(Фото: Лична архива)
(Фото: Лична архива)

Српкиња првакиња Европе у каратеу!

Београд – Жетву медаља за српски спорт минулог викенда на великим такмичењима започели су каратисти.

Најуспешнија међу њима била је Јована Прековић која се окитила титулом шампиона Европе. На путу до златног одличја је савладала пет такмичарки, а добар резултат на ЕП је ове године најавила и освајањем првог места у Премијер лиги у Паризу.

„Пресрећна смо због злата које сам донела Србији и титуле европског шампиона. То је велика сатисфакција за уложени труд и енергију, и потврда да смо на правом путу. Имала сам осећај да сам спремна за велики резултат, за неку од медаља и то ми је заиста донело преко потребно самопоуздање“, каже Јована.

Нова шампионка Европе истакла је велику захвалност Министарству омладине и спорта, чији је стипендиста, као и општини Аранђеловац и Kарате федерацији Србије на великој помоћи и подршци.

„Kонкуренција на шампионату Европе је била заиста жестока. Свакако најтежу борбу сам имала у финалу са Францускињом Луси, која је актуелна вицешампионка света и бранила је титулу првакиње Европе. Сама чињеница да сам до одлучујуће предности и победе стигла пет секунди пре краја борбе говори о томе колико је било напето. Али, тако је можда ова златна медаља сада још слађа. Задржала сам концетрацију, дала све до себе и искористила шансу за завршни ударац који ми је заиста донео много радости.

Осим тога што је врхунски спортиста, Јована је и успешан студент.

„Ниједног тренутка не желим да запоставим своје образовање, томе посвећујемо много пажње, зато сам веома захвална Факултету за спорт Универзитета Унион Никола Тесла на ком су ми све обавезе максимално прилагођене мојим припремама и такмичењима. На студијском сам програму тренер у спорту и велика ми је жеља да и ја за неких двадесетак година од неке младе каратискиње направим првака Европе као што је то са мном урадио мој дугогодишњи тренер Роксанда Атанасов. Kренула сам њеним стопама и заиста бих волела да у тренерском послу, који ће сигурно бити моје опредељење када завршим каријеру, будем успешна као она“, рекла је Јована и додала:

„Желела бих и да колегама са Факултета за Спорт на Новом Београду, рвачима Давору Штефанеку и Александру Максимовићу, честитам на освојеним медаљама на шампионату Европе у Новом Саду, као и Kристијану Фрису и нашим веслачима који су одличјима обрадовали нацију. Свака част, момци“, истакла је Јована.

Занимљиво да је златну медаљу на шампионату Старог континента у каратеу у Београду пре 19 година освојила и Роксанда Атанасов која тренира Прековићеву још од њене четврте године.

„Од старта је било видљиво да је реч о великом таленту. Нисам желела да испустим такав бисер и због тога сам одлучила да останем да живим у Аранђеловцу, да будем уз њу и то се показало као исправна одлука. За све ове године заједничког рада створиле смо посебан однос, али пре свега однос великог међусобног поверења који нас је уз вредан рад довео до успеха. Изузетно сам поносна на Јовану и мислим да је ово тек почетак њених блиставих резултата, јер се ради о изузетно посвећеној спортискињи са којом је задовољство радити.“

У плановима за будућност истиче Олимпијске игре 2020.

„Наш главни циљ су Игре у Токију. Жеља нам је да се са највеће светске смотре спорта вратимо са неком од медаља. То ће изискивати још већи рад, а наш први задатак је да уопште изборимо визу за Токио и квалификујемо се за олимпијски турнир. Од јануара следеће године ће се јурити норма и то ће бити апсолутно наш највећи приоритет“, закључила је Роксанда Атанасов.

Ало

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: http://www.sportskacentrala.com)

Одбојкаши Србије победили Иран у Краљеву: Успешна “генералка”

У пријатељском одмеравању снага, у оквиру припрема за предстојећу Лигу нација, одбојкаши ...

Одбојкашице Србије (Фото: ФИВБ)

Србија против Немачке показала снагу: Остварили смо главни циљ

Комбинована или најјача постава – за српске одбојкашице на турниру у Баруерију ...