(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)

Срби из Сребренице и даље у неверици: Орићеве жртве су поново убијене

Бањалука – Ослобађајућа пресуда ратном команданту муслимана у Сребреници, Насеру Орићу, у овом граду је протекла без еуфорије, али и било каквих међуетничких инцидената. Срби су пресуду дочекали погнуте главе, а породице жртава су и дан после пресуде и даље у шоку и неверици да је Суд БиХ ослободио човека који је био фактички господар живота и смрти Сребренице и околине.

Истовремено, нико од Срба не верује да ће другостепени поступак било шта променити.

„Суд БиХ је био и остао институција у којој се суди само Србима. Зато нико од породица побијених Срба ни не очекује да ће жалба Тужилаштва било шта битно променити. Орић ће на крају, на част међународној правди и правоснажно бити ослобођен“, каже за „Вести“ Бранислав Васиљевић, председник Организације заробљених и погинулих бораца и цивила у Сребреници.

Он каже да је на територији Сребренице током рата убијено 464 Срба, а да не постоји српско село у овом граду, а да није потпуно зарављено.

„Иза Орића и његове војске нису остајали сведоци, али ни камен на камену. Све што је могло да се покраде – покрадено је, све живо побијено, а све друго попаљено или уништено“, каже Васиљевић и додаје да и поред чврстих доказа, то није било довољно за пресуду.

„Зато су породице Орићевих жртава понижене. Наши најмилији су оваквом правдом још једном убијени. Показало се да је и ова пресуда само још један корак ка разграђивању БиХ, после чега се више не поставља питање оправданости референдума Републике Српске, већ само када ће он бити одржан“, каже Васиљевић.

Он наводи да је ситуација у Сребреници мирна, а да ће Срби учинити све да тако и остане.

„Немам никакве дилеме да су којим случајем Бошњаци освојили власт, да би та пресуда била дочекана на улицама, уз одушевљење. Овако, то славље је изостало, а ми Срби ћемо учинити све да не наседнемо на неку могућу провокацију. Као хришћани на зло ћемо одговорити добрим“, прича наш саговорник.

Издајници „притискали“ сведоке

Бранислав Васиљевић каже да ће организација којом председава ових дана изаћи у јавност са оштрим саопштењем у коме ће прозвати и неке од „виђенијих“ Срба Сребренице који су учествовали у „лобирању“ сведока да промене исказе против Орића.

„Реч је о ратним профитерима који су после рата постали тајкуни. Сви одлично знамо ко су, а реч је о српским издајницима. Они су наговарали многе сведоке да преко ноћи промене своје исказе и на суду не оптуже Орића за оно што је учинио. Неки су за то добили новац, али многи су били приморани разним уценама“, истиче наш саговорник.

Залазје 12. јула 1992.

Бранислав је родом из села Залазје у коме је 12. јула 1992. године укупно убијено 69 људи, а пет породица је остало без по двојице браћа. Његова је једна од њих.

„Тада су убијена моја браћа Радислав и Радисав. Насер Орић је командовао том акцијом и био је тада на Залазју. Међутим, њему наводно Суд БиХ не може да суди за командну одговорност јер је у Хашком трибуналу ослобођен по том основу. Може само за директно учешће у злочинима. Зар овај у Залазју није један од њих“, пита Васиљевић.

Ђ. Баровић / Вести

један коментар

  1. Kako u soku, zar ste zaboravili na cija mrcinista islo da se klanja pedersko siptarsko kopile i jos im dade 5 mil. evra a Srbima savijen lakat? Dole kvislinska nacisticka SNSesovacka gamad i ostala evropejska fukara!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хрватски бранитељи поручили: Бајага не може у Карловац?

Карловац-Хрватски портал „Индекс“ тврди да ће група „Хладно пиво“ наступати уместо Бајаге ...

Никола Тесла (Фото: wикипедиа.орг)

Хрвати: Дајте нам Теслу ево вам Јелачића

Загреб-На шта су све Хрвати спремни да побољшају своју националну слику пред ...