(фото: Shutterstock)
(фото: Shutterstock)

Снизите притисак на природан начин

Уколико имате проблем са хипертензијом, не морате одмах да посегнете за лековима. Лекари Поликлинике „Интер тим“, препоручују да пробате прво са храном.

Бели лук

Бели лук себи садржи сумпорна једињења која опуштају и проширују крвне судове, чиме ослобађају притисак и помажу да шећер кроз организам ефикасније пролази. Додатне предности белог лука у свакодневној исхрани су и томе што смањује и ЛДЛ односно лош холестерол, масти у крви и одличан је борац против вируса, бактерија и гљивица у организму.

Каранфилић

Као и цимет, и каранфилић је одличан извор фенола, али и антиоксиданата и тиме одличан природан извор састојака који снижавају крвни притисак. Поред тога, каранфилић подстиче бољи рад дигестивног тракта, елиминише потенцијално штетне бактерије из организма и помаже да се храна ефикасније обради.

Цимет

Цимет садржи велику количину фенола – једињења за које је доказано да стабилише шећер у крви, подстичући инсулин на нормалан рад.

Избацивање соли

Ово значајно помаже код снижавања високог притиска. Смањен унос соли можете постићи тако што ћете редуковати унос сухомеснатих производа и готове прерађене хране, која иначе обилује овим зачином. Исто тако, ограничите сољење код припреме свакодневних оброка.

Парадајз

Парадајз садржи један од најснажнијих антиоксиданата – ликопен, који помаже у заштити срца од инфаркта, сужења крвних судова и високог притиска, али и побољшава целокупно стање организма. За што бољи учинак, поред конзумирања у сировом стању, препоручује се да се пије (несољен) сок од парадајза.

 

Новости

један коментар

  1. Giordano Bruno spaljen na lomaci

    Paradise (Paradajz)= Raj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com