(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

„Срби лете на Марс“

НАСА је данас лансирала на Марс ракету „Инсајт“, а у овој летелици налази се чип са 2.429.807 имена људи са Земље, међу којима је и 2.835 имена особа из Србије које су послале податке путем сајта НАСА.

На сајту америчке агенције за истраживање свемира пише да је након предатих скоро 2,5 милиона „карата за укрцавање“, регистрација окончана и да се слетање робота на површину Црвене планете очекује у новембру.

Хрватски портал Индекс наводи да је „Инсајт“ лансиран на Марс у 4.05 сати по локалном времену и да је у питању прва међупланетарна мисија која је покренута са западне обале САД.

Наводи се да је „Инсајт“ део НАСА програма чија је мисија слетање робота произведеног за кретање на површини Месеца или Марса. Сврха ове мисије је истраживање и откривање процеса који су обликовали планете Сунчевог система пре више од 4,5 милијарди година.

Наводи се да ће коришћењем софистицираних инструмената „Инсајт“ покушати да одговори на питања настанка планета сличних Земљи. Његов робот, који би требало да проведе две године на Марсу, има два инструмента који би требало да мере „пулс“ Марса, као и активности планете.

Босански портал „Кликс“ наводи да се у чипу послатом у летелици, уз имена из Србије, налази и чип са 1.278 имена из БиХ, 3.505 из Хрватске и 128 из Црне Горе. Највише имена, око 600.000, јесте из САД, на другом месту је Кина са 260.000 имена, а потом следе Индија, Велика Британија, Турска, Италија, Немачка и Русија.

Наводи се да је реч је о резултату кампање која је трајала годинама, а све што је требало да се уради јесте да се на и-мејл НАСА пошаљу основни подаци како би се забележило име особе која жели да буде занимљив део мисије.

Подсећа се да је „Инсајт“ први „лендер“ који одлази на Марс након „Кјуриоситија“ који се тамо налази већ седам година.

 

 

Спутник/Танјуг

2 коментара

  1. “ 2.835 имена особа из Србије које су послале податке путем сајта НАСА“

    дал су потписали и НАРОДНУ РЕЗОЛУЦИЈУ против предаје КиМ, кад су овако брзи на обарачу?

    https://narodnarezolucija.rs/index.php

  2. Uskoro cu da vam donesem postu od ET-ija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Најтужније српске изреке: Користите их свакодневно, мислите да су смешне, а не знате колико су страшне

Неке од ових изкрека сакупио је и записао Вук Караџић, некима се ...

Косово и Метохија (Фото: ФоНет)

„У Чаглавици 152 српске куће, Срба има на КиМ и биће их“

Окупиране територије – Екипа Гласа Америке је обишла три места на Косову ...