(Фото: Žena Sam Ja)
(Фото: Žena Sam Ja)

Снага биља: Матичњак – лек за жене, смирење, мучнину, херпес

Матичњак је лековита биљка која је веома добро позната пчеларима. Наиме букетом ове биљке несавесни пчелари умели су да намане матицу из комшијског роја у своју кошницу. Пчеле напросто обожавају свежи, слатки, лимункасти мирис матичњака. За ову приврженост знали су и Стари Грци (латинско име мелисса потиче од грчког назива за пчелу).

Главни активни принцип ове биљке је скупоцено есенцијално уље веома сложеног састава, које садржи цитронелал, гераниол, нерал, цитрол… Управо ово есенцијално уље даје матичњаку диван мирис и веома пријатан укус. Матичњак поре есенцијалног уља садржи и флавоноиде и танине.

У народној медицини матичњак важи за једну од најмоћнијих биљка за умирење нервног система, против несанице и нервозе и за спречавање симптома депресије. Матичњак је такође добар избор у борби против главобоља, нарочито оних изазваних психичким премором. У времену у ком смо сви у мањој или већој мери изложени стресу, матичњак је незаобилазни савезник у против нервозе, анксиозности и читавог низа психосоматских болести које се могу јавити као последица стреса. Поред деловања на нервни систем матичњак ублажава и дигестивне тегобе надимања стомака, лоше варење и дијареје (нароћито ако су психосоматског карактера).

 

Услед свакодневне дуготрајне изложености стресу страда и срце. И то не треба прескочити матичњак, најбоље у комбинацији са цветом глога. Сви који пате од ангине пекторис требало би два пута годишње у трајању од четири месеца да сваког дана пију по две шоље мешавине матичњака, ангелике и рузмарина.

Матичњак је веома добар лек против вирусних инфекција. Ако имате грип обавезно пијте две до три шоље топлог чаја од матичњака и зове. Матичњак се такође показао делотворним у борби против вируса херпеса (херпес симплеx и херпес зостер). Свима које муче ови невероватни и упорни вируси саветује се да пију литар јаког чаја од матичњака дневно уз узимање тинктуре или капсула ехинацее и коришћење мелема који садрже барем 1% екстракта или још боље есенцијалног уља матичњака.

Матичњак показује и благо фитоестрогено деловање па се препоручује женама у менопаузи и као лек за болне и нередовне менструације.

Благи и укусни чај од матичњака може се давати и деци коју муче болови у стомаку или мучнина. Такође ова биљка топло се препоручује трудницама које пате од мучнине.

Домаћу тинктуру (капи) од матичњака можете поручити на на број телефона 064 – 5048935 или путем мејла: [email protected]

Све информације о осталим производима из домаће козметике можете видети у нашој онлајн продавници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Монсанто (Фото: Визионарски)

Монстанто на удару: Калифорнијски суд наложио гиганту да исплати 289 милиона долара одштете јер изазива рак

Акције немачке хемијско-фармацеутске компаније Бајер пале су данас за више од 10 ...

Клима (Фото: Thinkstock)

Тешко да можемо без климе у врелим данима, а како утиче на здравље?

Температуре ваздуха напољу ових дана досежу свој летњи максимум и често је ...