Бајина Башта (Фото: Раде Савић)
Бајина Башта (Фото: Раде Савић)

Српски академик пронашао патент за санацију клизишта у Србији

Београд – Светски познати геолог, академик Љубинко Илић, члан Удружења индустијалаца и предузетника Србије (УИПС), осмислио је патентну методу за стабилизацију тла и санацију клизишта која путем електрода глину претвара у „циглу“ и на тај начин трајно стабилизује терен, саопштио је УИПС.

Према наводима Удружења, овом методом могуће је санирати 36.000 клизишта у Србији, а којих само на подручју Београда, кажу, има око 1.100.

Једно од највећих клизишта у Европи налази се у месту Умка, а методом коју је осмислио академик Илић, могуће је санирати ово клизиште, наводи се у саопштењу УИПС-а.

„Клизишта су велики проблем у Србији за чију санацију су потребна огромна средства која најчешће недостају. Зато овај проблем треба превентивно решавати, а УИПС нуди решење – метода Колубара“, поручују из УИПС-а додајући да је ова метода ефикасна, брза и јефтина која, истичу, може Србију спасити од клизишта.

У Удружењу објашњавају да због климатских промена, географског положаја, али и неодговорног поступања људи, као што је непланска градња, сеча шума, ризици од елементарних непогода су све већи.

„Клизишта представљају огромну претњу за инфраструктуру, стамбене и привредне објекте, као и пољопривредно земљиште“, кажу у Удружењу индустријалаца.

Наводе да су критичне тачке у Београду у општини Миријево, Вишњици и Карабурми, као и у вишим деловима Земуна, а метода академика Илића је, кажу, неупоредиво јефтинија од класичних метода, као што су потпорни зидови.

Према неким проценама, објашњавају у Удружењу, за санацију проблема клизишта у Србији потребно је око 10 милијарди евра.

„Уместо тога, Удружење индустријалаца и предузетника Србије сматра да се применом ове методе може решити 90 одсто клизишта у Србији и спремано је да демонстрира пилот пројекат којим би било обухваћено неколико најугроженијих домаћинстава“, поручују из УИПС-а.

Удружење у саопштењу достављеном медијима позвало јединице локалне самоуправе да таква домаћинства пријаве, учествују у мерењима и, након увида у резултате, примене методу на територији своје општине.

Танјуг

3 коментара

  1. Taj akademik je prolupao. Bruka za nauku…

  2. klizište poskupljuje dovođenje tople vode iz obrenovca do beograda,a ovo sa elektrodama je pominjano pre 30 do četrdeset godina.

  3. Biće bolje.........čim.......... isporučimo Slobu u Hag

    Pojam……….srpski akademik i………..pojam……….patent………..su……….međusobno isključivi pojmovi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Ана Брнабић (Фото: Танјуг)

За премијерку је Косово и Метохија некад било Србија!

Београд – „Изјава председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић „да је Косово ...

(Фото: Фото: YouTube Printscreen)

Потоп у Београду, најава невремена за целу Србију: У Булевару Деспота Стефана активирао се гејзир (Видео)

Београд – Републички хидрометеоролошки завод издао је данас упозорење да ће у ...