(Фото: Pixabay)
(Фото: Pixabay)

Шок: Најбољи матурант у Хрватској хвалио Србију пред Колиндом

Загреб-У Хрватској су додељене најзначајније награде и признања у образовању, такозвани Оскари знања, за освојена прва места на такмичењима.

Колинда Грабар Китаровић у вртлогу политике и усташтва

За успехе на државним и међународним такмичењима у знању, затим у музици и плесу, награђена су 344 ученика и студента, а 37 њих добило је посебну награду као вишеструки прваци.

Ипак, како преносе тамошњи медији, свечаност је обележио говор Илије Српака, који је у име награђених тврдио да се у Хрватској премало улаже у знање. Искористио је време и да похвали Србију.

Свечаност је одржана на загребачком Економском факултету, а као “најбољи од најбољих“ истакнути су вишеструко награђивани на разним домаћим и међународним такмичењима, Патрик Павић из загребачке Основне школе “Антун Ковачић“ и Илија Српак из Прве гимназије Вараждин, који је свој говор посветио проблемима, како је рекао, не тако блиставог хрватског школства.

Он је оценио да су награђени ученици “нуспродукти школства у којем се форсира просечност“. Он је прозвао и медије да не посвећују довољно пажње напретку и успесима младих генерација, а као један од примера навео је да прилози о “часним сестрама које играју фудбал“ добијају и по пет минута док успеси ученика на олимпијадама знања “око 40 секунди и ништа“.

“Колико људи у Хрватској зна да смо ове године учествовали на Мендељејевој хемијској олимпијади, колико их зна да ћемо по први пут учествовали на међународној олимпијади из биологије?“, рекао је он.

Медији само одржавају, како каже, општу ситуацију у Хрватској у којој су знање и образовање “задња рупа на свирали“.

“То што се догађа је страшно“, рекао је он и додао да није било новца за награде ученицима који представљају Хрватску на међународним такмичењима.

“У Србији се награде за медаље освојене на овим олимпијадама крећу од осам до 12 хиљада куна. Код нас је то или ништа до 1.000 куна, ако је друштво које је организовало такмичење из вашег предмета имало да вам да ишта. Чињеница је да се у другим земљама много више пажње придаје таквим стварима него код нас. То је срамота. Свака част нашим суседима, имам пуно пријатеља тамо, могу рећи да имамо на чему да им завидимо“, рекао је он.

Б 92/Индекс.хр

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Банке нуде за багателу некретнине: За 100 квадрата – 4.800 евра

Од банатске куће од 100 квадрата у Новом Милошеву за само 4.800 ...

(Фото: http://www.tvsrbija.net/)

Колико кошта Велика пропаганда лажи

Полудели Александар Вучић, бориће се за медијски мрак до последњег српског динара ...