Месец (Фото: Thinkstock)
Месец (Фото: Thinkstock)

Спремите се за најдуже помрачење,“Крвави Месец“ поново тек 2123.

Потпуно помрачење Месеца, најдуже у овом веку, догодиће се вечерас – почеће у 21.30 и трајати до 20 минута иза поноћи. Спремите се да уживате у најдужем помрачењу које ће трајати чак сат и 43 минута. Месец ће, наиме, на готово два сата своју уобичајену сребрнкастосиву боју заменити спектакуларном јаркоцрвеном којом ће осветлити ноћно небо.

Из Србије помрачење Месеца ће моћи да се посматра у трајању од готово пет и по сати. Врхунац помрачења је најављен за 22.21 сат. Пошто је ово најдуже помрачење у овом веку, овако нешто заиста је догађај који се доживљава само “једном у животу”.Беорађани ће, уз стручне коментаре моћи да посматрају помрачење Месеца и из Народне опсерваторије на Калемегдану, саопштено је из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“. Група заинтересованих попеће се на врх Старе планине са које ће уживати у овом јединственом догађају.

Из Србије ће појава моћи да се прати од изласка Месеца у 20.01, у Београду па до његовог изласка из полусенке 28. јула у 01.29. Како је очима видљив само пролазак Месеца кроз Земљину сенку, према саопштењу Астрономског друштва Месец ће почети да улаз у Земљину сенку у 20.24, а у 21.30 ће цео уронити, што је истовремено и почетак потпуног помрачења.

У 22.22 је средина помрачења, а тамно црвене боје Месец ће бити у 23.13, када ће почети да излази из сенке и то ће бити крај тоталитета. Уз помрачење Месеца биће могуће посматрати и планете Венеру, Јупитер, Сатурн и Марс.

Друго помрачење Месеца у овој години биће видљиво у великим деловима Аустралије, Азије, Африке Европе и Северне Америке.

Помрачење Месеца се догада приликом уласка Месеца у Земљину сенку

Иначе, ова појава, коју још називају „Крвави Месец“ или „Крвави спектакл“, поновиће се у тако дугом трајању тек 2123, па је ово зато јединствена прилика за посматрање ове небеске атракције, посебно занимљиве за стручњаке.

Они ће, наиме, користити ову прилику потпуног помрачења да изучавају положај других небеских тела.

А једини услов за то је да не буде облачно.

За ову појаву у народу постоје разна веровања попут оног да ће се догодити смак света или да ће се на Земљи појавити вукодлаци.

Астролизи, пак, указују да је ова ноћ „Крвавог Месеца“ добра за зачеће, али истовремено неповољан за операције, те да ће на ову појаву посебно бити осетљиви рођени у знаку Водолије, Лавове, Бикови и Шкорпије.

Б92 / Танјуг

један коментар

  1. Naslov mi se obaska dopada.
    Hvala, spremicemo se.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Петровић Алас: Хидроинтегратор, претеча рачунара

Србин који је изумео први рачунар и сматра се претечом информатике и кибернетике

Свестрани српски научник, често неправедно запостављен, оснивач је неколико математичких дисциплина: математичке ...

(Фото: Thinkstock.com)

Научници објаснили зашто нам море толико прија

Готово да нема особе која не воли да ужива на плажи, сунча ...