(Фото: Фонет)
(Фото: Фонет)

Шормаз: Пријатељи су они који нам помажу да уђемо у ЕУ

Београд – Не знам како мисле функционери у Српској напредној странци када је реч о томе да ли особљу у Руско-српском центру треба дати дипломатски статус, али ја мислим да не треба, јер шта ће ватрогасцима дипломатски статус? Ако су ватрогасци, онда су ватрогасци, ако нису, шта јесу, и зашто траже посебан статус?

Тако одговара Драган Шормаз, посланик Српске напредне странке, на питање Данаса како су реаговали у СНС-у на његову изјаву и став да Србија не би требало да изађе у сусрет захтеву Русије и додели посебан статус особљу центра у Нишу.

Шормаз, иначе, шеф делегације Народне скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО, први је напредњак који је изашао са јасним и недвосмисленим ставом о томе да Русија притиска Србију и да то не би требало да ради, истичући у први план управо центар у Нишу.

Да ли сте имали разговоре са неким из странке након изјаве да особљу у Руско-српском центру у Нишу не би требало дати дипломатски статус?

И ако јесам, то је моја лична ствар. Наша приватна ствар су наши разговори, а не нешто што бих износио у јавност.

Да ли у СНС постоје функционери који деле ваша становишта по том питању?

Не могу и нећу да износим јавно туђа мишљења. Ја сам своје мишљење рекао и мислим да је оно довољно јасно. Свако има право да каже шта мисли. Ми јесмо и треба да будемо захвални Русији зато што имамо један такав хуманитарни центар, али, с друге стране, очигледно је шта је улога таквих центара, да помажу када се догоде неке природне катастрофе. Али, замислите да сада ви дајете статус њима као да су војници? Шта ће им то? Шта су намере онда?

За додељивање дипломатског статуса хуманитарним центрима нема упоришта ни у међународном праву. Ја не знам ни како су они то замислили. Русија је уосталом имала све те споразуме са НАТО које ми имамо – до украјинске кризе. И ти споразуми ни дан-данас нису раскинути, већ су суспендовани. Русија на дневном нивоу жели да се они поново оживе. Зашто им онда смета, или зашто ми не можемо исто тако?

Чињеница је да Александар Вучић уназад годинама не излази у сусрет очекивањима Русије и не додељује посебан статус Руско-српском центру у Нишу, иако јавно никада до сада није рекао да то неће учинити, или да хоће.

Чекајте… Кад то тако кажете, испада као да Александар Вучић у овој држави одлучује да ли ће падати киша или не… Као да Вучић пушта кишу у Србији. Нормално је да се он као лидер најмоћније и најјаче странке у држави пита, али нису све одлуке у његовим рукама. Постоје надлежне институције које о томе данас доносе одлуке, а сада је то Влада Србије. Ја се апсолутно слажем са Вучићем да ми данас имамо одговорност да не водимо политику каква је вођена током 90-их година. Не може на нас да више врше притисак ни Америка ни Русија. Наш стратешки циљ је пуноправно чланство у Европској унији.

Шта то значи?

То значи да онај који хоће да нам помогне да што пре испунимо критеријуме и приближавамо се пуноправном чланству – тај нам је пријатељ. Онај који хоће да нам одмаже на том путу – па, тај нам није пријатељ! Нећу да спекулишем ко је овакав или онакав, само кажем да је наш приоритет улазак у ЕУ и да пријатеље бирамо на основу тог циља. Поновићу, не знам ниједан хуманитарни центар који има дипломатски статус, ако га неко хоће, питам онда ко су заправо људи који раде тамо.

Мислите на спекулације да тај центар нема амбиције да буде само хуманитарни већ да се претвори у тајно обавештајни, шпијунски центар?

Ја знам да су тамо ватрогасци, не могу да коментаришем спекулације. Била су врата отворена скоро за стране дипломате да се увере у то.

Какав је ваш став поводом навода црногорских истражних органа у процесу који се води због покушаја државног удара у тој држави, који тврде да је Русија управо то планирала из Србије?

Не знам ништа о томе.

Како коментаришете ставове коалиционог партнера Ивице Дачића, који директно лобира да центар добије тај статус?

Он вероватно износи своје мишљење као што ја износим своје. Ја се не слажем са Дачићем.

С. Чонградин / Данас

17 коментара

 1. Oвај ШорГмаз има мишљење о нечему.

 2. Slika govori SVE!
  Ovo ne trazi komentar!
  Jos jedna krezuba, supljoglava, slinava nakaza.

 3. Aman ljudi bre i ovaj je iz iz sns.Jer vidite nasta ova djukela lici.Ovoga nece ni u Zoloski vrt da prime.Sve bi se zivotinje dale u beg vicuci spavaj se ko moze i ko nemoze.I da dodam takvi ste sve vi lopuze iz sns.

 4. Gospodin Dragan Šormaz, visoko kotirani član SNS, sada iz petnih žila navija za one koji pomažu da uđemo u EU. Do pre par godina, dok još nije bio preleteo u novo radikalno napredno jato iz jata Voje Koštunice, mrsko mu bilo i da pomene EU, a sada ne sme ni da pomene Rusiju. Sada mu smeta Humanitarni centar u Nišu, a prvi je pritekao u pomoć za vreme poplava 2014. godine. Sada nam Rusi poklanjaju avione, zadnje je dva transportna tipa „Antonov“, nećemo imati mesta na aerodromima da smestimo tolike avione. Preletački karakter od čoveka i on okružuje ΛV?

 5. Говно био.
  Говно осто.
  100 посто.

 6. Вама издајницима треба та еу да избегнете затвор али ни тамо нећете бити сигурни јер тој вашој еу је крај а они ионако не примају у еу издајнике и криминалце.

 7. Šormaz = cigansko prezime!

 8. Najbolji prijatelji su oni koji bi Sormazu i njegovoj sekti pomogli da udju u neki zatvor. Ili konc logor. Kako bi Srbija bila sigurna od takvih kao on.

 9. Кад видим овога одмах посумњам у Дарвина да смо сви еволуцијом од мајмуна постали људи, неки су ипак од неке друге живуљке ишли у еволуцију.

 10. А ко је србски народ потао дали жели или не жели своју државу у европској унији,ја се не сећам таквог референдума,
  Референдум чак не тражи ни опозиција,а то значи да је и опозиција организована од стране удбе као антитеза позицији.
  Србски народе тражи референдум да не прођеш ко за време укидања србије и стварања југославије када такође није било референдума…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандалозно ћутање: Тирана повезује Улцињ и Рашку област, а у Подгорици мук

Изјава  Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без ...

Содомити у Црној Гори добијају своје матичаре

Подгорица-На округлом столу јавне расправе о Нацрту закона о животном партнерству лица ...