(Фото: http://www.koreni.rs)
(Фото: http://www.koreni.rs)

Србија добија нови државни празник?

Београд – Србија ће ове године добити нови државни празник Дан Ћирила и Методија, који ће се обележавати 24. маја, пишу „Вечерње новости“.

Тиме ће се наша земља придружити кругу осталих словенски земаља које славе и одају почаст словенским просветитељима и мисионарима, наводи тај београдски лист.

Иницијатива да се 24. мај прогласи за државни празник, Дан Ћирила и методија,потекла је од Министарства културе, а предлог ће у Владу званичнопослати Министарство за рад и запошљавање, које је и задужено за такву врсту предлога, наводе „Новости“.

Из Министарства културе за тај лист још напомињу да нови државни празник не значи и нови нередан дан, већ да је суштина одавање почасти и поклањање пажње Ћирилу и методију због важности њихове улоге за све словенске народе.

Новости

22 коментара

 1. Један папски услов за долазак у Србију а то је управо. Свети Цар Лазар и Косовски бој су МИТ а ћир. и мет. су истина. Јавни сектор због плаћеног нерадног дана ће нам увести папизам у Србију. Пробуди се Србине!

  • ZLO pobedi........kada hrabri i pametni........ništa ne preduzmu

   Papa je izmislio……..kosovski mit……..a Ćirilo i Metodije…….su njegovi reformatori!!!!!!!!!!

   • @ ZLO po….,
    Папак је свашта измишљао, али никако му не могу опростити што је измислио такве као што си ти. Ваљда је такве измишљао у тренуцима опуштања после напорног рада као изасланик, па није био довољно концентрисан.

    • BOG je retkima dao "DUŠU".........da im bude TEŽE

     Pizdiš………što si kasno saznao………da si njegov proizvod!!!!!!!!!!

     Pošto njemu ne možeš ništa……..istresaš se na meni!!!!!!!!!

     Podmećem rame za plakanje………znam da ti je teško!!!!!!!!!

     Iako nisam vernik……..imam i ja dušu!!!!!!!!!

     Isplači se……..biće ti lakše!!!!!!!!!

 2. Дај Боже да и Република Србија почне да слави овај православни празник. Предлагачу из министарства културе желим све најбоље у животу, и да издржи све притиске које ће Тајна странка да изврши да би одустао, или променио датум.
  На овакве изнад мог коментара не треба превише обраћати пажњу, они ће вриштањем као џаволци, сами компромитовати своје српство.

  • ZLO pobedi........kada hrabri i pametni........ništa ne preduzmu

   Traži praznik svetog………Megatrenda…….i njega izmisliše savremeni Ćirilo i Metodije………da se obračunaju sa ruskim obrazovnim sistemom……….što ga komunjare instaloraše ………posle rata!!!!!!!!!

   • @ ZLO po….,
    Интересантно је када Титин потрчко прича о комуњарама.
    Вероватно је то дозвољено према правилима твог бога кога си назвао Нема Логике.

    • ZLO pobedi........kada hrabri i pametni........ništa ne preduzmu

     Prema Titu sam ravnodušan……..ne znam mrzeti kao vernci……..!!!!!!!!!!

     Kad vratiš njegov stan i penziju………ni onda nećemo biti isti……….ja sam i dalje naučnik………sprdam se sa svim religijama………..a ti si njihov zombi………!!!!!!!!!

     Naučnici nikom ne veruju……….oni proveravaju……..popovi ih ne vole, jer ne mogu lagati u njihovom prisustvu………..popovi lažu pred takvima………što srču i ćute!!!!!!!

     Šta ti još nije jasno???????????

  • Ћирил не беше ни у сперматозоидима, када смо ми писали азбуком. Ватикански агент (сахрањен је у Ватикану, а Моравски кнез хтео да га погуби) није урадио баш ништа, али му је Ватикан званично приписао све заслуге за писменост Словена, који су били писмени и пре Ћирила и Ватикана. Када Ватикан ради нешто у нашем „интересу“, онда то значи, спасавај се ко може.
   У овом случају, Ватикан нам одузима вишемиленијумску писменост.
   На жалост, Србијом владају идиоти, који успешно проводе ватиканску политику.

   • @ За Србију,
    У Србији се јављају идиоти, који би да и ћирилицу поклоне Ватикану. Почињу од поклањања ауторских права Ватикану.
    На овом посту се јавило чак 3 идиота.

    • ZLO pobedi........kada hrabri i pametni........ništa ne preduzmu

     Zamoli gospodina ………За Србију………da to održi predavanje o ćiriličnoj podvali………od „Ćirila“ do Vuka…….pošto meni ne veruješ!!!!!!!!!

     Ja ću platiti……..časove!!!!!!!!!!!!

 3. Алтајски сом

  Не бућкајте.
  Ја се на бућке не ватам.
  Још увек сам жив.

 4. Косовац, једино им остало да тебе сломе па да поново славе дан СФРЈ.
  Шго се не измакнеш понекад?
  Питај тог твог научника, а можеш и твог пријатеља, јесул чули икад за Нихилизам?
  Ето, онај твој пријатељ кога обожаваш и овај мој пријатељ, који ће сада да муца о нихилизму, су остаци Нихилиста.
  По њима ништа што је постојало више не постоји.
  Вук нам је направио најлепши, најбољи и најтежи језик од нашег дивног старосрпског језика којег је унаказио помало, удаљио нас од Руса итд.
  За Ћирила и методија сам чуо у основној школи и комунисти су нас учили да су они били свети научници, али да ме убијеш, не сећам се шта су нас тачно учили.
  Ти волеш комунисте спо цигле у леђа.
  Ја не знам ништа, само осећам ветрове смрада који нам спремају прославу титиног рођендана поново. Срби неће никад заборавити Светог Ђавола који им је утерао више од Турака, Папе и Немаца заједно.
  За по киле шећера.
  Изгледа да се твој пријатељ алтајска сомина вратио.

  • BOG je retkima dao "DUŠU".........da im bude TEŽE

   Питај тог твог научника, а можеш и твог пријатеља, јесул чули икад за Нихилизам?

   AKažeš da si išao u gimnaziju……….a nihilizam, izjednačavaš sa………razobličavanjem papinih laži!!!!!!!!!!

   DA NISI BEŽAO SA ČASOVA U………KAFANU?????????????

  • @ Крез,
   Помислио сам да могу као Алтајски сом, па сам преамбициозно покушао са двојицом који се копрцају.
   А Ћирило и Методије, браћа, можда су српског порекла, можда нису, али су важни за све Словене. Да не трошим даље мастило, казаћу да их и Руси величају. У српском православном календару се славе 24. маја, непокретан празник. Страдали су од папка највише, па и од неких Немачких свештеника који су били папкови службеници.
   Право да ти кажем, у овој влади која је слуга окупатора, се нашао неко са овим предлогом државног празника, посумњао сам да није нека језуитска намештаљка. Али предлог да се за датум усвоји по православном календару ме је разуверио да није у питању нека намештаљка. (Вредело би посматрати реакцију латиничара).
   Моја нервоза је у томе што би ови српски џаволчићи да поклоне ћирилицу папку. Као, то је Папа измислио и увалио нам ћирилицу. А сви смо свесни и гледамо како папак колута очима када му споменеш ћирилицу. Уз њега, колутају и Хрвати, Словенци, Бошњаци, „Црногорци“. Слушајући ове идиоте, ја уопште не кривим Хрвате када су ономад рекли да ми користимо писмо ћирилицу која је њихово власништво. (Користили би је и они, али им се повраћа када је виде).
   Питање власништва латинице је одавно решено сукцесијом у Хрватску корист. Нека им је са срећом. Сада се јављају примитивни покушаји да се истим језуитским методама одузме Србима писмо које се налази у Гинисовој књизи као једино писмо на свету где сваки глас има своје слово. Знају мангупчићи да не могу одузети, али није лоше да покушају да се Срби наговоре да га се сами одрекну. Применом неке мајсторске језуитске методе, за почетак пустиш неку будалу да сондира терен. Сигуран сам да се сећаш примера из комунистичке владавине када је ћирилица меко потискивана. Нигде није било ништа написмено наређено, али се знало.
   Има још…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Како је почела напредњачка пљачка јавних предузећа?

Београд – Подсетимо да је 27. новембра 2012. године, дакле, мање од ...

Поплаве у Обреновцу пре неколико година (Фото: Муп Србије)

Због најављених обилних падавина послат допис свима да буду спремни на хаос!

Београд – Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, упутила је, због ...