Миодраг Линта (Фото: Танјуг)
Миодраг Линта (Фото: Танјуг)

Срби у Хрватској уместо обнове морају сами да плате уклањање рушевина својих кућа

Госпић-Све већи број Срба протераних из Госпића, који живе у Србији и трећим земљама, добија од локалне власти решење да о сопственом трошку уклоне рушевине својих кућа уништених у рату, каже председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта и ту одлуку оцењује као „скандалозну и шокантну“.

Поводом ликвидације Госпићких Срба у јесен 1991. године

Линта у саопштењу наводи да су Срби протерани из Госпића и других делова Хрватске огорчени да Град Госпић жели да наплати од власника трошкове уклањања остатака њихових уништених кућа за чије рушење, каже, одговорност сноси хрватска држава.

Трошкове уклањања уништених српских кућа у Госпићу и другим деловима Хрватске треба да сноси хрватска држава, сматра Линта и тражи од Министарства спољних послова да са „оваквим скандалозним понашањем“ власти Града Госпића упозна Министарство спољних послова Хрватске и затражи да Град Госпић одустане од те „циничне и бескрупулозне одлуке“.

Како је рекао, трошкови рушења и уклањања рушевина износе између 700 и 2.500 евра зависно од површине и количине грађевинског материјала, у случају да то не учине градска власт ће издати решење о уклањању рушевина које ће извршити друга лица, а уклањање ће морати да плате власници.

У случају да протерани Срби одбију да то учине, каже Линта, прети опасност да држава, након одређеног времена, отме њихову имовину због насталог дуга.

Линта подсећа да су хрватске паравојне и полицијске снаге током лета и јесени 1991. године убиле најмање 124 Срба и опљачкале, запалиле и минирале на стотине српских кућа на подручју Града Госпића с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

Ало/Танјуг

 

 

 

један коментар

  1. Koga zabole kurac za Srbe iz Hrvatske. Ko ih jebe sto se nisu branili…. kao i oni na kiM i sutra oni u Raskoj i Vojvodini…..

    Nego obratite paznju na vaznije stvari! Hrvati dobili Engleze. Red je da se cestitia „braci“….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хрватски навијачи дивљали кроз Берн,славили Хитлера,нападали жене,вређали Србе… (видео)

Берн-Медији у Швајцараској пишу данас и „дивљању“ навијача загребачког Динама у Берну, ...

Александар Вучић (Фото: KOMERSANT)

Болесно: Вучић поново увредио Србе

Београд-Неприкосновени лидер криминалне организације зване Српска Напредна Странка не престаје да вређа ...