(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Српски страначки вашар: Пинокио им није ни до колена

Београд – Странке се у Србији непрестано множе, а опстају на политичким обманама и празним обећањима. Нарочито оне опције које се домогну власти. Тако је упамћено да је својевремено бивши шеф државе Борис Тадић обећао „пола милиона радних места“, а некадашњи министар Млађан Динкић, у Тадићевој председничкој кампањи, гарантовао је невероватних 1.000 евра сваком грађанину од приватизације српских предузећа које наравно никада нису ни видели.

Интересантно је, каже стручна реч, да народу треба времена да схвати обмане, али очито да то није ни лако у врзином колу у којем се годинама смењују исте партије час у улози власти, час као опозиција. И замагљују и стварност и истину. Ситуација се последњих година погоршава, јер како наводе у порталу Истиномер, у Србији је све теже доћи до чињеница.

На основу њиховог истраживања показује се да с протком времена нос политичара расте и не само да је дужи од Пинокијевог, већ су и чувеног барона Минхаузена, давно оставили иза себе. Изгледа да нисмо далеко од дана када ћемо добити нову изреку „лажеш као политичар“.

Истраживање, рађено поводом недавног Међународног дана провере чињеница, својеврсни је шок за јавност. Према ономе што су објавили, новинари тог портала су пратећи 140 изјава 32 домаћа политичара и јавна функционера у протеклих годину дана утврдили да су од 92 оцене у категорији истинитости, политичари у 83 одсто случајева „говорили неистину“.

„Само шест изјава је оцењено је као истинито, а када је реч о обећањима од оцењених 37, неиспуњено је чак 92 одсто“, наводе у Истиномеру.

Рекордер, као и током неколико претходних година, с највећим бројем оцењених изјава, председник Србије Александар Вучић, али, како напомињу, то је и због чињенице „да је медијски заступљенији од других“.

За петама му је градоначелник Београда Синиша Мали, а да не буде све на мушким носевима, треће и четврто место заузимају потпредседница Владе Зорани Михајловић и премијерка Ана Брнабић.

Као пример народне „у лажи су кратке ноге“, наведена је Вучићева изјава из марта ове године да је „као председник републике, изабран уз највећу подршку, рекао би, у савременој српској историји“.

„Вучић је убедљиво победио у првом кругу са 2.012.788 гласова, али је то знатно мање од победе Слободана Милошевића из децембра 1990. када је тријумфовао са 3.285.799 гласова и 1992. са 2.515.047. Ако председник под савременом историјом подразумева време после 5. октобра 2000. и тада му је рачуница је погрешна, јер је 2008. у другом кругу Борис Тадић победио са 2.304.467 гласова“, кажу у Истиномеру уз наводе да је више од Вучића тада имаоТомислав Николић као губитник, са освојених 2.197.155.

Истиномер девет година промовише одговорност за јавну реч, према три критеријума – испуњавање обећања, истинитост и доследност – и оценили су више од 3.000 изјава функционера на свим нивоима власти.

„Провером чињеница не треба да се баве само новинари. Важно је знати шта је истина од свега што се чује или прочита, у било којој области, нарочито у политици. Опстанак друштва које има, или тврди да има демократски систем, зависи од тога има ли истинито информисане грађане“, каже новинарка Истиномера Милка Домановић.

„Заборавни“ градоначелник

Другопласирани градоначелник Мали је, без обзира на другачије званичне податке, рекао да превозник Ласта од 2012. до 2017. није купио ниједан аутобус. Честитајући им недавно на 29 нових аутобуса, казао је да је тек 2017. набављено 40 аутобуса и да Ласта сада има 69 нових возила.

„У претходних пет година пре тога, ако се не варам, Ласта није купила ниједан“, казао је Мали.

Ипак се варао. Подаци Агенције за привредне регистре говоре да је у време његовог претходника, градоначелника Драгана Ђиласа, 2012. Ласта купила један аутобус својим средствима, два мини буса, али и 20 из кредита ЧСОБ банке и 41 аутобус на лизинг.

(Не) веруј својим очима

Као примере лажи, између осталог су наведене и изјаве београдских оца.

Градски менаџер Горан Весић је у новембру прошле године у изјави Спутњику најавио да ће прве две куле Београда на води бити усељене у марту 2018. Међутим, слика коју Београђани могу свакодневно да виде са београдских мостова говори да су обе зграде далеко од завршетка и усељења, јер су обе још само у циглама.

Д. Декић / Вести

један коментар

  1. Нисам до краја ни прочитао текст, али ми је одааавноооо кристално јасно, да се у овој земљи јада и беде на кључним местима у држави смењују ЛАЖОВИ, ЛОПОВИ И КРИМИНАЛЦИ од којих сем ЗЛА не можеш ништа друго да очекујеш. Симптоматично је то што су ови „најновији“ жестоко КРИМИНАЛИЗОВАЛИ све сегменте овог пропалог друштва, тако да у држави не постоји институција и служба у којој на челним местима није КРИМИНАЛАЦ који не „игра“ онако како шеф криминалне банде који уједно води и државу, “ свира“. Мислим да ће се ово време у историји ове земље, ако после њих остане ишта од Србије звати доба КРИМИНАЛНЕ СРБИЈЕ !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Чеда оптужио Захарову да успорава пут Србије ка НАТО-у

Београд – Чедомир Јовановић је поодавно за амбасаду САД најпожељнији политичар у ...

(Фото: КМ Новине)

Тачи подржао Вучића: И ја сам за „разграничење“

Окупиране територије – Самозвани председник „Косова“ Хашим Тачи навео је да „мирна и ...