(Фото: пиxабаy.цом)
(Фото: пиxабаy.цом)

Стручњаци упозоравају: Климатске промене могле би да утичу на прилив избеглица

Европа би могла да очекује нови прилив избеглица због последица глобалног загревања, упозоравају научници.
Стручњаци сматрају да би повећање температура и екстремни временски услови могли да повећају број избеглица из сиромашних земаља, који уточиште траже у богатијим земљама, међутим, студије су до сада обављене на веома малој размери, преноси АП.

У извештају који је објављен данас у магазину „Сајенс“, научници износе закључак да постоји „статистички битна веза“ између флуктуација у захтевима за азил и климатским променама.

Такође су дошли до закључка да је број пријава за азил растао, што се температура више удаљавала од 20 степени Целзијусових, тј. идеалне температуре за узгој житарица.

Ово је прво истраживање које повезује температуру и миграције на глобалној размери и заправо проналази везу – рекао је истражитељ Џејкоб Шеве из немачког Института за истраживање климатских последица, који није био укључен у истраживање, преноси АП.

Полазећи од просечне бројке од 351.000 годишњих захтева за азил, истраживање долази до закључка да би број захтева за азил у Европској унији могао да порасте за 25 одсто до 2100. године, чак иако се глобално загревање успори. Међутим, уколико не дође до успорења глобалног загревања до краја века, број захтева за азил могао би да достигне и преко милион.

Аутори истраживања напомињу да њихово истраживање не узима у обзир друге факторе, као што су сукоби, што би такође могло да утиче на повећање броја захтева за азил. Такође напомињу да би на климатске промене требало гледати као на фактор увећања ризика, који утиче на друге факторе због којих људи иначе напуштају своје домове, међу којима су и рат, економски проблеми и масовна глад.

Један од аутора, Волфрам Шленкер, рекао је да последице климатских промена по пољопривреду неће бити моменталне.

Можда ће (избеглица) имати једну лошу годину, али ако има складиштених житарица, у суштини може да се избори са тим. Међутим, ако температура трајно порасте у будућности и дође до ситуације да никада неће имати добре житарице поново, можда ће морати да се пресели, рекао је Шленкер, преноси АП.

Вести

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

ХААРП Антене (Фото: Васељенска ТВ)

Кина ствара сопствени ХААРП и почиње модификацију климе

Кинески научници планирају да повећају количину падавина на Тибету до десет милијарди ...

(Фото: Thinkstock)

Екстреман експеримент за људску бесмртност згрозио јавност

Свињски мозгови први пут су успешно очувани у животу ван тела током ...