(Фото: Gettyimages)
(Фото: Gettyimages)

Српске фирме немају право на поврат предратне имовине у Хрватској

Загреб – Европски суд за људска права закључио је да српске фирме немају право на поврат њихове предратне имовине, одбацивши као неосновану тужбу београдског Младост Туриста који је од Хрватске тражио поврат некретнина у Тисном на острву Муртеру.

Канцеларија хрватске заступнице пред Европским судом за људска права саопштила је у петак да је пресуда, која је коначна, те против ње није допуштено ни једно правно средство, донета 30. јануара.

Фирма Младост Турист у бившој држави користила је земљиште у Тисном на којем је управљала дечјим одмаралиштем ‘Београд’, а сада се тамо налази основна школа.

У тужби су истицали да је држава некретнине експроприсала након почетка рата, али и да је Хрватска 2004. године ратификовала Уговор о питанима сукцесије, којим се обавезала да врати ту имовину власницима, што никада није учинила. Због тога је фирма тужилац сматрала да јој је повређено право на мирно уживање права власништва, заштићено Конвенцијом за заштиту људских права и темељних слобода, саопштено је.

„Европски суд је, међутим, прихватио правно тумачење хрватских судова да сам Уговор о питањима сукцесије (тачније, његов Анекс Г), не даје појединим физичким и правним особама правну основу за поврат њихове предратне имовине, већ да ће такав поврат евентуално бити могућ тек када буде склопљен додатни билатерални уговор између Републике Хрватске и Републике Србије, којим би се конкретизовале одредбе Анекса Г. Стога је Европски суд утврдио да је захтев фирме подносиоца очигледно неоснован“, саопштено је.

Хина / Н1

4 коментара

  1. Ma da,oni će da se pitaju,kako je oduzeta SRBSKA ZEMLJA i SRBSKA IMOVINA na njoj,tako će da bude i vraćena,i pre nego iko može i da zamisli?!

    • Dečec daj se zbudi. Toliko si zauzet pisanjem SF. bedastoća , da nisi skužil , da je jutro. hehehehe,,, „“srbijanska zemlja „“ i „“srbijanska imovina““…., svu vašu zemlju i imovinu ,a koju ste unijeli u Hrvatsku , smo vam pošteno vratili i još vam nadodali vlastito , još 95te u epskoj i največoj , kukavičkoj , mega bežaniji u modernoj povijesti Europe. Što ste donijeli na opancima , to ste i iznjeli……Nema više ni za „lek“….

  2. Veliki Vučićevi prijatelji iz eu po 1.0000.000 pot gaze Srbe i Srbiju zahvaljujući ljigavcu: https://net.hr/danas/novac/presuda-suda-u-strasbourgu-srpske-tvrtke-nemaju-pravo-na-povrat-prijeratne-imovine-u-hrvatskoj/ , https://net.hr/danas/svijet/srbija-ce-morati-uciniti-nezamislivo-ako-zeli-u-europsku-uniju-to-vam-je-sredisnji-uvjet-za-clanstvo/ i to je slini ništa a kukavički narod ćuti. Nego Slavonija, Lika, Banija, Kordun i Dalmacija se ubrzano prazne Rusi jačaju a ujke beže jer znaju da će Krajina biti ponovo srpska pa beže na vreme ne pred Srbima no pred Rusima.

  3. Како може бити договарања око нечије имовине? Имовина је власникова, а Европски суд може да се бави Европским вредностима.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Лидл – маркетинг преваре и подвале окупатора и њихових слуга оличене у Влади РС

„Долазак „Лидла“ у Србију не значи само отварање ланца супермаркета, то је ...

Кадри Весељи (Фото: Србија јавља)

Весељи у званичој посети Француској: Тражи подршку за либерализацију виза

Окупиране територије – Шиптарски окупатор , Кадри Весељи, отпутовао је у званичну ...