте у Шарлотсвилу

Вашингтон/Москва-Пошто није доказано да је Москва умешана у председничке изборе у САД, ...

Поглед из Москве: шта спремају прибалтичке чланице НАТО пакта

На недавном самиту НАТО у Бриселу, Доналд Трамп је затражио од земаља-чланица ...