(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Станари опрез, управници ово не смеју да раде

Београд – Потребна је јача активност инспектора како би се предупредили и отклонили проблеми при обради личних података власника станова које обрађују управници зграда.

То је оценио повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић.

Како је наведено на сајту повереника, управник стамбене заједнице треба да прикупља податке од самих власника и закупаца, али то често није случај, што отвара проблеме истинитости и ажурности тих података и њиховог заснивања на веродостојном извору.

Додаје се да би управници податке које обрађују, односно име презиме и јединствени матични број, морали да користе само за спровођење неопходних послова, попут наплате трошкова за текуће одржавање зграде, док се дешава да те подаке често користе у друге сврхе, на недопустив начин.

„Тако на пример на огласној табли управници објављују износе које поједини власници станова дугују“, навео је повереник.

Повереник је додао да тренутно спроводи поступак надзора јер се у неким општинама врше и обраде података о бројевима личних карата власника станова, а у неким не.

Повереник подсећа да је у време усвајања Закона о становању апеловао да се још једном преиспитају решења којима се обрада велике количине личних података грађана поверава до тада непостојећој структури управника.

Додаје да је поводом програма обуке професионалних управника који је спроводила Привредна комора, упозоравао на то да програм обуке ни у једном делу не обухвата питања заштите података о личности.

Бета

2 коментара

  1. Станари опрез, са Марса су слетели неки Управници зграда.
    Лажно се представљају да су дошли из Европске Уније.

  2. Овај Родољуб Шабић се одржао доста дуго као Досманлија. 18 година.
    Вероватно је то због заслуга што је издао свог председника странке Вука Обрадовића, па га оптужио на скупштини Србије да је Обрадовић силовао своју секретарицу. Каже, није је силовао, само је сексисао. У ствари, Обрадовић је само пипкао за бутке. А није морао Шабић одмах да цинкари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Кадри Весељи (Фото: Србија јавља)

Весељи у званичој посети Француској: Тражи подршку за либерализацију виза

Окупиране територије – Шиптарски окупатор , Кадри Весељи, отпутовао је у званичну ...

„Косово је Србија“ усред Русије! (ВИДЕО)

Уочи прве утакмице репрезентације Србије на Светском првенству у Русији против Костарике, ...