(Фото: пиxабаy.цом)
(Фото: пиxабаy.цом)

Српски кардиолог пронашао цаку да избегнете инфаркт

Кардиолог Ургентног центра Београд, професор доктор Предраг Митровић научно је доказао да слушање омиљене музике делотворно утиче на срчане болеснике.

Од 2002. године се бави проучавањем утицаја музике на срце, а како би његов рад био валиднији, испитао је две групе од по 370 пацијената и да, резултати су и те како позитивни.

Пацијенти су најчешће слушали поп музику и народну, а чак трећина пацијената је слушала комерцијални џез и класичну музику.

Старија генерација, која најчешће доживљава инфаркте, најчешће је слушала музику из „свог доба“, а то је био домаћи поп и шлагери. Већини пацијената пријала је класика, а оно што га је највише изненадило јесте податак да људи који воле народне песме добро реагују на Моцарта или Баха.

Доктор Митровић сматра да се рад срца може боље и ефикасније контролисати са музиком и правилно изабраном терапијом, али треба и побољшати начин исхране, избегавати стресне ситуације, побољшати физичку активност и смањити пушење.

„Музика делује на нас саме, она утиче на ослобађање хормона „задовољства“, а самим тим долази до снижења крвног притиска и снижења броја откуцаја срца. Ти хормони се излучују у организам те се срце „штеди“. Слушање праве музике доприноси бржем опоравку после инфаркта, спречава његову поновну појаву и умањује могућност смртног исхода од кардиоваскуларних обољења „, истиче кардиолог и додаје да је смртност од кардиоваскуларних болести у Србији на првом месту, док су карциноми други најчешћи узрок смрти, док је у свету је супротно.

Вести

3 коментара

  1. музика него шта! моћно средство истине на њу се шпекулантски не може утицати. На пример, неки самобитни људи мрзе као народни музички кич јер је испод њиховог „нивао“. Па добро онда они са „високог“ нивоа нека народу направе лако ( кад већ знају тешко ) музичко штиво које мора бити хит, а као доказ да су то урадили испод части нек тако „лако“ зарађен новац поклоне у добротворне сврхе. Праведно а да ли је лако? НЕМОГУЋЕ!!!!

  2. острогорски

    Нема музике без гусала!

  3. Muzika otvara vrata raja, ali i pakla kao na pr tehno i metal..Ono što vas može izlečiti može vas i uništiti. Ne tako retko mediji u masovnoj hipnozi nacije koriste kao OKIDAČE muziku neke epohe ili razdoblja na koje se ciljano usmerava regresija nacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Монсанто (Фото: Визионарски)

Монстанто на удару: Калифорнијски суд наложио гиганту да исплати 289 милиона долара одштете јер изазива рак

Акције немачке хемијско-фармацеутске компаније Бајер пале су данас за више од 10 ...

(Фото: Pixabay)

Хрвати поново уцењују а ево шта сад траже!

Загреб – Саборски заступник владајућег ХДЗ, Миро Ковач, изјавио је у Книну ...