Пљевља (Фото: Новости)
Пљевља (Фото: Новости)

Срба ни у „пасуљу“

Пљевља-У оквиру пројекта „Стоп сивој економији“ запослени само Бошњаци.

Краљ Петар је ослободио Пљевља, наш град је требао да уђе у састав Краљевине Србије: Реакција на иницијативу о преименовању улице

Срба ни у  „пасуљу“.

Сви запослени високошколци у Пљевљима, у оквиру пројекта „Стоп сивој економији“, у Управи за инспекцијске послове, припадници су муслиманског и бошњачког народа. Наиме, у оквиру поменутог пројекта запослено је укупно шездесет младих из читаве Црне Горе. Од тог броја четири запослена су из Пљеваља. Запослени ће радити у оквиру овог пројекта шест месеци, односно у периоду од 1. јула до 31. децембра.

Међу запосленима су Пљевљаци Џенан Алић, Мухамед Скорупан, Касим Бајровић и Адмир Ибрагић.

Међу запосленим нема православаца, посебно не оних који се изјашњавају као Срби.

У Пљевљима, према последњем попису становништва, живи 12,5 одсто Бошњака и Муслимана, али последњих година из редова ових националних заједница преко педесет одсто је кадрова на управљачким местима, односно функционерским позицијама које се по основу вршења локалне или власти на државном нивоу покривају у Пљевљима или из Пљеваља. Када је у питању распоред функционерских места Срба, којих је према последњем попису 57 одсто, практично нема на управљачким местима. Православци који настоје да буду директори или да се уопште запосле национално се изјашњавају као Црногорци.

Најновије пример запошљавања показује да Бошњаци и Муслимани, иако су убедљиво најмалобројнији у националној структури становништва у Пљевљима, имају највише простора и прилика да се запосле.

Како смо уочили из разговора са младим људима којих је у Пљевљима иначе све мање, Срби православци се на многе конкурсе и не јављају, јер знају да немају могућност да буду запослени. Посебно се ситуација погоршала последњих година од када ДПС врши власт и на локалном нивоу са Бошњачком странком и СД-ом.

Нова запошљавања, као и ранија именовања функционера, посебно чланова управних одбора локалних предузећа и установа где доминирају Бошњаци и Муслимани, плод су, тврде упућени, директних договора актуелног председника општине Мирка Ђачића и председнице Бошњачке странке Кенане Струјић. Ђачић, који важи за човека који не може без жртве, а притом има обавезу да оплакује грехе из последње деценије прошлог века, сада мора да испуњава жеље Струјићеве, која не види да поред 12,5 одсто Муслимана и Бошњака, у Пљевљима живи и 57 одсто припадника српске националности.

Пвсвитање.ме

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Како се Броз спрдао са Србима: Слао усташу Марка Месића да ослобађа Београд!

Захваљујући Брозу и његовим комунистима усташке јединице које су се под вођством ...

Јелена Милић (Фото: Јутјуб)

Јелена Милић: Шиптарима дати општине на југу Србије!

Београд – Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС), Јелена Милић оцењује да ...