(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

„Срби су измислили ‘Данак у крви’, Мехмед-паша Соколовић је био Бошњак!“

Сарајево – Председник Скупштине општине Вишеград и члан Главног одбора СДА Билал Мемишевић тврди да су српски историчари измислили данак у крви те да најчувенији „потурчењак“ с ових простора Мехмед-паша Соколовић вуче порекло из муслиманске породице.

Своје „епохално“ откриће о породичном стаблу великог турског везира Мемишевић је потанко образлагао у централном дневнику Телевизије Сарајево.

Наведени бошњачки политичар и новопечени историчар, који је своју докторску дисертацију на тему „Културолошко-цивилизацијски идентитет и дипломатија Мехмед-паше Соколовића“ одбранио на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, између осталог је устврдио да званична историјска наука, која подучава да је српски дечак Бајица Ненадић почетком 16. века насилно одведен из села Соколовићи код Вишеграда и као јаничар добио ново турско име – обичан мит.

„Стручни тим“

Мемишевић је такође „открио“ и то да је нетачна званична историографија у којој стоји да се отац каснијег великог турског везира звао Димитрије, а да је његов блиски рођак, патријарх Макарије Соколовић обновио Српску патријаршију у Пећи.

„Мехмед-паша Соколовић сигурно није био оно о чему смо имали прилику да читамо кроз наше основно, средње и свако друго образовање. Није постојао данак у крви, постојала је девширма, односно процес регрутовања младих муслимана. Мехмед-паша се у Соколовићима, у вишеградском кадилуку, родио као муслиман и као Бошњак“, тврди Мемишевић.

Он је, између осталог, устврдио и да је његов, како га је назвао, „стручни тим“ за протеклих 12 или 13 година истраживања дошао у посед докумената које је наводно лично потписао Мехмед-паша Соколовић, те да се у њима наводи да велики везир потиче из муслиманске породице.

„У вакуфнами Мехмед-паше пише да је он син Џемалудин-Синан бега Соколовића. Одакле право мени или било ком другом да оспорава идентитет инсана који за себе каже ко је? Његов отац, браћа, сестре, мајка, имају своје порекло и свој идентитет, а то је да су Бошњаци и муслимани“, „открио“ је Мемишевић.

Непознавање основних чињеница

Историјске провале бошњачког „колеге“ наишле су на осуду и згражавање српских историчара с обе стране Дрине.

Они за „ЕуроБлиц“ истичу да Мемишевићева теорија о пореклу Мехмед-паше Соколовића спада у домен ретко виђених будалаштина.

„Османлије су јаничаре, међу којима је био и Мехмед-паша Соколовић, узимали искључиво из хришћанских редова. Неко ко покушава да се бави историјом макар то би требало да зна“, каже историчар Предраг Марковић.

Историчар Драган Гатарић сматра да Мемишевићевим „открићима“ нико озбиљан не би требало да се бави из научног угла, јер, како истиче, ради се о класичним дневнополитичким интересима бошњачке квазининтелектуалне елите, као и жељи да се по сваку цену створи „вишевековни бошњачки идентитет“.

„Изгледа да је тај колега открио ствари које нису познате било којем историчару на свету. Да није жалосно било би смешно“, каже Гатарић.

Подсетимо, Мемишевићев партијски лидер Бакир Изетбеговић већ је имао „излете у историју“, тврдећи да су Срби сами себе протерали из Сарајева, да су Срби и Хрвати у БиХ „измишљене нације“, те да је БиХ одувек била „већински бошњачка средина“, све до стварања Краљевине СХС и социјалистичке Југославије.

Теорија завере

Одговарајући на новинарско питање зашто је званична историографија наводно крила „бошњачко порекло“ Мехмед-паше Соколовића, историчар и политичар Мемишевић понудио је одговор у маниру најбољих теоретичара завере.

„Ми и друга (српска) страна имамо различите концепте. Цела плејада научника је још у време Краљевине Југославије имала све ове документе. Данас се Бошњацима оспорава национални идентитет и језик. Ако квалитетно расветлимо тај период, имаћемо праве аргументе да се боримо за свој статус и идентитет“, закључио је Мемишевић.

Вести, Блиц

14 коментара

 1. _______________________ista pseca govna kao,krvati.Srpske balije-bosnjaci ce jednog dana da prisvoje I“Kraljevica Marka“da je bio“bosljak“.A bosnjak na turskom znaci“NISTA“.

 2. Zato su najbolji vicevi upravo o Muji i Hasi dva bosnjaka sa malo klikera u glavi.
  Bakir je rupa za Mujine i Hasine klikere.

 3. Prava istina ! Vezir je roden u Pivi u rodu mojih predaka Sokolovica – Gagovica . Moj predak Gavrilo bese knjaz i gubernavjar kod Hercega Stjepana . Brat Gavrilov Savatije ( svetovno ime ) bese poslednji patrijarh od roda Sokolovica . Ovaj SAvatije zajedno sa vezirom ( rodakom ) gradi manastir Pivu na svojoj dedovini 1573g . Gde i sada postoji freska vezira i patrijarha . Posto vezir postade veliki covek otac mu Dimitrije primi islam i iz Pive odseli u Ravanca – Sokolovice kod Rudog . Moji su Cicvarici ovo predanje poneli sa sobom iz stare Hercegovine pre 250 g. govorahu : Od nasih je predaka odveden onaj sto je mostove gradio !
  Vuk Karadzic je to zabelezio : Pokupise Turci po nahiji Pivskoj 300 dece iz 300 dimova- kuca medu njima i dvoje vrsno od roda Gagovica ……..

 4. Dajte nam još gazda.........imamo još sinova..........za njihove okove

  „Срби су измислили ‘Данак у крви’, Мехмед-паша Соколовић је био Бошњак!“

  Srbi jesu izmislili „Danak u krvi“……….ali……izmislili su i gole i bose…….Bošnjake…….!!!!!!!!!

 5. Zaboravih i ovo reci : Pravo ime vezira je Radovan a prezime Rudic – Sokolovic . Nenadici u Sokolovicima nemaju nikakve veze sa vezirom jer su Sokolovici kod Rudog iskljucivo Muslimani potomci Dimitrijevi .

  • E moj Milovane, sto Srbin moze biti budala malo ko moze.
   Vidis moji se nisu poturcili I presli na Islam nego su poklali te smrdljive age I janjicare, za razliku od tvog „velikog Dimitrija“ I ostalih poturcenih supaka.
   U ovom proslom ratu ti „tvoji“ Zvizdici I Sokolovici su klali Srbe bas kao I ti sto se poturcise prije 500 godina. Vuk Karadjic je bio isto tako budala koja je od Srbskog jezika napravila lakrdiju pa danas svi pricate srpskim I veliki ste Srpi, za razliku od nas malih Srba koji pricaju Srbski I koji se nikada ne poturcise. Uzmi Ivu Andrica I procitaj mozda ti se oci otvore.

 6. И Његош је био Црногорац, само необавијештен, и национално неосвијешћен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бакир Изетбеговић (Фото: Танјуг)

Бакир Изетбеговић завршио у видео игрици

Сарајево – Непознати аутори осмислили су видео игрицу „Ел Баке“, у којој ...

(Фото: Ројтерс)

Бакир Изетбеговић: Наши злочини су спорадични инциденти

Сарајево-Бакир Изетбеговић, председавајући Председништва БиХ у говору поводом 25. годишњице од страдања ...