Косово и Метохија (Фото: ФоНет)
Косово и Метохија (Фото: ФоНет)

Срби са Космета о изјави Вучића: Опет нам бацају прашину у очи

Окупиране територије – Ако направимо осовину мира и стабилности између два највећа народа на Балкану, Срба и Албанаца, у наредних 100 година решили смо 80 одсто наших политичких проблема, изјавио је председник Србије Александар Вучић најавивши да ће у септембру покушати да институционализује дијалог у Косову у свим тим форумима. Саговорници „Вести“, Срби на КиМ, сматрају да је ова прича нема много основа.

„Изјава је прилично чудна. Пре свега, на Балкану постоје бројнијих народи него што су Срби и Албанци. Турска је регионална сила. Има интересе у скоро свим балканским земљама. Румуни и Грци су знатно бројнији, и у знатно бољем положају на међународном плану од нас. Ова изјава је дневнополитичка и односи се више на актуелне догађаје на релацији Београд-Приштина, него што се односи на односе на Балкану уопште“, каже за „Вести“ Александар Ђикић, председник Српског националног форума из Грачанице.

Марко Јакшић, српски политичар са севера Косова и представник Народног покрета Срба са КиМ Отаџбина, оцењује за наш лист да „Вучић има проблема са Западом који од њега тражи да уведе санкције Русији“.

„Он оклева и сматра да ће задовољити Запад тако што ће направити велику Албанију и пустити Косово да оде. Сматра да ће тако задовољити апетите америчке стране, која је ту неприкосновена и, сигуран сам, неће пуно да се узбуди и поред тога ће инсистирати да заоштри односе са Русијом.

Цела прича о унутрашњем дијалогу око Косова је шарена лажа, што би наш народ рекао, трла баба лан, јер је реч о два народа која се кроз историју боре око територије. Они су то успевали уз помоћ Турака, Немаца, комуниста и сада Америке. Све је ово бацање прашине у очи народу да се скрене пажња с економских проблема“, истиче Јакшић.

Вучић је рекао да је спреман да учествује у проналажењу компромисног решења о Косову и Метохији, које би било незадовољавајуће за обе стране „јер само такво и може да буде компромисно“ и указао да данас не одлучујемо само о нашој прошлости, већ и о својој садашњости и будућности.

У очекивању решења

Оливер Ивановић, лидер СДП из Косовске Митровице, за „Вести“ каже да су на Балкану најважнији односи између Срба и Албанаца.

„То су два народа која имају нерешена питања и која могу бити нуклеус за будуће проблеме. Лично се дуго година залажем за решавање тих односа и треба одржавати контакте са Тираном, али и са Албанцима на Косову и Метохији“, истиче Ивановић за „Вести“.

Ј. Л. Петковић / Вести

један коментар

  1. Кратко упутство за владање Србадијом – ,, Јебање Србског Народа У Здрав Мозак ,, !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

После Милићке огласио се и Чеда: Косово смо изгубили пре 300 година

Београд-Актуелну фазу у Бриселском дијалогу коментаришем као велико лутање. И Београда и ...

Новица Спасић са супругом и децом (Фото: РАС Србија)

Херојева деца гладују у мраку!

„Понижен сам! Не могу да верујем да сам поносно и часно бранио ...