(Фото: РТВБН)
(Фото: РТВБН)

Сребреница је лажна прича

Сребреница – Машовић је Дел Понтеову замолио да достављене податке не објављује “ни за живу главу”.

Бошњачки члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Амор Машовић у јулу 2007. године поверио се Хашком тужилаштву да не поседује информације о узроку смрти ниједног од 4.415 до тада идентификованих сребреничких Бошњака који су као жртве наводног геноцида сахрањени у Меморијалном центру.

Машовић је у строго поверљивом документу 30. јула 2007. признао бившем тужиоцу Хашког трибунала Карли дел Понте да федералне власти нису успеле да утврде не само начин на који су страдала и бројна неидентификована лица са ширег подручја Сребренице, третирана као “жртве геноцида”, већ ни њихове основне податке као што су пол и године.

У том документу Машовић је Дел Понтеову замолио да достављене податке не објављује “ни за живу главу”.

Машовић је у то време био председник Федералне комисије за тражење несталих. Адвокат Горан Петронијевић, шеф тима одбране бившег председника Републике Српске Радована Караџића, рекао је да су пре неколико година откривена имена неколико стотина Бошњака из Сребренице који су данас живи и здрави, али се на споменику у Поточарима и даље воде као “жртве геноцида из јула 1995. године”.

Адвокат генерала Ратка Младића Милош Шаљић рекао је да су напори Младићеве одбране усмерени управо на раскринкавање лажних и надуваних података о броју убијених у Сребреници у лето 1995. године.
“Невероватно је да је у Меморијалном центру у Поточарима сахрањено више од четири хиљаде људи за које се не зна на који начин, када и где су страдали”, рекао је Шаљић.

Према његовим речима, то само поткрепљује тврдње генералове одбране да је у Поточарима сахрањен велики број припадника тзв. Армије БиХ који су погинули приликом покушаја пробоја из Сребренице, те они који су страдали у борбама пре јула 1995. године, као и Бошњаци погинули на неким другим локацијама у БиХ.

РТВН

5 коментара

  1. Pre ili kasnije prava istina mora izaci na videlo,a ne ova ‘nametnuta verzija istine’ koju zapadne zemlje poturaju citavom svetu vec 18 godina!Pravda mora biti zadovoljena a imena pravih zlocinaca obelodanjena.

  2. Poštujem bol svakog na svetu koji žali za gubitkom svog najmilijeg,ali ovo sa Srebrenicom preteruju,svake godine od 1995 donose zelene kovčege da ih baš tamo sahrane…mnogo je tu smućkano da Srbi nose teret krivice,kako bi se zločini u Jasenovcu i jamama u NDH prikrili…

  3. Када ће бити поништена срамна декларација о Сребреници коју је 31.марта 2010.године усвојила Народна скупштина Републике Србије, а исту је у својству председника НСРС потписала Славица Ђукић Дејановић? Када ће одговарати сви они који су учествовали у том срамном чину?

    • Tako je, saglasan sam sa vama da treba biti PONISTENA ova sramna deklaracija o Srebrenici, samo se bojim kakva nam je IZDAJNICKA I DUSMANSKA vlast u drzavi, ne bi me iznenadili da preimenuju deklaraciju o Srebrenici u navodni genocid…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Додикове фирме штампају изборне листиће

Бања Лука-ЦИК у мају поништио тендер тврдећи да су понуде веће од ...

Избори (Фото: Новости)

БиХ: Нестао папир за гласачке листиће

Сарајево-Агенција за истраге и заштиту, по налогу Тужилаштва БиХ, почела је истрагу ...